Dokumenty do rejestracji

slaveq

Pionier e-mobilności
Cześć,

do tych wszystkich, którzy kupowali Model 3 w tym roku. Jakie dokumenty dostarcza Tesla właścicielowi? Wiem, że dostawę realizują kurierem i, że mój urząd wymaga następujących dokumentów:
  1. oryginał dowodu własności pojazdu (w tym przypadku faktura)
  2. wyciąg ze świadectwa homologacji
  3. karta pojazdu
  4. dowód opłaty za rejestrację
  5. oświadczenie o podleganiu obowiązkowi zapewnienia sieci zbierania pojazdów
  6. zaświadczenie stwierdzające zwolnienie od akcyzy
Czy wszystkie te dokumenty dostanę? Czy mieliście jakieś nietypowe sytuacje przy rejestracji na które warto się przygotować np. dziwne wymagania co do dokumentów?

gim-kg

Pionier e-mobilności
1) drukujesz sobie sam z konta Tesli
2) dostaniesz kurierem
3) dostaniesz kurierem
4) musisz zapłacić sam
5)??? (Pierwsze słyszę, kupujesz nowe auto z polskiej dystrybucji)
6) dostaniesz kurierem

Nie miałem żadnych nietypowych sytuacji, ale w PL każdy WK interpretuje przepisy po swojemu.

slaveq

Pionier e-mobilności
No to już widzę, że będzie problem. Bo na stronie BIP napisane jest:

dokument potwierdzający zapłatę akcyzy na terytorium kraju albo dokument potwierdzający brak obowiązku zapłaty akcyzy na terytorium kraju albo zaświadczenie stwierdzające zwolnienie od akcyzy, jeżeli samochód osobowy został sprowadzony z terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej i jest rejestrowany po raz pierwszy lub oświadczenie, że salon posiada oryginał lub kopię potwierdzającą zapłatę akcyzy.

Zadzwonię do urzędu dziś i się dowiem co i jak.

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
No to już widzę, że będzie problem. Bo na stronie BIP napisane jest:

dokument potwierdzający zapłatę akcyzy na terytorium kraju albo dokument potwierdzający brak obowiązku zapłaty akcyzy na terytorium kraju albo zaświadczenie stwierdzające zwolnienie od akcyzy, jeżeli samochód osobowy został sprowadzony z terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej i jest rejestrowany po raz pierwszy lub oświadczenie, że salon posiada oryginał lub kopię potwierdzającą zapłatę akcyzy.

Zadzwonię do urzędu dziś i się dowiem co i jak.
Dostajesz od Tesli pismo o zwolnieniu z akcyzy. Nie martw się o ten punkt. Przyjdzie razem z certyfikatem i kartą pojazdu.

slaveq

Pionier e-mobilności
Dostajesz od Tesli pismo o zwolnieniu z akcyzy. Nie martw się o ten punkt. Przyjdzie razem z certyfikatem i kartą pojazdu.
Ok dzięki uspokoiłeś mnie
1) drukujesz sobie sam z konta Tesli
2) dostaniesz kurierem
3) dostaniesz kurierem
4) musisz zapłacić sam
5)??? (Pierwsze słyszę, kupujesz nowe auto z polskiej dystrybucji)
6) dostaniesz kurierem

Nie miałem żadnych nietypowych sytuacji, ale w PL każdy WK interpretuje przepisy po swojemu.
No właśnie co do punktu 5 to nie wiem jak to rozumieć?

Oświadczenie o podleganiu obowiązkowi zapewnienia sieci zbierania pojazdów albo faktura zawierająca takie oświadczenie lub dowód wpłaty na rachunek Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Co ja mam sobie to sam ogarniać wpłacając jeszcze opłatę?

Napisałem pismo z prośbą o odmowę na piśmie, żeby móc zaskarżyć decyzję poziom wyżej i zagroziłem urzędnikowi pozwem cywilnym za narażenie mnie na straty finansowe przez nienależyte dopełnianie swoich obowiązków i nagle się okazało, że jednak samochód nie był "sprowadzany" i jest wszystko okej 🤷‍♂️

krzyss

Pionier e-mobilności
Napisałem pismo z prośbą o odmowę na piśmie, żeby móc zaskarżyć decyzję poziom wyżej i zagroziłem urzędnikowi pozwem cywilnym za narażenie mnie na straty finansowe przez nienależyte dopełnianie swoich obowiązków i nagle się okazało, że jednak samochód nie był "sprowadzany" i jest wszystko okej 🤷‍♂️
Ha ha, Polskie urzedy... dobrze ze sie udalo. Ja raz tylko pisalem podobne pismo i tez sie udalo.
Ale dwa razy prosilem ustnie, i tez nagle sie okazywalo ze mozna zrobic rejestracje warunkowa a dokumenty dostarczyc za kilka dni.