dobra oferta w leasingu na Teslę

vladip

Nowy na Forum
Witam
Jakie macie doświadczenia z RRSO leasingu na TMY
Przy jakiejś pierwszej przymiarce dostałem ofertę z RRSO prawie 25% (wpłata + raty +wykup)
no i odpuściłem
Z drugiej strony mam ofertę na hybrydę plug-in w podobnej cenie i RRSO ok 5%
No ale Tesla to Tesla. Macie jakieś doświadczenia i dobre oferty?

CyanAppl16

Posiadacz elektryka
RRSO = około 8,15% dla dobrych ofert na dzień dzisiejszy
View attachment 15969
Czyli za pożyczenie 200 tys. zł na 5 lat zapłacisz 44 tys. zł. Raty są równe, więc co miesiąc spłacasz mniej odsetek, więcej kapitału - warto rozważać ile odsetek zapłacisz tylko w całym okresie. Czy to się opłaca? Jest to jedna z tańszych pożyczek na rynku 🙃 Poza tym stopy procentowe raczej powoli będą zmierzać w dół, więc pewnie też trochę taniej to wyjdzie... leasingi na stałą stopę procentową wyceniają spadek o 1% na przestrzeni 4 lat

Dlaczego bierzemy leasing? Bo nie mamy takiej gotówki do wydania od razu. Albo dlatego, że chcemy samochód zamortyzować szybciej niż w 5 lat (zwykle stawka amortyzacji dla nowego samochodu wynosi 20% rocznie jeśli sami go amortyzujemy).

A samochód w działalności, to wiadomo: większe koszty = mniejsze daniny 😉 Więc myśl, że ponad 1/4 samochodu to oszczędność na składkach jakoś osładza całą resztę.
Jest błąd w moim poprzednim poście, bo 8% policzyłem od całej kwoty netto, nie uwzględniając wpłaty początkowej, teraz zrobiłem sobie taką kalkulację:
1707127115149.png

16% z 140k to około 22,4k przez 5 lat, więc w sumie to jest akceptowalne.
Czy są leasingi z ratą malejącą?
Czy mogę nadpłacić leasing?

CyanAppl16

Posiadacz elektryka
Jak poklikasz w kalkulatorze to na jedno wyjdzie czy 100 koła leasing bez wkładu czy 110 i 10 wkładu. Rata wyjdzie taka sama.

Co do leasingu ja bym nie brał jakbym zarabiał mniej niż leasing kosztuje. Jeśli na 5 lat zapłacę 20-30% za leasing, a kiedyś to w ogóle płaciłem 3-5% to czy miałbym na koncie milion czy 50 milionów to bym brał leasing bo zarabiam 15-20% rocznie. Więc w 5 lat zarobię z 200 drugie 200, a leasing wyjdzie 30 więc zostaje 170. Generalnie ja leasinguje wszystko co się da dopóki zarabiam więcej obracając kasą niż ją inwestując w ruchomości.
To rozumiem ze czy biore 100 bez wkladu wlasnego czy 110 i 10 wkladu wlasnego, ze rata wyjdzie taka sama, bo po prostu odsetki licza sie od kwoty 100.

Kolega wyzej napisal ze jak biore leasing 110 i 10 wkladu wlasnego, to tak samo jakbym wzial leasing 110 i 0 wkladu wlasnego, co mi sie nie zgadza.

Ok, czyli w takim razie jak biore leasing 200, ale tak na prawde 140 bo 60 to wplata wlasna to odsetki licza sie od kwoty 140 a nie od kwoty 200.

Last edited:

Ev3

Pionier e-mobilności
Właśnie jestem świeżo po odbiorze TMY. Z tego co się zorientowałem oferty leasingu są bardzo zbliżone. Brałem pod uwagę tylko duże firmy przypięte to banków. Przy trzech latach (max wpłata i wykupie 1%) rrso oscyliwało między 9,5-10%.
rsso czy koszt leasingu całkowity?
Bo RSSO to raczej trzeba liczyć nie od ceny samochodu, tylko od faktycznie pożyczanej kwoty, czyli po odjęciu pierwszej wpłaty....
Leasingi chętnie liczą od ceny, bo wtedy ich kosmiczne narzuty na wibor się ukrywają.....

Last edited:

Ev3

Pionier e-mobilności
Czyli za pożyczenie 200 tys. zł na 5 lat zapłacisz 44 tys. zł.
A pożyczasz 200 tys na 5 lat?
No chyba nie....
Pożyczasz część tej kwoty (o ile wpłata nie jest 0) i spłacasz dużą część szybciej niż w 5 lat.
Na 5 lat sensu stricte pożyczasz tylko kwotę ostatniej raty...

Jednym słowem - walą nas w rogi na tych ofertach aż miło.

Halisep

Posiadacz elektryka
Dlaczego 16% z 200k, jeżeli pożyczam tylko 140k bo 30% (60k) to wpłata własna?
Całkowity koszt leasingu składa się z:
Wpłaty wstępnej + sumy rat + wartości wykupu + opłat manipulacyjnych.
Wrzuć do tego swojego kalkulatora te wartości bez wpłaty własnej i zobacz co się stanie z całkowitym kosztem leasingu.

to_masz

Posiadacz elektryka
A pożyczasz 200 tys na 5 lat?
No chyba nie....
Pożyczasz część tej kwoty (o ile wpłata nie jest 0) i spłacasz dużą część szybciej niż w 5 lat.
Na 5 lat sensu stricte pożyczasz tylko kwotę ostatniej raty...

Jednym słowem - walą nas w rogi na tych ofertach aż miło.
RRSO 8,16% od 200 tys. na 5 lat: 200 000 x (100% + 8,16%)^5 = 296 048,86 zł
RRSO 8,16% i spłacanie 197800 w ratach równych miesięcznych + wykup 2200 na 5 lat: (197 800 x 8,16%) / (12x(1-(12/(12 + 8,16%))^60) x 60 + 2 200 x (100% + 8,16%)^5 = 244 806,59 zł

dzisiaj pieniądz jest drogi, ale i inflacja duża (prognoza na koniec tego roku to 6,8%?) ... wszystko się spina jak dobrze zarządzasz finansami firmy ;)

CyanAppl16

Posiadacz elektryka
Właśnie jestem świeżo po odbiorze TMY. Z tego co się zorientowałem oferty leasingu są bardzo zbliżone. Brałem pod uwagę tylko duże firmy przypięte to banków. Przy trzech latach (max wpłata i wykupie 1%) rrso oscyliwało między 9,5-10%. Jedynie mBank leasing dał mi jakąś ofertę z czapy powyżej 13,5%. Ostatecznie zdecydowałem się na PKO Leasing. Byłem obsługiwany przez oddział na Puławskiej w Warszawie i powiem że jestem pod wrażeniem... na maile odpowiedzi w 30min. cała procedura przebiegła na prawdę sprawnie. Także jak do tej pory - super.
Jaką kwotę za ubezpieczenie Ci zaoferowali w PKO?
Mi PKO proponuje 12,5% jako całkowity koszt leasingu, więc widzę że jest jeszcze pole do negocjacji, ale z drugiej strony to też zależy od kwoty wpłaty początkowej i okresu leasingu.

Dlaczego VW ma warunki na leasing niecałe 4% na nowego Passata :(
Nie ma czegoś podobnego dla Tesli?

Last edited:

Gobo

Zadomawiam się
Jaką kwotę za ubezpieczenie Ci zaoferowali w PKO?
Mi PKO proponuje 12,5% jako całkowity koszt leasingu, więc widzę że jest jeszcze pole do negocjacji, ale z drugiej strony to też zależy od kwoty wpłaty początkowej i okresu leasingu.

Dlaczego VW ma warunki na leasing niecałe 4% na nowego Passata :(
Nie ma czegoś podobnego dla Tesli?
Nie ma sensu porównywać dwóch leasingow o różnych parametrach (u mnie koszt to niecałe 109%). Ubezpieczenie wykupiłem zewnetrznie w PZU (podpinasz je potem sobie do umowy w portalu klienta). PKO nie ma tabeli opłat/prowizji, doliczają poprostu do każdej raty 22 złote.