Czy warto kupić Jaguar I Pace w 2023 ?

Classic08110

Zadomawiam się
Cześć.

Mam możliwość zakupić auto marki: Jaguar I pace.
Jest z końca 2021 roku.
Właściwie wyposażona pod korek.
Auto jest bezwypadkowe.
Ma jeszcze rok czasu gwarancji producenta na auto + do 2029 roku gwarancję na akumulator..
Auto ma przebieg 49 tys. km.
Wbudowaną ładowarkę 11kW.
Zasięg wskazuje - 350 km na 100% akumulatora.
Auto nie jest oferowane do sprzedaży na żadnych krajowych i obcojęzycznych portalach ogłoszeniowych. Sprzedaż prywatna.
Mam w domu FV na starych zasadach z zapasem właśnie na auto elektryczne.
Ładować chcę w 99% w domu z 11kW wallbox-a
Dziennie robię przebiegu od 10 do 40 km max. W sumie wystarczyło by mi ładować się raz w tygodniu. Ale mogę codziennie.

Wiem, że auto ładuje się w trasie, między 10 a 80 % 40 minut ale mi to nie przeszkadza, ponieważ nie zamierzam, tym autem, ruszać dalej w trasę niż 300 km w obie strony i to max kilka razy w roku.
Generalnie zakładam, że 99% ładowań w domu się odbędzie.
Wiem, że zużycie energii jest może nawet i 100% większe niż w Tesli. Ale mi zasięg Jaguara i tak wystarczy z dużym zapasem.

Do jazdy w wakacyjne czy dłuższe trasy pożyczam większe auto z 3,0 l diesel.

Wiem, że Tesla Y jest dużo lepszym elektrykiem.

Tesla Y jako auto na co dzień, mnie do końca, nie przekonuje. Nie potrzebuję jej "zalet elektryka" w codzienny użytkowaniu w postaci super efektywności napędów czy zarządzania energią.

Nie ma też tylu komfortowych dodatków używanych na co dzień.
Dużo twardsze zawieszenie - wada dla mnie.
Tesla jest zauważalnie obszerniejsza / większa w środku: Ale jeździ w moim aucie jednocześnie max 4 osoby i różnica się niweluje w pojemności auta. Ponieważ i tu i tu 4 osoby mają wystarczająco dużo miejsca.
Bagażnik Tesla ma dużo większy ale mi wystarczy te 400 l Jaguara na weekendowe zakupy.

Co napiszecie o Jaguarze aby mnie zniechęcić do jego zakupu ?
Może są rzeczy, o których nie wiem ?
Autem chciałbym jeździć do czasu aż Toyota wprowadzi w salonie sprzedaży w mieście obok auto z 1000 km zasięgu na jednym ładowaniu.

Czy warto kupić Jaguar I Pace w 2023 ?
Ewentualnie propozycje, co kupić za 300 tys zł ?

Rozsądek podpowiada, żeby kupić auto nowe z salonu.

Serce moje jest za Jaguarem.

Pozdrawiam.

C

ELuk

Pionier e-mobilności
No i jeszcze jeden aspekt.
Zapewne będziesz ostatnim właścicielem tego auta, bo nikt go od Ciebie raczej nie odkupi.
Jak to co pisaliśmy Ci nie przeszkadza, a urzekło Cię to auto to kupuj. Radość nabycia daje endorfiny, a problemy…? to nieokreślona przyszłość … 😉👍

Patrizio17

Fachowiec
Mamy Jaguar-a od 3,5 roku, aktualnie równolegle z EV6 i BMW IX. Nie dziwię się, że kusi, to najlepiej jeżdżący elektryczny suv klasy d na rynku. Zawieszenie pneumatyczne łączy świetne prowadzenie z bardzo dobrym komfortem, można nawet wjechać w teren! Pokładowy system rozrywki słaby, ale wykończenie wnętrza świetne. Średni elektryk, acz świetny samochód. Użytkowany w trasy do 200 km daje radę, u nas był w pakiecie z Audi A8 TDI na długie trasy i taki duet sprawdzał się idealnie. Teraz jest na sprzedaż: A8 ma już 11 lat i podjęliśmy decyzję o zamiany 2 aut na jedno: stąd IX 50. Z nowych aut mogę polecić EV6 AWD, zrobiliśmy od lutego 14 000 km, jeździ gorzej od Jaga, ale nadal bardzo dobrze.

Classic08110

Zadomawiam się
Ok. Macie rację. Przeanalizowałem temat. Odpuszczam temat elektryka Jaguara.
Za duże ryzyko.

Ponadto. Przed chwilą mi wyrzucił youtube.

Po felgach widzę, że to faktycznie I pace. Dziwą mnie dwie rzeczy.
1 - Dlaczego przetrwała tablica rejestracyjna ?

Ten pożar jest z przed kilku dni. Auto, raczej musiało przejść już akcję serwisową w USA, która była ogłoszona w czerwcu ? Gdzieś przewinęła mi się informacja, że sprzedano ich tam, do tej pory, tylko kilkaset sztuk. 640 ???

Mam nadzieję, że mimo wszystko auto nie trafiło na serwis i stąd ten "nieoczekiwany" pożar.
Bo jakby ta poprawka oprogramowania jednak nic nie poprawiła ? To tak dla zastanowienia się użytkowników w kraju. Aby jednak nadal uważali na ładowarce.

Jestem w kropce. Tesla mi kompletnie nie leży wizualnie. Może i świetny elektryk. Ale czegoś mi brakuje w tym aucie.

Patrizio17

Fachowiec
Generalnie zawsze mając do wyboru auto nowe i używane wybiorę to pierwsze z gwarancją. Dlatego jeśli Jag Ci odpowiada polecam EV6, trochę gorzej jeździ, ale jest o 20 % oszczędniejsze i ma 7 lat gwarancji.
Jaguara aż tak bym nie demonizował: nasz jest po akcji serwisowej, nigdy nie było problemów z temperaturą baterii. W UK auto rzeczywiście nie było hitem, ale teraz na rynku wtórnym auta poleasingowe sprzedają się nieźle.
Tutaj porównanie używany Jag vs nowe EV6: I-Pace vs EV6
Polecam poczytać komentarze, sporo jest tam użytkowników jaga.

Najnowsze dyskusje