Dacia Spring

Olo

Nowy na Forum
Witam,

Zastanawiamy się z żoną nad zakupem Dacii Spring. Auto ma być jako drugie w rodzinie, głównie do dojazdów do pracy (70km dziennie z tego ok. 50 po S5 i A2, oczywiście mogę jechać przez miasto, ale szkoda czasu) i jazdy po zakupy dla żony itp. Obecnie jeżdżę Sportege i to auto ma zostać na dłuższe podróże.
Staram się jeździć ekonomicznie (sportage na tej trasie spała 6,5l max) wiec nie potrzebuje prędkości max 140km/h. Potrzebny mi CarPlay i tempomat i klima jako minimum wyposażania. Dacia kusi cena+dopłaty oraz ekonomia. W domu mam sile w garażu. Wiec ładowane nie będzie, aż tak wolne. Czy warto wybrać ten model, dodam że wole nowe auto niż używki nawet z dobrych rąk. Up czy citygo wyglądają lepiej, ale chyba nigdzie ich nie ma i do tego są jednak mniejsze od dacii. Jak wygoda zużycie prądu przy tych 90 km/h, oglądem różne testy innych aut +/- 13-15kwh/100km, Dacia jest lżejsza, ale tez bardzo słaba.

wojtekp

Nowy na Forum
ja akurat chciałem "najbiedniejszą" + CCS.
Gównoelektroniki nie chciałem, nawet gdyby to oni dopłacali.
Ale odbiór w kwietniu - sorry co będzie w kwietniu to ani ja ani Jackowski nie wie, Bóg tylko wie.

Cav

Pionier e-mobilności
Czyli tak jak przewidywałem bo nie miałem możliwości pojeżdzenia. Byłby OK dla mnie ale jeśli dopiero w kwietniu mógłbym to mieć to podziękowałem. Mam już moje mitsubishi przerobione na gaz.
Koszt przejechania 100km na trasie to
12-13zł - gaz (spalanie 4.5-4.7l gazu/100km)
ok 4zł - koszty normalnej obsługi (olej, filtry, kontrola instalacji gazowej, itp)
Różnica w kosztach eksploatacji w stosunku do samochodu elektrycznego niewielka, nigdy się nie zwróci.
A wygoda bez porównania lepsza. 700km przejade na gazie, jeszcze benzyna w rezerwie.
Już widzę jak zasuwasz 700 km bez przerwy klockiem, który pali 4,5 l gazu.....
Co by oznaczało, że benzyny poniżej 4 l musiałby brać.
W marzeniach chyba.

wojtekp

Nowy na Forum
Już widzę jak zasuwasz 700 km bez przerwy klockiem, który pali 4,5 l gazu.....
Co by oznaczało, że benzyny poniżej 4 l musiałby brać.
W marzeniach chyba.
To sobie kup tak sam samochód, jeźdż spokojnie na trasie i sam zobaczysz.
Benzyna normalnie 4l/100km, jak specjalnie chciałem pobić rekord to 3.6 ale jechałem 70-80km/h

Cav

Pionier e-mobilności
To sobie kup tak sam samochód, jeźdż spokojnie na trasie
Do takich wyników o żadnej jeździe nie ma mowy.
Trzeba się mega wlec.

I już widzę jak zrobisz w ten sposób 700 km jednym ciągiem w tak niewygodnym aucie.
Toż to kilkanaście godzin by Ci zabrało.
Nie jesteś w stanie.

A co za tym idzie - w czymś takim zasięg to parametr totalnie nieistotny.

JareG

Pionier e-mobilności
Albo jeździsz 100 km/h ALBO pali Ci poniżej 4 l benzyny na 100 km (gazu wychodzi MINIMUM 20% więcej).
Dyskusja nie miała sensu od momentu w którym postanowiłeś mijać się z prawdą.
Ja mogę dodać, że moje BMW K1200RS (moto o pojemności 1200, i wadze 285kg) spala w trasie przy prędkości 90-120/h ~5,5L benzyny.. :LOL:

Pozdr

Olo

Nowy na Forum
Chyba nikt Dacia Spring nie będzie jeździł regularnie nad morze ze śląska. Moj strasy to głównie dojazdu do pracy obwodnica oraz sklep itp w granicach 50-70km dziennie. Może pokuszę się na trasę 150km do rodziny. Gaz i tak wychodzi drożej.

solik

Pionier e-mobilności
Przejechalem sie Springiem 40km z Traficara, swiezynka 100km przebiegu - zmienic opony na cichsze, wstawic 2 wunderbaumy zeby zabic ten niefajny zapach tworzyw i calkiem spoko toczydlo. Do 50km/h szybsze od wiekszosci gruzow ktore chca udowodnic potem Dacii ze nie bedzie szybsza :)