Dla posiadaczyTM3 z bateriami LFP

danielm

Pionier e-mobilności
No na wiosnę 437km już nie :) Najszybciej następuje degradacja w pierwszym roku użytkowania właściwie bez szczególnego wpływu przebiegu. Później degradacja zwalnia i ten sam max zasięg się utrzymuje dłużej, co nie zmienia faktu, że z wiekiem zasięg będzie spadał.
z bateriami LFP tego nie wiemy. z tego co ja rozumiem ten typ baterii ma bardzo płaską krzywą napięcia wraz z pojemnością i max pojemność jest zgadywana bardziej niż liczony ale wyjdzie w praniu

Mat

Zadomawiam się
z bateriami LFP tego nie wiemy. z tego co ja rozumiem ten typ baterii ma bardzo płaską krzywą napięcia wraz z pojemnością i max pojemność jest zgadywana bardziej niż liczony ale wyjdzie w praniu
No jednak wiemy. "Zgadywany" jak to ująłeś, a właściwie obliczany jest zasięg maksymalny na podstawie maksymalnej pojemności baterii. I tutaj nie ma magii i z wiekiem maksymalna pojemność baterii spada i będzie spadać. Chemii i fizyki nie oszukasz. Jeżeli Tesla nie zmieni za sprawą update'u softu sprawności całego układu napędowego, to będziemy mieli dokładnie taki sam współczynnik przeliczania pojemności na zasięg. A jak już wiemy ta pojemność spadnie a co za tym idzie zasięg też spadnie. Prawdą jest że w cieple bateria przyjmie więcej energii, ale nigdy nie wróci do swojej pierwotnej pojemności 😉 Tak więc sorry ale wielce wątpliwe by Arczi77 na wiosnę zobaczył wytęsknione 437 😀 Tak czy inaczej gratuluję dobrego wyboru i życzę szerokosci.

TomekM

Nowy na Forum
U mnie nowa TM3 LFP odebrana w marcu 2021 miała 437km
Po 20-30.000 zjechała w okolice sławnych 427km
Przy 50.000 zasięg 420km, 58.000 ->419km, 64.000 -> 418km - i trzyma się do dziś (69.500km)

Na początku odczuwałem pewien uzasadniony niepokój, ale teraz spadek o 1km na 6-7.000 to ok. 1% na 25.000 - więc już tragedii nie ma ;)

Pyo_trek

Posiadacz elektryka
W marcu 2021 były z bateriami 55 kWh, a zasięg podajesz dla baterii 60 kWh, które pojawiły się pod koniec 2021 dla 55 kWh powinien być w okolicach 404 km

Last edited:

TomekM

Nowy na Forum
W marcu 2021 były z bateriami 55 kWh, a zasięg podajesz dla baterii 60 kWh, które pojawiły się pod koniec 2021 dla 55 kWh powinien być w okolicach 404 km
Dzięki. Moj błąd… Zamawiałem w grudniu 2021 stąd rok mi się utrwalił, ale leasing się guzdrał i faktycznie zakup był w marcu 2022…

Jusand

Posiadacz elektryka
Moja pokazywała ww wrześniu 2021 427 teraz 403. W praktyce żadna różnica, oprócz tego że jest więcej szybkich stacji ładowania w Polsce. Tak więc teraz jestem w stanie mniej razy się ładować niż 2 lata temu. Wszystko rozchodzi się o infrastrukturę.

Rafalski

Posiadacz elektryka
Odkopie trochę temat. Obecnie ładuje swoją Teslę na codzien do 70% a przed kazdym dluzszym wyjazdem do 100% jednak nie zawsze jest tak że kazdego tygodnia mam wyjazd. Jednak zawsze co najmniej raz w miesiącu. Zastanawiam się czy to jest ok? I przede wszystkim na ile porada ładowania do 100% jest sugestia a na ile wymogiem. Czy może się zdarzyć że w przypadku awarii baterii mogą odrzucić naprawę z gwanacji z racji tego że nie stosowałem się do porady?

Mikołaj Kopernik

Posiadacz elektryka
Odkopie trochę temat. Obecnie ładuje swoją Teslę na codzien do 70% a przed kazdym dluzszym wyjazdem do 100% jednak nie zawsze jest tak że kazdego tygodnia mam wyjazd. Jednak zawsze co najmniej raz w miesiącu. Zastanawiam się czy to jest ok? I przede wszystkim na ile porada ładowania do 100% jest sugestia a na ile wymogiem. Czy może się zdarzyć że w przypadku awarii baterii mogą odrzucić naprawę z gwanacji z racji tego że nie stosowałem się do porady?
Robię dokładnie tak samo. Mam ustawione tak jak mówi instrukcja do 100% a że przerywam ładowanie wcześniej to już nie moja wina :) Myślę, że nie mogą odrzucić gwarancji bo to zalecenie a nie wymóg.

Rafalski

Posiadacz elektryka
Jestem przekonany, że Tesla zbiera takie logi więc mieliby dane żeby ewentualnie odrzucić gwarancję. Zadzwonię jutro do Tesli i podpytam o to. Naczytałem się ostatnio na temat rozbalansowania się baterii i zastanawiam się czy nie połozyc lachy na to ładowanie do 70 i ładować normalnie do setki.