Infrastruktura EV w Wielkiej Brytanii

cooler

Pionier e-mobilności
Tłumaczę Ci, ze nie ma znaczenia ile ma BYD, eUP czy Sienna do setki. W mieście się liczy ile ma do 50 km/h i tu gwarantuje Ci, że Twoja Sienna zostanie w tyle. Zrobię Ci test w weekend ile Mii ma do 50 km/h ;)

PS. chyba nic nie muszę testować bo wszystko jest w necie:

https://fastestlaps.com/models/seat-mii-electric - 0-50 km/h 3,4s
https://fastestlaps.com/models/toyota-sienna-xl30-pre-facelift - niestety nie podali ile do 50 km/h... ale mam to

View attachment 24170

2,92 sek do 20 mph / 32 km/h i 5,45 sek do 40 mph / 64 km/h. Strzelam jakieś min. 4 sek do 50 km/h czyli gorzej niż Mii / eUP itp ;)

Dane stąd (ale jak to rusza...:ROFLMAO:):

Mam duszę inżyniera i nim jestem, nie interesuje mnie błogie pier...nie w internecie poklepujących się po plecach wyznawców :p. Zainteresowałeś mnie i zrobiłem szybki test za pomocą dragy, na mokrym asfalcie, na zimnym silniku niedługo po wyjechaniu z garażu, na zimowych oponach, z pełnym bakiem (79l), z zapiętym hakiem oraz ciężkim fotelikiem dziecięcym Romero i wszystkimi gratami jakie wożę w Siennie na wyjazdy, pewnie ze 100-150kg się zbierze a do tego ja, 102kg:
I nie, nic z tego co napisałeś nie będzie nawet w tak niekorzystnych dla FWD warunkach szybsze od Sienny spod świateł. Na wykresie nawet widać że traciła co chwila przyczepność i Traction control działało prawie cały czas do 100km/h, a i tak dała rady :)

1000005527.png

Last edited:

cooler

Pionier e-mobilności
Coolera trudno zadowolić. Ma przyspieszać jak hypercar, trzymać się drogi jak bolid F1, być pojemny jak Sienna, robić 1000 km na ładowaniu jak diesel, być wyciszony jak Rolls Royce, mieć system audio jak w operze, a i tak pewnie znajdzie powód do narzekania.
Dla mieszczucha zniosę wiele, nie musi być wyciszony, audio jak stoisz w korku to każde jest dobre (i można zmienić na własne), ale musi mieć dynamikę oraz dobre trzymanie i hamulce

Last edited:

cooler

Pionier e-mobilności
No ma mieć wszystko to co powyżej (łącznie z pojemnością Sienny), a ma być zwinnym miejskim samochodem. Nie wiem czego nie rozumiesz :)
Zaznaczam że to @nabrU wyjechał z tą Sienną żeby pokazać jaki to dynamiczny jest samochód który ma 15s do 100km/h. No nie jest.
Sienną nie jeżdżę na co dzień, ale dynamiki w mieście niejeden już pozazdrościł.
Dynamika w mieście to podstawa.

Last edited:

nabrU

Moderator
Wygrałeś ten drag race do 50 km/h @cooler z małym Mii czy eUp co ma 82KM mocy o ułamki sekund (twoje 3,13 vs niby 3,4). Twoja Sienna to bodajże 3,5 litra i 270KM i tylko to chciałem pokazać ;). Nie wspomnę jak musiał wyć ten Twój V6 przy tej próbie :p

Sienną nie jeżdżę na co dzień, ale dynamiki w mieście niejeden już pozazdrościł.
Dynamika w mieście to podstawa.

I takim oto trafem doszliśmy do wniosku że Sienna jest dynamicznym samochodem miejskim :ROFLMAO:

cooler

Pionier e-mobilności
Wygrałeś ten drag race do 50 km/h @cooler z małym Mii czy eUp co ma 82KM mocy o ułamki sekund (twoje 3,13 vs niby 3,4). Twoja Sienna to bodajże 3,5 litra i 270KM i tylko to chciałem pokazać ;). Nie wspomnę jak musiał wyć ten Twój V6 przy tej próbie :p

I takim oto trafem doszliśmy do wniosku że Sienna jest dynamicznym samochodem miejskim :ROFLMAO:
Albo wnioski takie że @nabrU nie umie przegrywać. Sam chciałeś zacwaniakować i dostałeś lanie :p
Przy 50km/h te 0.3s to prawie 4.2m, a więc długość twojego Mii z marginesem. Latem były by to 2 długości twojego auta. Więc nie, nie jest dynamiczny, tylko Ci się taki wydaje. Uwielbiam jeździć Polo, bo tam też prędkości w jakich ziewam w Siennie czy Tesli wydają się wręcz kosmicznymi, ale takie nie są.

Last edited:

nabrU

Moderator
Ależ oczywiście WYGRALES @cooler (choć ja nie mam żadnego softu do drag race więc nie będę nic realnie sprawdzał). Wyżej przecież napisałem że Sienna okazała się dynamicznym samochodem miejskim.

A propos Sienny, to najpopularniejszy (poza Teslą) samochód tutaj (wystarczy wrzucić markę w forumową wyszukiwarkę). 3,5 litra V6 na Forum o EV. Serio?

cooler

Pionier e-mobilności
Ależ oczywiście WYGRALES @cooler (choć ja nie mam żadnego softu do drag race więc nie będę nic realnie sprawdzał). Wyżej przecież napisałem że Sienna okazała się dynamicznym samochodem miejskim.

A propos Sienny, to najpopularniejszy (poza Teslą) samochód tutaj (wystarczy wrzucić markę w forumową wyszukiwarkę). 3,5 litra V6 na Forum o EV. Serio?
Jako porównanie czego brakuje elektryfikacji - czemu nie. Na dziś nierealne, ale może kiedyś zrobię projekt i ja zelektryfikuję? była nawet dyskusja na forum i wybili mi to z głowy, ale może kiedyś?
Niech w końcu zaczną robić te lekkie, tanie i pojemne baterie, to nie będę się odgrażał i to zrobię. Wiem nawet gdzie wejdą baterie...

nabrU

Moderator
Słowem 'Sienna dobra na wszystko' :ROFLMAO:
I na tym może zakończmy reklamę samochodu ICE na EV forum (prawie 100 postów o Siennie od 2021r.) i off-topic w tym wątku.

nabrU

Moderator
Piszemy to na Forum często o cenach używanych EV. Ostatnio przeglądając naszą grupę (Tesla Owners UK) jeden z członków wystawił piękną TMS 70D z listopada 2015. Ciężko uwierzyć, że samochód ma niedługo 10 lat i mając free SuC i free Premium Connectivity byłby chyba idealną taksówką (choć trochę go szkoda na taxi). Wszystko za ok 75 tyś. PLN.

I never thought I’d be putting my beautiful Model S 70D up for sale. I’ve owned the car since new November 2015, and it has been the best car I’ve ever owned.
In addition to the specs as purchased in the photos, it also has the LTE upgrade, CCS conversion, free premium connectivity, eMMC chip upgrade and Nav chip upgrade by Gary Kyriacos. It has MCU1 which still works flawlessly probably because of the eMMC and Nav upgrades. Free unlimited supercharging.
The tan coloured floor mats in the pictures are bespoke mats (the original black mats I have). The boot liner is a custom Rhino liner.
118,900 miles. Next MOT due 15th Nov 25.
Since 2019 it has been MOT’d and serviced annually by Cleevely’s. Four new Pilot Sports in Sept 24.
The car is always garaged unless in use.
The N/S front lower link snapped May 23. Tesla replaced both front lower links, rear upper link assembly and the front aft link.
The wheels could do with a refurb. Apart from that the car is faultless, a real gem. The colour is Titanium, Tan interior. The car regularly receives admiring comments at superchargers.
The 100% charge is about 6.5% below the figure I got when new.
I’m looking for £15k

474624088_10221052743348090_8827683092533564751_n.jpg

474591273_10221052743588096_7621530527382489773_n.jpg

474862583_10221052745708149_3591843120144534844_n.jpg

474948766_10221052746788176_7361825085046646412_n.jpg

473740860_10221052747188186_7787004786819678257_n.jpg

nabrU

Moderator
Następny 'majlston' osiągnięty - w Wielkiej Brytanii jest ponad 750 (dokładnie 758) dostępnych publicznie hubów EV (czyli takich z minimum 4 ładowarkami DC). Jeśli wziąć pod uwagę całe UK (czyli z NI) oraz ROI jest ich 821. Statystyka nie obejmuje nieudostępnionych hubów Tesli