Infrastruktura EV w Wielkiej Brytanii

nabrU

Moderator
Tak większość to były wersje LE

nabrU

Moderator
W UK do kredytu 0% (dla osób prywatnych oraz dla firm) na Teslę Model 3 dołączyła właśnie nowa Tesla Model Y Juniper:

1746825686170.png

nabrU

Moderator
Ale zdajesz sobie sprawę (o czym pisałem powyżej) że pierwsze Junipery w UK wydano 2 maja? Oraz od kiedy jest luxury tax i road tax na EV? Stąd w marcu sprzedali ich 7164 😜

miv

Posiadacz elektryka
Tak, ale myślę, że kto miał kupić Teslę to już kupił właśnie w marcu. Teraz Tesla nie będzie się już tak dobrze sprzedawać jak do tej pory.

nabrU

Moderator

nabrU

Moderator
Kartka z kalendarza... ;)
3 lata temu (a dokładnie 18 maja 2022) Tesla otworzyła swoje SuC dla innych EV w UK. Początkowo było to tylko 15 lokalizacji, obecnie jest otwartych 114 na 192 lokalizacje.

P.S. Ciekawostką jest, że Tesla w UK (obok uruchamianych w większości V4) ciągle uruchamia SuC ze słupkami w wersji V3 nie udostępniając ich innym BEV.

nabrU

Moderator
Ciągnąc dalej temat SuC w UK: Tesla kilka dni temu obniżyła ceny ładowania. Najniższą (poza szczytem) jaką udało mi się znaleźć to 20 pensów za kWh (średnio jest jakieś 35p/kWh). Aby pojąć jak to jest tanio - druga najtańsza sieć w UK (Lidl) to 62p/kWh (choć niektórzy operatorzy mają promki po ok. 50p/kWh), a ja w domu w szczycie mam prąd po niecałe 29 pensów...

Screenshot_20250526-113749.png