Dlaczego zrezygnowałem z dotacji na rower EV

Ronin78

Posiadacz elektryka
Czytam portfolio polskiej firmy Kross i szacun, że nie wspominają ani zająknięciem, że produkują e-bike'i w Polsce:

Jest obecnie promocja, zamiast wydać 9k na Hexagona można go kupić jeszcze taniej 6,6k:

Do tego jak złoży człowiek stos dokumentów, poczeka pewnie z rok czy dwa, da odcisk palca i nr kalosza można teoretycznie urwać 2,5k z dotacji, która niby jest/będzie.

Jednakże potem przychodzi taki zimny prysznic, okazuje się, że można ten rower kupić jeszcze taniej u faktycznego producenta:

To jakoś te wszystkie podchody w okazje i dotacje spływają po mnie jak po kaczce.

PS. Kupiłem inny 3letni używany/idealny rower za 4k pln (nowy kosztował 12,700 zł) i to wydaje się sensownym kierunkiem.

PS 2. Ślad zostawiam, może ktoś ułatwi sobie uzyskanie dotacji kupując na aliexpress.

Nestor

Fachowiec
Zawsze zamiast krossa mozesz kupic Commencala, Radona, Propaina, Bulls, Pinarello albo rodzimego Rometa (tfu tfu). O ile wiekszosc firm sklada rowery juz w EU, to ramy w wiekszosci i tak produkowane sa w azji.
Czesc podzespolow zapewne tez w chinach, japonii albo usa.

Uzywka zawsze bedzie miala dobry stosunek jakosci do ceny, z tym, ze czasem trzeba bedzie poswiecic wiecej czasu na serwis i wymiane zuzytych czesci.

PS. Ciekawe jak z degradacja baterii w ebajkach.

Ronin78

Posiadacz elektryka
PS. Ciekawe jak z degradacja baterii w ebajkach.

Akurat tego e-bike'a szukałem dla syna, ciężko było znaleźć fajne MTB z małą ramą "S" w cenie jaką jestem w stanie zaakceptować, bateria niby 10/10 i rok gwarancji od sprzedawcy na całość konstrukcji. To mnie przekonało, jak idea mi się spodoba to będę zmieniał swojego Gianta Yukona FX1 - pełny Full też na e-bike'a i też używka pójdzie.

Syn do tej pory latał spalinowym crossem (kłopotliwe w pilnowaniu gdzie i jak jeździł), potem hulajnogą EV, ale właśnie moim zdaniem rower EV jest bezpieczniejszy od tych hulajnóg i myślę że skutecznie go przekieruję na ten tor (mają w szkole jakiś głupi "wyścig" kto ma szybszą hulajkę - chciał swoją zmieniać na mocniejszą, a u mnie nie ma zmiłuj, bez nadzoru tylko legal)

Rower jest w drodze:

Attachments

• IMG_20250511_121523_657.jpg
    IMG_20250511_121523_657.jpg
    217,5 KB · Liczba wyświetleń: 31

Ev3

Pionier e-mobilności
Dla znających się na rowerkach, mają też coś fajnego, ale miejskiego?
I najlepiej z biegami a nie przerzutkami?

Coś co by przejechało ponad 100 km, miało baterię 18 Ah+ i najlepiej dało się lekko odblokować (choćby na samoczynne wjazdy pod górkę bez machania pedałami)?
Chyba też powinno być nieco mocniejsze niż std w tym celu.....

Last edited:

Ronin78

Posiadacz elektryka
EV3 - ja aż tak to nie pomogę, na pewno jeśli szukasz na ali to wysyłka z magazynu w UE, żeby VAT był "included"

Ronin78

Posiadacz elektryka
Nie wiem jak degradacja, ale mi ciągle napięcia się rozjeżdżają w Ecobike.
Tam nie ma balancera :(
Czym to się objawia?

Drag'a widze do tej pory nowego można kupić, nie wiem gdzie w specyfikacji szukać czy ma ten balans?

Nestor

Fachowiec

Coś co by przejechało ponad 100 km, miało baterię 18 Ah+ i najlepiej dało się lekko odblokować (choćby na samoczynne wjazdy pod górkę bez machania pedałami)?
Jak chcesz biegi, to musisz kupic cos co ma skrzynie biegow Pinion. Wszystko odbywa sie wewnatrz silnika. Tanio nie bedzie. Zdaje sie ze Bulls robi rowery na pinion drive.

Co samo-jazdy, to przepisy UE tego bezposrednio zabraniaja. Jedyne co znajdziesz to tryb wpychania, gdzie rower bedzie sam jechal max 5kmh jesli go prowadzisz.

KrzyCh

Pionier e-mobilności
PS. Ciekawe jak z degradacja baterii w ebajkach
Proszę: mój rower Spec Turbo Levo kupiłem zdaje się w 2020 czy 2021. 6800 km, i degradacja 1% (697 Wh z oryginalnych 700 Wh). Jeżdżony tylko w terenie, również zimą. Wymieniłem już 3 łańcuchy, 2 kasety i 3 komplety opon. Urwałem śruby, ale częśċ elektryczna roweru to jak na razie jego najmocniejsza strona.
Chciałbym dożyć końca tej baterii i jej prognozowanych 1000 cykli…

Także ten.

IMG_8468.jpeg

xplde

Fachowiec

Eahora Juliete 3