Darmowe ładowarki na trasie Kraków Międzyzdroje

cardy

Nowy na Forum
Czy spotkam się z możliwością darmowego ładowania na w/w trasie. Chciałabym zaznaczyć że pojadę pora nocną po 21.
Nie wiem jak wygląda sprawa ładowania przy marketach czy tylko jest dostępne w godzinach ich pracy?

Michal

Moderator
Sprawdź sobie na plugshare. W filtrach trzeba odznaczyć "wymaga opłaty". Z tego co widzę jest kilka darmowych Kauflandów po drodze - Opole, Wrocław, Zielona Góra, Szczecin.

Cav

Pionier e-mobilności
Czy spotkam się z możliwością darmowego ładowania na w/w trasie. Chciałabym zaznaczyć że pojadę pora nocną po 21.
Pod tym względem to zdecydowanie najlepsza trasa w kraju.
KGHM w Legnicy, Lubinie i Głogowie, Kauflandy w Tychach, Wrocławiu, Legnicy, Zielonej Górze i Szczecinie, oraz też wg plugshare, jeszcze ze dwa inne punkty w Szczecinie (tych nie sprawdzałem osobiście).
Nie wiem jak wygląda sprawa ładowania przy marketach czy tylko jest dostępne w godzinach ich pracy?
Może tak być, ale nie musi - nie ma reguły.
Zazwyczaj działają 24h/7d.

cardy

Nowy na Forum
Miałem coś z plugshare przekombinowane i po resecie wróciło do normy, rzeczywiście jest sporo. Przy okazji spytam czy w ABRP jest możliwość ustawienia wybranych stacji (greenway)? Widzę że w darmowej wersji sugeruje mi Orlen (można u nich obniżyć ceny?) Na miejscu jest moYa ale też z wysokimi stawkami w pobliżu dopiero w Świnoujściu jest greenway. Chciałabym uniknąć z korzystania z innych stacji bo widzę że stawki nie są tak korzystne jak w przypadku greenway max.

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Przecież ceny na orlenie są niższe niż na greenway (1,70 orlen, 2,09 greenway). Chyba, że masz abonament na greenway, to wtedy minimalnie taniej niż orlen (1,62).

Michal

Moderator
Przy okazji spytam czy w ARBP jest możliwość ustawienia wybranych stacji (greenway)?
Można ustawić preferowane i unikane sieci albo pojedyncze ładowarki. Sieci w sekcji "chargers & networks" -> "network preferences"

JareG

Pionier e-mobilności
Przecież ceny na orlenie są niższe niż na greenway (1,70 orlen, 2,09 greenway). Chyba, że masz abonament na greenway, to wtedy minimalnie taniej niż orlen (1,62).
Ja pamiętam że jeszcze niedawno Orlen winszował sobie 1,4x za 1kW AC,a DC to było sporo ponad 2 zeta - nastapiła jakaś zmiana?
A jeśli chodzi o abo w GW, to ostatnio mają promocję wakacyjną 50%, i tak za MAX jest to 42 zeta, a wtedy 1kW to 1,37 minus zniżki :) Orlen wychodzi dużo drożej mimo wszystko

Pozdrawiam

vwir

Pionier e-mobilności
Orlen wychodzi dużo drożej mimo wszystko
Tylko jeśli sporo jeździsz ładując się na publicznych ładowarkach. Bo taki jeden wyjazd nie nadrobi różnicy 42 zeta na abonamencie. 1,70-1,37=0,33 różnicy. 42/0,33=127. Dopiero przy takiej ilości kWh wyjdzie na zero. Więc w przypadku leafa 40kWh (37kWh netto) to 4 ładowania niemalże od zera do pełna. Albo 5 ładowań do 80%. No i koniecznie musiałby szukać greenwaya, a wychodzi na to, że nie byłoby to łatwe, bo po drodze ma akurat orlena.

Masz cytat z cennika orlena:
ZłączeStawka za ładowanie
AC1,22 PLN/kWh
DC 50kW1,70 PLN/kWh
DC (>50)/100/150kW2,04 PLN/kWh

Jak dla mnie to jest właśnie największy minus takich abonamentów - konieczność szukania konkretnych stacji. Nie dość, że jest ich mało to jeszcze miałbym się ograniczać do jednej sieci. Akurat w tym miesiącu nie miałem ani jednego ładowania na greenway. Za to miałem na Orlenie, na PGE, na Noxo.