kborzy

Zadomawiam się
Dzień dobry,

Pierwszy raz będę brał taki leasing i ciężko mi określić czy oferta jest opłacalna.
Mam propozycję wynajmu nowego pojazdu w w wysokości 1300 brutto z assistance (i samochodem zastępczym) i serwisem , bez wkładu własnego na okres 2 lat. Do tych opłat dojdzie jeszcze ubezpieczenie.
Warunek taki, że na pojazd będzie brana dotacja ale to firma leasingowa bierze te dotację. Wartość ofertowa auta 130 tys. zł brutto. Auto chcę oddać na koniec umowy.

Specjalnie nie podaje marki auta czy firmy leasingowej , bo nie jest to aż takie konieczne.
Patrząc na parametry takie jak cena auta a cena czynszu miesięcznego jak ocenianie czy to dobry stosunek ?

Czy możecie się podzielić swoimi doświadczeniami, jaki poziom raty bruttop przy danej cenie auta udało się wam osiągnąć w wynajmie długoterminowym?

Ev3

Pionier e-mobilności
Dzieki za sugestie i rady.

Napisałem do osoby od finansowania, poprosiłem o wzór umowy.
Generalnie miesiąc temu w Hyundaiu było tak, że najem opłacał się tylko w mLeasingu, a zwykły leasing z wykupem, w BNP.
Wszystkie inne opcje były droższe.

jakniejatokto

Posiadacz elektryka
Chyba dobra oferta na wynajem Ioniqa 5 z mLeasing?
- wersja 2024 RWD 77 kwh dynamiq + comfort + design, katalowowo 262 800 zł, rabaty 87 800 zł, cena 175 000 zł brutto
- opłata wstępna 30 500 zł netto (pod dotację)
- rata 471 zł netto, 24 msc
- limit przebiegu 15 000 rocznie
- bez obsługi opon, bez ubezpieczenia, bez gap

Ciekaw jestem jak to będzie z tą dotacją od lutego..? Jakoś mam przeczucie, że teraz nie będzie się tego przez firmę leasingową załatwiało, tylko samemu (jak poprzednio przy zakupie za gotówkę). Ktoś coś wie?

Last edited:

Ev3

Pionier e-mobilności
Ciekaw jestem jak to będzie z tą dotacją od lutego..? Jakoś mam przeczucie, że teraz nie będzie się tego przez firmę leasingową załatwiało, tylko samemu (jak poprzednio przy zakupie za gotówkę).
Oby.
Gdyby tak było w ME 1.0, to miałbym dotację, a przez wyczerpanie środków na leasingi w ME 1.0 i wykoszenie firm w ME 2.0, zapewne przejdzie mi koło nosa.

mikxo

Fachowiec
- wersja 2024 RWD 77 kwh dynamiq + comfort + design, katalowowo 262 800 zł, rabaty 87 800 zł, cena 175 000 zł brutto

Ciekaw jestem jak to będzie z tą dotacją od lutego..? Jakoś mam przeczucie, że teraz nie będzie się tego przez firmę leasingową załatwiało, tylko samemu (jak poprzednio przy zakupie za gotówkę). Ktoś coś wie?
A czy po tych dwóch latach jedyna możliwość to zwrot samochodu, czy istnieje możliwość przedłużenia wynajmu lub wykupu? Dostałeś też ofertę klasycznego leasingu od Hyundai?

jakniejatokto

Posiadacz elektryka
Po 2 latach można wykupić za 118 430,89 netto :D wartość początkowa to 142 276,42 netto, więc się nie opłaca. Wydłużenie umowy na bazie wartości resztowej jest możliwe (zgodnie z TOiP 500,00 PLN), ale wtedy rekalkulacja i zapewne uwzględnienie nowej wartości rezydualnej pojazdu, co zapewne wpłynie (niekorzystnie) na wysokość nowej raty.

Ev3

Pionier e-mobilności
Wydłużenie umowy na bazie wartości resztowej jest możliwe (zgodnie z TOiP 500,00 PLN), ale wtedy rekalkulacja i zapewne uwzględnienie nowej wartości rezydualnej pojazdu, co zapewne wpłynie (niekorzystnie) na wysokość nowej raty.
Zapewne nie tylko nowej, ale i starej raty.
Sprawdzałem swojego przed wzięciem i wysokość rat na 3 lata była wyższa, niż na 2 lata.
Nie tylko na ten 3 rok, ale na pierwsze dwa również.

mikxo

Fachowiec
Zapewne nie tylko nowej, ale i starej raty.
Sprawdzałem swojego przed wzięciem i wysokość rat na 3 lata była wyższa, niż na 2 lata.
Nie tylko na ten 3 rok, ale na pierwsze dwa również.
W wynajmach to chyba standard, że im dłuższy okres wynajmu, tym wyższa rata.
Ale tu akurat chodzi o sytuację przedłużenia najmu, po zakończeniu pierwszego okresu najmu, więc zapłaconych już rat nie podwyższą :)

Ev3

Pionier e-mobilności
W wynajmach to chyba standard, że im dłuższy okres wynajmu, tym wyższa rata.
Ale tu akurat chodzi o sytuację przedłużenia najmu, po zakończeniu pierwszego okresu najmu, więc zapłaconych już rat nie podwyższą :)
Wiem, ale zapewne wrzucą całość różnicy w raty tego dodatkowego roku, więc wyjdą kosmicznie drogo, z racji ich niedużej ilości...

Grzechu

Zadomawiam się
oje pierwsze oferty od leasingodawcy to było serwis + opony + ubezpieczenie. (Gdzie auto zastępcze miałem i w ubezpieczeniu i w pakiecie serwisowym ) Osob

gdzie taka okazja?

Najnowsze dyskusje