Dacia Spring

Olo

Nowy na Forum
Witam,

Zastanawiamy się z żoną nad zakupem Dacii Spring. Auto ma być jako drugie w rodzinie, głównie do dojazdów do pracy (70km dziennie z tego ok. 50 po S5 i A2, oczywiście mogę jechać przez miasto, ale szkoda czasu) i jazdy po zakupy dla żony itp. Obecnie jeżdżę Sportege i to auto ma zostać na dłuższe podróże.
Staram się jeździć ekonomicznie (sportage na tej trasie spała 6,5l max) wiec nie potrzebuje prędkości max 140km/h. Potrzebny mi CarPlay i tempomat i klima jako minimum wyposażania. Dacia kusi cena+dopłaty oraz ekonomia. W domu mam sile w garażu. Wiec ładowane nie będzie, aż tak wolne. Czy warto wybrać ten model, dodam że wole nowe auto niż używki nawet z dobrych rąk. Up czy citygo wyglądają lepiej, ale chyba nigdzie ich nie ma i do tego są jednak mniejsze od dacii. Jak wygoda zużycie prądu przy tych 90 km/h, oglądem różne testy innych aut +/- 13-15kwh/100km, Dacia jest lżejsza, ale tez bardzo słaba.

PePeL

Zadomawiam się
Jazdy próbnej Dacia Spring jeszcze odbyć nie można, przynajmniej w moich okolicach. Udało mi się przejechać po placu przy salonie i poza rzeczami oczywistymi typu plastiki jedna rzecz mi przeszkadzała. Słychać było świszczący odgłos. Jakby kręcący się silnik elektryczny i ten dźwięk był dosyć irytujący. Ale nikt na youtube na to nie narzeka.
Czy ktoś kto jeździł może powiedzieć czy miał taką niedogodność?
Czy to był problem tego egzemplarza czy może to był dźwięk ostrzegawczy przy niskiej prędkości?

solik

Pionier e-mobilności
do 25km/h slychac zewnetrzny glosnik a ze auto kiepsko wyciszone to przenosi sie do wnetrza, w zoe da sie ten dzwiek wylaczyc guzikiem, wiekszosc elektrykow ma ten dzwiek

ciastek

Pionier e-mobilności
Przy pierwszej jeździe Dacią z Traficar byłem zawiedziony jej ciasnotą. Przy drugiej zepsuł mi się jakiś guzik (wpadł do środka) i wyłączyły się zegary, a razem z nim odgłos kierunkowskazów. Trzeciej jazdy nie będzie - wyfirtrowałem to auto w Traficarze.

Olo

Nowy na Forum
Musiałbym specjalnie jechać do Wawy. Chciałbym usłyszeć opinie kogoś kto już tym jeździł.
Dla mnie jeździ podobnie jak inne auta tej klasy, trochę gorzej wyciszony, w mieście nie widzę różnicy. Mnie przez zakupem trochę blokuje to, że jeżdżę często trasę 150km, chce to zrobic na jednym ładowaniu, latem to nie problem, ale zimą… będzie problem. No i utrata wartości, nie wie jak z tym będzie. Szkoda, że nie ma już w sprzedaży trojaczków.

PePeL

Zadomawiam się
Dla mnie jeździ podobnie jak inne auta tej klasy, trochę gorzej wyciszony, w mieście nie widzę różnicy. Mnie przez zakupem trochę blokuje to, że jeżdżę często trasę 150km, chce to zrobic na jednym ładowaniu, latem to nie problem, ale zimą… będzie problem. No i utrata wartości, nie wie jak z tym będzie. Szkoda, że nie ma już w sprzedaży trojaczków.
Też bym wolał Skodę. Ale VW się nie opłaca. Chcą się dorobić na id3