Dlaczego zrezygnowałem z dotacji na rower EV

Ronin78

Posiadacz elektryka
Czytam portfolio polskiej firmy Kross i szacun, że nie wspominają ani zająknięciem, że produkują e-bike'i w Polsce:

Jest obecnie promocja, zamiast wydać 9k na Hexagona można go kupić jeszcze taniej 6,6k:

Do tego jak złoży człowiek stos dokumentów, poczeka pewnie z rok czy dwa, da odcisk palca i nr kalosza można teoretycznie urwać 2,5k z dotacji, która niby jest/będzie.

Jednakże potem przychodzi taki zimny prysznic, okazuje się, że można ten rower kupić jeszcze taniej u faktycznego producenta:

To jakoś te wszystkie podchody w okazje i dotacje spływają po mnie jak po kaczce.

PS. Kupiłem inny 3letni używany/idealny rower za 4k pln (nowy kosztował 12,700 zł) i to wydaje się sensownym kierunkiem.

PS 2. Ślad zostawiam, może ktoś ułatwi sobie uzyskanie dotacji kupując na aliexpress.

nabrU

Moderator
Bafang jest kodowany?

Bafang nie jest kodowany, bo rozgryzałem tego producenta przed potencjalnym zakupem. Bateria (przynajmniej w moim czy żony) to jest zwykła podmianka (właśnie zastanawiam się czy nie kupić jakiejś zapasowej dla siebie). Silnik czy ew. podzespoły elektroniczne silnika też nie są kodowane ale potrzebny będzie programator aby sprawdzić / wgrać / poprawić soft i ewentualnie skalibrować silnik po wymianie podzespołów. Ja od sprzedającego mam programator K1 Flash bez restrykcji do tych zadań.

nabrU

Moderator
A co to w dzisiejszych czasach oznacza 'markowy'? :ROFLMAO: