człowiek ze wsi wyjedzie, wieś z człowieka (nawet teslą) - nie

p0li

Pionier e-mobilności
photo1693203706.jpeg

Attachments

• photo1693203706 (1).jpeg
    photo1693203706 (1).jpeg
    106 KB · Liczba wyświetleń: 118

Norbert

Posiadacz elektryka
Np. mogły być zbyt cienkie kable, gniazdka nie przystosowane do większych obciążeń, zbyt słabe zabezpieczenia w rozdzielni. Instalacja do pracy pod znacznym obciążeniem przez dłuższy czas musi być odpowiednio do tego przystosowana.
Dokładnie, instalacja może być obliczona na zwykłe użycie nawet z większymi obciążeniami ale chwilowymi, typ gotowanie, a dodatkowo jakieś oświetlenie itp. Z EV jest 99% szansa, ze ktoś przez wiele godzin będzie wykorzystywać sieć z obciążeniem 10 czy 16A, to z kolei zwiększa możliwość pojawienia się dużej sumy obciążeń, co może prowadzić do awarii. Ktoś powie, że 10A to tylko czajnik... Tylko, że jak stanie kilka takich EV, a nawet jedno, to ten czajnik może być włączony nawet kilka dni non stop. Z drugiej strony - może to być zasada właściciela, bo TAK. Nie nam o tym decydować.

viallos

Pionier e-mobilności
Bohaterom wątku proponuję następnym razem podróż na wakacje na kamping na Chorwację i podróże nocą ... ładowanie za 0. Dzisiaj tak przejechałem w gratisie ponad 500km do Grazu w Austrii:). I jak tu nie lubić Tesli ... taka niespodzianka.

20230902_054635.jpg

cooler

Pionier e-mobilności
Napiszę swoje 3 grosze, bo mogę sobie wyobrazić zupełnie inny scenariusz, co zauważył również ktoś z komentujących w Necie:
Goście może chcieli spać w Tesli, namiot był po to żeby się nie nagrzewało plus żeby nie wnosić piachu, liści, igieł z sosen itp.
Sam chętnie wykorzystałbym w podróży EV w ten sposób gdy będę jechał w 2 osoby i np chciałbym móc wykorzystać prąd z gniazdka tak samo jak jest on wykorzystywany przez kampery: grzanie i chłodzenie wnętrza w dzień/w nocy.
I wtedy mamy brak równego traktowania: kamper może się podłączyć i ciągnąć do klimy, ogrzewania i gotowania ile zechce w cenie a EV to już na pewno się ładuje i nie może.

Oczywiście można by to lepiej rozegrać - pokazać właścicielom stan naładowania i poinformować że prąd będzie używany do klimy i grzania jak w kamperze, jednakoż wątpię że by to zrozumieli.

Również nie pochwalam łażenia po namiotach właściciela i grzebania w cudzych rzeczach.

Sytuacja jest dwuznaczna, płacę za dostęp do prądu i w CRO czy Austrii podłączam się do kampera, EV czy czegokolwiek i nikomu nic do tego (jak zauważył również @viallos), a u nas właściciel który puścił wszystko na przewodach 1.5mm2 bo dziadował i nie ma przyłącza dopasowanego do poboru w sezonie chodzi i grzebie komuś w jego własności co jest dla mnie niedopuszczalne.

Jestem w tym sporze po stronie klientów z EV, regulamin regulaminem ale naruszanie miru domowego i grzebanie w rzeczach a potem jeszcze nagłaśnianie tego w mediach jest niedopuszczalne. Zapłacili za prąd? Zapłacili. Nie spalili instalacji? Nie spalili.
Niestety mam porównanie do jakości i cen pól namiotowych w PL i w cywilizowanych krajach i dziadostwo jakie jest u nas jest niedopuszczalne.

cooler

Pionier e-mobilności
Jeszcze jedno pytanie sie nasuwa: czy ktoś wie po ile był prąd w tej stacji ładowania na polu? Coś czuję że tu również było przycwaniakowane.

luki

Pionier e-mobilności
Bohaterom wątku proponuję następnym razem podróż na wakacje na kamping na Chorwację i podróże nocą ... ładowanie za 0. Dzisiaj tak przejechałem w gratisie ponad 500km do Grazu w Austrii:). I jak tu nie lubić Tesli ... taka niespodzianka.

View attachment 13003
Uczciwa cena. Jakaś promocja w CRO, czy po prostu mocno wieje ?

viallos

Pionier e-mobilności
Coś tam wiało ale nie żeby głowy urywało. Sam byłem zdziwiony... ale w sumie zadowolony.

KrzysztofFly

Moderator
Wcześniej była informacja o tym (na forum też o tym było), że będą w Chorwacji w nocy robić takie akcje z darmowym ładowaniem aby w ten sposób rozładować kolejki w dzień na SuC, zachęcając część ludzi na jazdę w nocy za darmo.