Dlaczego Chiny wygrywają na każdym polu

Michal

Moderator
Polecam obejrzeć.

Kszychu

Pionier e-mobilności
Trzeba też wziąć pod uwagę że zmiana paradygmatu nie wzięła się z nikąd. Jest to uniezależnienie się od wpływów innych krajów, gdzie biznesy naftowe i gazowe są albo wprost biznesami krajowymi (Aramco, Gazprom), bądź też są silnie dotowane z budżetu państwa (USA)

Czy polityka UE jest idealna i zawsze spójna? Nie, troche za bardzo uzależniamy się w temacie źródeł odnawialnych od Chin, bo to u nich jest centrum bateryjne i fotowoltaiczne

Ronin78

Posiadacz elektryka
Przyszłość - zostawiam do dowolnych ustaleń, niech i Johnnie Walker płynie z kranu.

Przeszłość - jak można karać kogoś za to że leganie nabył legany produkt? Akurat tego chłopa nie trawię, ale dokładnie opisuje to co ciężko niektórym tu pojąć:

Last edited:

Kszychu

Pionier e-mobilności
Przyszłość - zostawiam do dowolnych ustaleń, niech i Johnnie Walker płynie z kranu.

Przeszłość - jak można karać kogoś za to że leganie nabył legany produkt? Akurat tego chłopa nie trawię, ale dokładnie opisuje to co ciężko niektórym tu pojąć:

Nie hiperbolizuj. Nikt nie mówi o cudach i Johnym Walkerze z kranu.

A co do podatku od spalinówek to…
Mam mieszkanie, miasto potrzebuje pieniędzy na remonty dróg, bo są w fatalnym stanie więc podniosło mi podatek od nieruchomości. HURR DURR JAK MOŻE MNIE MIASTO KARAĆ ZA MOJE LEGALMNIE KUPIONĄ WLASNISC!!!11

Ronin78

Posiadacz elektryka
Kupując nieruchomość wiedziałeś że obowiązują od niej coroczne podatki (nieważne kto czym i jak je tłumaczy, wiesz że są i będą i że będą raczej rosnąć nie maleć)

Kupując np. 15 lat wstecz nowy samochód, lub rok wstecz 14 letni samochód - wiedziałeś o kosztach utrzymania, przeglądach i OC, nikt nie mówił że dopierdzielą podatek o 1/5 wartości pojazdu. Tak się poprostu nie robi, chyba że społeczeństwo miękka faja i każdemu robienie w wafla pasuje.

Ev3

Pionier e-mobilności
Kupując nieruchomość wiedziałeś że obowiązują od niej coroczne podatki (nieważne kto czym i jak je tłumaczy, wiesz że są i będą i że będą raczej rosnąć nie maleć)

Kupując rok wstecz 14 letni samochód - wiedziałeś o kosztach utrzymania, przeglądach i OC, nikt nie mówił że dopierdzielą podatek o 1/5 wartości pojazdu.
Ale gdzie nikt nie mówił?
Żyjesz zamknięty w jakiejś piwnicy?
Bez dostępu do prasy, radia, tv i neta?

Vicek

Użytkownik
Ja po części się zgadzam z argumentami Ronina, bo niestety już dawno udowodniono, że najwyższe koszty takich zmian ponoszą zawsze najbiedniejsi.
Te podatki to jest IMO dialog pomiędzy KE a producentami aut ("Promujcie EV bo na spaliny dowalimy podatki") a nabywca dostaje odłamkowym.
Tyle, że obok kija powinna być też dobra marchewka, bo zapewnienie spójnych przepisów i infrastruktury dla obsługi EV to już jest po stronie państwa.
Technologia idzie do przodu, ja zwrotu kasy za 30 letnie radio, które przestało odbierać nowy UKF nie dostałem. Pożegnaliśmy bryczki, parowozy, pożegnamy i spalinówki. Ta technologia osiągnęła swój maks.

kubit

Entuzjasta

Kupując np. 15 lat wstecz nowy samochód, lub rok wstecz 14 letni samochód - wiedziałeś o kosztach utrzymania, przeglądach i OC, nikt nie mówił że dopierdzielą podatek o 1/5 wartości pojazdu. Tak się poprostu nie robi, chyba że społeczeństwo miękka faja i każdemu robienie w wafla pasuje.
Sorry ale nie masz racji. Podatki i opłaty są wprowadzanie jak i wycofywane. Np. od nieruchomości bodajże obowiązuje od 91r. To co każdy kto kupił wcześniej nieruchomość ma być zwolniony na stałe z niego?
A np. zakładając lokatę w 2000r nie wiedziałem że w 2002r. będzie wprowadzony podatek belki i jakim prawem zabierają mi od tego czasu pieniądze z odsetek?
I tak jest z każdą dziedziną życia. Można wymieniać w nieskończoność. I sam słusznie zauważyłeś że opłaty raczej będą rosnąć a nie maleć.
Prawo by działało wstecz gdybyś musiał zapłacić tą opłatę za wszystkie poprzednie lata kiedy jeszcze nie obowiązywała.

Ronin78

Posiadacz elektryka
Rozumiem że forum EV to raczej forum ludzi majętnych, macie swoje firmy, pracowników, zobaczcie czym jeżdżą do pracy, Wam naprawdę jeden h... czy ktoś w nich walnie podatkiem wartości niejednokrotnie wyższej niż ich pojazdy? Tylko za to że ośmielili się je posiadać...

Pycha kroczy przed upadkiem, czego serdecznie życzę każdemu kto się w to wpisuje .

Najnowsze dyskusje