Degradacja / zasięg użytkowników I kwartał 2023

inter

Pionier e-mobilności
No to czym są wyniki powyżej? To co wyświetla się w aucie? Przy baterii czy w apce energia?

Swoją drogą, w US za 1600$ dorzucają 50 mil zasięgu. Świeża sprawa.

Co jest w sumie ciekawe, bo Tesla napisała, że w rzeczywistości baterie są większe niż informowali... Ciekawe czy w UE też będzie opcja.
To dotyczy jakich baterii, bo nic tam nie piszą?

inter

Pionier e-mobilności
Raczej nie, bo dotyczy to tylko wersji LR. Po za tym w US już nie sprzedają TMY SR.
Nie sprzedają, bo nie łapała się na dotację.

nabrU

Moderator
Masz też takie wartości na wyświetlaczu?
Nigdy nie widziałem u siebie nic powyżej 524 km

W sumie to nie mam, bo:
- mam zawsze ustawione w % baterii,
- a jeśli już nawet zerknę, to mam dane w milach :p (tylko dla Was przeliczam w większości na km),

Pewnie ma, w końcu to 3 LR RWD ;).

Cholera, nie zauważyłem, że to dział Y :rolleyes:

zibizz1

Pionier e-mobilności
Czy jak ktoś nie wie jaki był początkowy zasięg to może jakoś sprawdzic degradację?
Początkowy zasięg to wartość EPA Twojego auta. Powinno dać się odszukać. Tesla fi rejestruje przy ładowaniu ile km pojawia się gdy wskakuje dany % baterii i na tej podstawie tworzy wykres degradacji i ja określa. Można sobie naładować do pełna i powoli rozładować. W menu serwisowym Tesli jest taka funkcja.

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Swoją drogą, w US za 1600$ dorzucają 50 mil zasięgu. Świeża sprawa.

Co jest w sumie ciekawe, bo Tesla napisała, że w rzeczywistości baterie są większe niż informowali... Ciekawe czy w UE też będzie opcja.
tzn że można korzystać z pełnej pojemności baterii

KrzysztofFly

Moderator
A to nie było tak, że Tesla w USA przez jakiś czas wkładała do SR akumulatory od LR, sprzedając je w niższej cenie jako SR, a teraz wpadli na pomysł aby odzyskać trochę kasy.