Infrastruktura EV w Wielkiej Brytanii

nabrU

Moderator
Liczba publicznych ładowarek w UK na koniec lutego 2025 przekroczyła 75 tyś.:

plus jeszcze coś:

Last edited:

nabrU

Moderator
Dane sprzedaży samochodów osobowych w lutym:

1741264672192.png

nabrU

Moderator

nabrU

Moderator
Spory hub (w sumie piszą że największy w UK 'ultra-rapid' - 44 ładowarki, coś koło 200kW każda) otwiera się niedaleko mnie w poniedziałek 24 marca:

InstaVolt-Three-Maids-Hill-Exterior-scaled.jpg

Cenowo nie najtaniej, ale Instavolt jest w Electroverse więc w razie 'W' można wykorzystać kredyty od Was (y). Może podjadę oblukać osobiście ;)

OldSeb

Posiadacz elektryka
Spory hub (w sumie piszą że największy w UK 'ultra-rapid' - 44 ładowarki, coś koło 200kW każda) otwiera się niedaleko mnie w poniedziałek 24 marca:

Cenowo nie najtaniej, ale Instavolt jest w Electroverse więc w razie 'W' można wykorzystać kredyty od Was (y). Może podjadę oblukać osobiście ;)
Zachowuje sobie jako broń na ruskie trolle. Czasami zamiast się pocić w tłumaczeniu wystarczy pokazać jaka jest wolność jak nie ma złej UE, która zmusza biednych Polaków do elektromobilności.

cooler

Pionier e-mobilności
Zachowuje sobie jako broń na ruskie trolle. Czasami zamiast się pocić w tłumaczeniu wystarczy pokazać jaka jest wolność jak nie ma złej UE, która zmusza biednych Polaków do elektromobilności.
Może i dużo i mocne, ale ja widzę powtórzone wszystkie wady ładowarek z PL:
Brak zadaszenia, wygląda że jest na jakimś zadupiu (znów dodaj 10-15 minut na zjazd i wjazd z autostrady, jak z SC), widać jakiś budynek ale nie ma pewności że są toalety, sklep, plac zabaw dla dzieci, itd.

Tyle dobrego że pies może sobie pobiegać i nasikać na panele :)

OldSeb

Posiadacz elektryka
Może i dużo i mocne, ale ja widzę powtórzone wszystkie wady ładowarek z PL:
Brak zadaszenia, wygląda że jest na jakimś zadupiu (znów dodaj 10-15 minut na zjazd i wjazd z autostrady, jak z SC), widać jakiś budynek ale nie ma pewności że są toalety, sklep, plac zabaw dla dzieci, itd.

Tyle dobrego że pies może sobie pobiegać i nasikać na panele :)
To są "szczegóły" natury techniczno-organizacyjnej mi chodzi o sam fakt, że po wyjściu ze złej unii w ogóle powstają takie obiekty.

nabrU

Moderator
Miałem zajechać dzisiaj i zapomniałem (a cholera przejeżdżałem, tyle że się spieszyłem):

https://www.bbc.co.uk/news/articles/cp8lxj6633xo

Oczywiście standardowa cena Instavolt czyli 85p/kWh to zwykły 'piss-take' :ROFLMAO: i ładowareczki (od BYD) 'tylko' 160kW. Ale są stanowiska dla ciężarówek i samochodów z przyczepami, jest Starbucks, ciepłe jedzenie, kibelki 24/7, plac zabaw dla dzieci i miejsce do wyprowadzania psów więc może być (y)

P.S. 9 z 44 stanowisk ma też CHAdeMO poza CCS2 ;)

Last edited:

Michal

Moderator