Dofinansowanie na drugi samochód po upływie 2 lat od zakupu pierwszego

paniodplastyki

Nowy na Forum
Czy ktoś przerabiałtemat dofinansowania do drugiego samochodu z programu mój elektryk na kolejny samochód jeśli minął okres 2 lat 'umowy' programu mój elektryk?

Znalazłem takie pytanie:

"
29. Jako osoba fizyczna prowadząca jednoosobową działalność, mogę wystąpić JUŻ o dofinansowanie więcej niż jednego auta?
W tym naborze, może Pan złożyć wniosek tylko jako osoba fizyczna i otrzymać dofinansowanie tylko na jeden pojazd. Na pojazd, który nie będzie używany w zakresie Pana działalności gospodarczej i nie będzie wpisany w środki trwałe firmy. Ograniczenia nie będzie w naborze przeznaczonym dla przedsiębiorstw, który rozpocznie się w IV kwartale 2021."

Jaceq

Posiadacz elektryka
Czy ktoś przerabiałtemat dofinansowania do drugiego samochodu z programu mój elektryk na kolejny samochód jeśli minął okres 2 lat 'umowy' programu mój elektryk?

Znalazłem takie pytanie:

"
29. Jako osoba fizyczna prowadząca jednoosobową działalność, mogę wystąpić JUŻ o dofinansowanie więcej niż jednego auta?
W tym naborze, może Pan złożyć wniosek tylko jako osoba fizyczna i otrzymać dofinansowanie tylko na jeden pojazd. Na pojazd, który nie będzie używany w zakresie Pana działalności gospodarczej i nie będzie wpisany w środki trwałe firmy. Ograniczenia nie będzie w naborze przeznaczonym dla przedsiębiorstw, który rozpocznie się w IV kwartale 2021."
To jakieś stare zapisy sprzed przynajmniej dwóch lat.. Opieraj się na aktualnych. Nabór dla firm dawno już ruszył ;-)

elektryk

Pionier e-mobilności
Ja mam obecnie dotację prywatnie i z tego co pamiętam jak wstępnie weryfikowałem to mogę wziąć drugą na działalność, ale może ktoś tak już robił to chętnie się dowiem czy są jakieś dodatkowe wymagania (np. rodzaj użytkowania).

KrzysztofFly

Pionier e-mobilności
Ja mam obecnie dotację prywatnie i z tego co pamiętam jak wstępnie weryfikowałem to mogę wziąć drugą na działalność, ale może ktoś tak już robił to chętnie się dowiem czy są jakieś dodatkowe wymagania (np. rodzaj użytkowania).
Na działalność możesz kupić nawet kilka samochodów, na osobę fizyczną tylko jeden. Kolejne dofinansowanie musisz zrobić na inną osobę, np. na żonę 😉

MarcinEV

Fachowiec
Ja obecnie mam auto z programu w leasingu na JDG.
Z informacji na infolinii wynika, że mogę otrzymać drugą dotację, prywatnie dla os. Fizycznej.
Ktoś potwierdzi?

elektryk

Pionier e-mobilności
I chyba jest to w chwili obecnej najszybsza metoda na otrzymanie dofinansowania ;)
Potwierdzam, od złożenia wniosku do wypłaty gotówki u mnie minęło 1,5 miesiąca.

Tutaj są ciekawe statystyki o aktualnych wypłatach i pozostałych kwotach alokacji:

Prywatne dofinansowanie drugie najpopularniejsze po ścieżce bankowej, której notabene alokacja się już kończy.

MarcinEV

Fachowiec
Dzięki chłopaki Za potwierdzenie💪

ypl

Pionier e-mobilności
Na działalność możesz kupić nawet kilka samochodów, na osobę fizyczną tylko jeden. Kolejne dofinansowanie musisz zrobić na inną osobę, np. na żonę 😉
To mogę kupić drugą teslę na żonę i z kartą dużej rodziny wziąć 27k pln?

MarcinEV

Fachowiec
Tak. Ja na przyklad mam na JDG (leasing) i teraz kupuję na siebie prywatnie z KDR. Podobno mogę otrzymać dopłatę 27k.

ypl

Pionier e-mobilności
Ale ja już jedną teslę kupiłem na KDR na siebie i pytanie czy mogę kupić drugą prywatnie znowu na KDR?

KrzysztofFly

Pionier e-mobilności
Ale ja już jedną teslę kupiłem na KDR na siebie i pytanie czy mogę kupić drugą prywatnie znowu na KDR?
O ile Twoja żona również posiada kartę dużej rodziny ;) to i owszem, jak najbardziej na nią możesz kupić drugie auto.

ypl

Pionier e-mobilności
O ile Twoja żona również posiada kartę dużej rodziny ;) to i owszem, jak najbardziej na nią możesz kupić drugie auto.
No to elegancko, jeszcze nie wiem czy prywatnie czy na firmę będę brał, ale dobrze mieć wszystkie opcje na stole. Oczywiście żona KDRkę ma, natomiast teraz sobie zdałem sprawę, że ubezpieczenie będzie dużo droższe, bo zniżek nie ma.

ypl

Pionier e-mobilności
Ale Wam zazdroszczę tej KDR…😉
Hmmm…
nic z tym jednak nie zrobię, bo za stary jestem i musiałbym „nową żonę przysposobić”, a moja mi pasuje 🤔
✌️
Hahahahah, u nas zawsze w planach była trójka dzieci i ani mniej ani więcej. Nawet dom, który projektowany był ponad 12 lat temu, też przewidywał pokoje dla trójki dzieci, chociaż wtedy ani jednego "gówniarza" nie było na świecie. Jedyne co mi z planu nie wyszło to żeby mieć córkę, mam trzech synów, ale teraz bym nie zamienił żadnego na córkę :D
Co do KDR, to gdybym ja miał decydować, to zamiast KDR i innych socjali zrobiłbym prosty system, mianowicie zagwarantowane konstytucyjnie do końca życia - każde dziecko, które masz daje Ci -5% podatkowo niezależnie od tego czy etat/JDG/SpZoo. Problem w tym, że to słaba kiełbasa wyborcza bo mocno promuje dobrze zarabiającą inteligencję, jak ktoś nie pracuje i nie płaci podatków no to jaką korzyść by miał, pińcet+ lepiej działa na wyobraźnię.