Czyszczenie klimy?

cooler

Pionier e-mobilności
Stuknęło już 33k km i po wejściu do samochodu tuż po odpaleniu się klimy zauważyłem niepokojący chemiczny zapach, który po jakimś czasie mija. Wygląda na to iż czas na czyszczenie klimy i wymianę filtrów kabinowych. Chciałbym to zrobić we właśnym zakresie, filtry kabinowe (x2) już kupiłem.
Więc pytanie:
Czym i jak wyczyścić klimę?
Jak wygląda procedura wymiany filtrów kabinowych? Robił to ktoś we własnym zakresie? Chodzi mi o porady aby nic nie połamać i sprawnie wszystko wymienić jak najłatwiej, bez demolki samochodu.
Rozumiem że najpierw wymiana filtrów a potem czyszczenie klimy?

Michal

Moderator
Może i ja :)

Bronek

Pionier e-mobilności
tak , bylo tu nopisane robilem to sam, a klimę normalnie pianą jak w innych autach
jedna g na śrubka i po sprawie plus trochę gimnastyki są filmiki
zaraz Wam bidoki znajdę z dwa trzy slowa wystarczy wpisać tam gdzie jest taki znaczek jak lupa.Lupa to taki przyrząd do ...itd......itd Klimę czysscimy przed włożeniem nowych filtrów ! ale stare wywalamy !

Last edited:

danielm

Pionier e-mobilności
i pomysleć że w innych autach trzeba pół samochodu rozebrać żeby sobie żarówke wymienić a tutaj tesla przerabia samochód żeby człowiek sobie sam filtry wymieniiał

cooler

Pionier e-mobilności
Heh, właśnie doczytałem że te pomarańczowe kable obok filtra to są kable wysokonapięciowe i nie należy odpinać tych trytytek, nie szarpać za kabel!

cooler

Pionier e-mobilności
Jakąś konkretną piankę polecacie? Muszę jutro dokupić, więc nie mam czasu się doktoryzować (co zwykle robię przed każdym zakupem niestety)