kborzy

Zadomawiam się
Dzień dobry,

Pierwszy raz będę brał taki leasing i ciężko mi określić czy oferta jest opłacalna.
Mam propozycję wynajmu nowego pojazdu w w wysokości 1300 brutto z assistance (i samochodem zastępczym) i serwisem , bez wkładu własnego na okres 2 lat. Do tych opłat dojdzie jeszcze ubezpieczenie.
Warunek taki, że na pojazd będzie brana dotacja ale to firma leasingowa bierze te dotację. Wartość ofertowa auta 130 tys. zł brutto. Auto chcę oddać na koniec umowy.

Specjalnie nie podaje marki auta czy firmy leasingowej , bo nie jest to aż takie konieczne.
Patrząc na parametry takie jak cena auta a cena czynszu miesięcznego jak ocenianie czy to dobry stosunek ?

Czy możecie się podzielić swoimi doświadczeniami, jaki poziom raty bruttop przy danej cenie auta udało się wam osiągnąć w wynajmie długoterminowym?

KrzysztofFly

Moderator
Musisz chyba dokładnie wczytać się w warunki tej oferty, bo może się faktycznie okazać, że wykup z leasingu jest obowiązkowy lub jak wspomniał @eimi będziesz musiał z własnej kieszeni pokryć różnicę pomiędzy wartością końcową, a ceną sprzedaży samochodu innemu nabywcy.

eimi

Pionier e-mobilności
Nie słyszałem nigdy o takich przypadkach, jest to dalej spotykane ?

Nie sądzę, że nie było, bo rzeczywiście mi się obiło o uszy gdzieś na forach, ale w rzeczywistości wątpię czy mocni na rynku leasingodawcy pozwalali by sobie na praktyki. W końcu sprzedaż to bardzo skomplikowana sprawa, często może trwać miesiącami, latami, a jeśli nie uda się sprzedać i będzie trzeba obniżać cenę to kto miałby ustalać tę cenę ? Skoro mielibyśmy dopłacać to musielibyśmy być uczestnikami takiego procesu - bo co salon wystawi auto za 30 tys. Zł. A my mu mamy dopłacić 110 tys. Zł ?
Takie umowy wystawiał leasing od idea banku. Jak skończył wiadomo. Napisałem żeby zwrócić uwagę bo to poważna sprawa, możliwe że już na rynku nie ma takich umów, ale sprawdzić nie zaszkodzi

eimi

Pionier e-mobilności
Skoro mielibyśmy dopłacać to musielibyśmy być uczestnikami takiego procesu - bo co salon wystawi auto za 30 tys. Zł. A my mu mamy dopłacić 110 tys. Zł ?
Ani nie było się uczestnikiem tego procesu ani nie miało się żadnego wpływu na ten proces. Tak, mogłeś dopłacić nawet 110tys bo to jest zapis umowy między przedsiębiorcami a nie osobami prywatnymi, więc ciężko to było podważyć. Czytajcie co podpisujecie.

PaRa

Zadomawiam się
Osobiście sam kupiłem ubezpieczenie jednorazową wpłatą, opony też kupiłem sam komplet, ubezpieczenie rozszerzyłem o auto zastępcze w odpowiedniej opcji (to jest najważniejsze w całym tym serwis pakiecie).

Auto kupiłby mój pracodawca, a jego historia kolizyjna nie wyglada zbyt dobrze - ta kwestia mnie martwi.

Pod uwagę brałem auta:
KIA NIRO - średnio mi sie podoba
Hyundai Kona
Ioniq 5 - lepszy od Kona, trochę za duży, cena lepsza od Kona
Inster ( będzie podobno w marcu ).

Ev3

Pionier e-mobilności
Jak oceniacie taka oferte na na Hyundai Ioniq 5 Techniq 77kWh - 135040,65 zł netto

KALKULACJA LEASINGU
- brak wpłaty początkowej
- pozostałe raty 24 ( 2 lata ) - 0,77% 1.271,11 brutto
Wartość końcowa 89,40% - 148500,30 zł

Jak rozumiem do raty trzeba doliczyć ubezpieczenie, opony i serwis, czy zapomiałem o czyś ?

Zakup na spółkę jawną ( brak dopłaty ), dlatego oferta bez wpłaty własnej, na 2 lata, roczny limit przebiegu 20 tyś. km.
Oferta BNP Paribas Leasing Services Sp. z o.o..
Czyli to chyba nie wynajem, a zwykły leasing i masz zobowiązanie do wykupu?
Jeśli tak, to słabo, jeśli nie, to oferta jest rewelacyjna.

Ev3

Pionier e-mobilności
Nie słyszałem nigdy o takich przypadkach, jest to dalej spotykane ?

Ponoć właśnie w przypadku Hyundai Finance tak.
Czyli że ten wykup to jest obowiązkowy, ewentualnie dealer jest zobowiązany odkupić w tej cenie.
Ale dealer nie chce odkupić zazwyczaj, bo wie że straci na interesie, więc musi leasingobiorca.

kborzy

Zadomawiam się
Ani nie było się uczestnikiem tego procesu ani nie miało się żadnego wpływu na ten proces. Tak, mogłeś dopłacić nawet 110tys bo to jest zapis umowy między przedsiębiorcami a nie osobami prywatnymi, więc ciężko to było podważyć. Czytajcie co podpisujecie.
Wow.. przerażające. No to dobrze, że uprzedzacie, lepiej dmuchać na zimne...sam sprawdziłem swoją umowę jeszcze raz. Chociaż ja czytałem już dwa razy :p
Czyli to chyba nie wynajem, a zwykły leasing i masz zobowiązanie do wykupu?
Jeśli tak, to słabo, jeśli nie, to oferta jest rewelacyjna.

Niekoniecznie tak musi być, może być umowa leasingu operacyjnego, gdzie spłacasz potencjalną utratę wartości auta. Ja mam umowę taką , na podobnych parametrach. I w warunkach mam obowiązek zwrotu pojazdu po 2 latach , ale też prawo wykupu po ustalonej cenie.
Nie wiem czemu tak jest , ale wszystkie oferty jakie dostałem od 5 różnych leasingodawców to zawsze to była umowa leasingu , nigdy najmu- chociaż zawsze zaznaczalem że interesuje mnie najem długoterminowy.

Drugie mam też na umowie leasingu ale tam już normalny wykup ale raty wyższe.

Ev3

Pionier e-mobilności
Wow.. przerażające. No to dobrze, że uprzedzacie, lepiej dmuchać na zimne...sam sprawdziłem swoją umowę jeszcze raz. Chociaż ja czytałem już dwa razy :p

Niekoniecznie tak musi być, może być umowa leasingu operacyjnego, gdzie spłacasz potencjalną utratę wartości auta.
No właśnie wic polega na tym, czy potencjalną, czy rzeczywistą.
Ja mam umowę taką , na podobnych parametrach. I w warunkach mam obowiązek zwrotu pojazdu po 2 latach , ale też prawo wykupu po ustalonej cenie.
Nie wiem czemu tak jest , ale wszystkie oferty jakie dostałem od 5 różnych leasingodawców to zawsze to była umowa leasingu , nigdy najmu-
Nie ważne jak się umowa nazywa, ważne czy to Ty odpowiadasz za utratę wartości, albo musisz wykupić w podanej z góry cenie,

PaRa

Zadomawiam się
Dzieki za sugestie i rady.

Napisałem do osoby od finansowania, poprosiłem o wzór umowy.
Zapytałem też o procedurę zdania pojazdu ( zwrot pojazdu po 24 miesiącach i koszty ).

Czy jest jakieś aktualne opracowanie dotyczące utraty wartości pojazdu po 2, 3 latach ?

Najnowsze dyskusje