kborzy

Zadomawiam się
Dzień dobry,

Pierwszy raz będę brał taki leasing i ciężko mi określić czy oferta jest opłacalna.
Mam propozycję wynajmu nowego pojazdu w w wysokości 1300 brutto z assistance (i samochodem zastępczym) i serwisem , bez wkładu własnego na okres 2 lat. Do tych opłat dojdzie jeszcze ubezpieczenie.
Warunek taki, że na pojazd będzie brana dotacja ale to firma leasingowa bierze te dotację. Wartość ofertowa auta 130 tys. zł brutto. Auto chcę oddać na koniec umowy.

Specjalnie nie podaje marki auta czy firmy leasingowej , bo nie jest to aż takie konieczne.
Patrząc na parametry takie jak cena auta a cena czynszu miesięcznego jak ocenianie czy to dobry stosunek ?

Czy możecie się podzielić swoimi doświadczeniami, jaki poziom raty bruttop przy danej cenie auta udało się wam osiągnąć w wynajmie długoterminowym?

nnnnn

Pionier e-mobilności
Tu też całkiem spoko oferta na Avengera w wersji Summit (najwyższa wersja), jak ktoś weźmie dotację na JDG.
Bez złomowania:
View attachment 25036

I ze złomowaniem:
View attachment 25037

BTW Wiecie może czy w tym abonamencie Stellantisa Simply Drive, po zakończeniu okresu obowiązywania dają jakąś ofertę na przedłużenie abonamentu czy tylko zwrot lub wykup za gotówkę?
nie ma opcji wykupu, dwóch znajomych jeden w Sosnowcu, drugi w Nowym Targu wzięli i w obu salonach powiedzieli że nie ma opcji. Zresztą wartość wykupu ustawiają na 120-130k brutto, co w mojej opinii jest mocno przestrzelone.

nabrU

Moderator
Co to znaczy, że nie ma opcji wykupu?

Oznacza po prostu, że na koniec wynajmu zwracasz samochód i tyle

kiki111

Fachowiec
Ja w zeszłym tygodniu odebrałem e208 za 178zł+12zł jakiejś opłaty za obsługę rachunku. dwa lata 20k km rocznie) Trzeba dodać, że zamroziłem 40k z czego 7500 przepadnie, ubezpieczenie i serwis po mojej stronie ale uważam ze to świetna oferta. Nigdy bym go nie kupił za pieniądze na jakie jest wyceniany ale zamierzam zrobić te 40k km w dwa lata (nie osobiście) i sporo zaoszczędzić na paliwie, później oddać, zapomnieć i szukać kolejnej dobrej oferty.

Ev3

Pionier e-mobilności
zamierzam zrobić te 40k km w dwa lata (nie osobiście) i sporo zaoszczędzić na paliwie, później oddać, zapomnieć i szukać kolejnej dobrej oferty.
Się nie uda, za dwa lata nie będzie już dotacji i te 40k zł będziesz musiał z własnej kieszeni zapłacić.

mikxo

Fachowiec
Się nie uda, za dwa lata nie będzie już dotacji i te 40k zł będziesz musiał z własnej kieszeni zapłacić.
I to jest właśnie problem :) Dlatego ja chyba zdecyduję się wziąć coś na 2 lata z dotacją i niską ratą, a przez ten czas trochę odłożyć i kupić później używkę. Szkoda, że przy 3 latach, rata miesięczna wynajmu wzrasta nawet kilkukrotnie względem 2 lat, bo zniechęca to do brania dłuższego wynajmu.

umcus

Pionier e-mobilności
I to jest właśnie problem :) Dlatego ja chyba zdecyduję się wziąć coś na 2 lata z dotacją i niską ratą, a przez ten czas trochę odłożyć i kupić później używkę. Szkoda, że przy 3 latach, rata miesięczna wynajmu wzrasta nawet kilkukrotnie względem 2 lat, bo zniechęca to do brania dłuższego wynajmu.
Może liczą na brak dotacji za 2 lata i unormowanie rynku używek.