Dolna osłona przedniego silnika, zakup oryginalnych części Tesla

kamilthusz

Posiadacz elektryka
Zdarzyła mi się mała przygoda, najechałem w nocy na zostawiona na drodze paletę. Wyminąć nie było możliwości, obok leżała zawartość tej palety a z na przeciwka jechał bus. Ofiary to porysowana przednia osłoną dolną zderzaka (to akurat olewam) i delikatnie pękniętą osłona przedniego silnika. Wolałbym to wymienić żeby syf się nie gromadził. Reszta zdaje się bez śladu. I teraz pytanie, na ac nie opłaca się tego robić, chciałbym po prostu kupić osłonę w oryginale i sobie wymienić. na wolnym rynku części brak, niby evrepair miało ale okazało się ze jednak nie, tesla body shop w okolicy powiedział ze oni robią z tylko ubezpieczeń a resztę mają w dupie. Cześć to 1499151-00-C według katalogu po vin. Mają to w tesla epc za 616 zł, tutaj mam małe wątpliwości. Czy zamówienie od nich części bezpośrednio pod vin nie będzie skutkowało potencjalnym zakwestionowaniem gwarancji w przyszłości? Chyba że ktoś ma taką osłonę w oryginale, może być używana, byle w całości.

Last edited:

kamilthusz

Posiadacz elektryka
A u majfrendów patrzyłeś ? Zapytaj może jeszcze w innym body, bo to może jakieś lokalne zwyczaje.
Patrzyłem, jest tego trochę nawet u nas, ale zależy mi na oryginale w kontekście ewentualnego podważania gwarancji.

A do innego faktycznie zadzwonię, może akurat tylko makurat ma takie zasady.

kower

Fachowiec
Jak się obawiasz powiązania zakupu osłony z ewentualnymi roszczeniami gwarancyjnymi (wydaje mi się to mało prawdopodobne, ale rozumiem spokój ducha) to może załóż nowe konto i weź przesyłkę na teściową?

TMRexx

Tesla Model 3 LR 2023
Zdarzyła mi się mała przygoda, najechałem w nocy na zostawiona na drodze paletę. Wyminąć nie było możliwości, obok leżała zawartość tej palety a z na przeciwka jechał bus. Ofiary to porysowana przednia osłoną dolną zderzaka (to akurat olewam) i delikatnie pękniętą osłona przedniego silnika. Wolałbym to wymienić żeby syf się nie gromadził. Reszta zdaje się bez śladu. I teraz pytanie, na ac nie opłaca się tego robić, chciałbym po prostu kupić osłonę w oryginale i sobie wymienić. na wolnym rynku części brak, niby evrepair miało ale okazało się ze jednak nie, tesla body shop w okolicy powiedział ze oni robią z tylko ubezpieczeń a resztę mają w dupie. Cześć to 1499151-00-C według katalogu po vin. Mają to w tesla epc za 616 zł, tutaj mam małe wątpliwości. Czy zamówienie od nich części bezpośrednio pod vin nie będzie skutkowało potencjalnym zakwestionowaniem gwarancji w przyszłości? Chyba że ktoś ma taką osłonę w oryginale, może być używana, byle w całości.
Body shop się nie zajmuje wymianą osłon, też wjechałem na krawężnik jakiś czas temu, jakieś plastiki z podwozia odpadły (jakaś osłona), umówiłem normalny serwis żeby zrobić przegląd przed końcem gwarancji na podstawowe rzeczy, dopisałem że jakieś plastiki poodpadały, wymienili normalnie koszt 180 zł doliczyli. Wahacze zrobili za free.

TMRexx

Tesla Model 3 LR 2023
A jak umówiłeś serwis przed końcem gwarancji? Co wpisałeś jako przyczyna?:D
Wpisałem, że słychać coś w zawieszeniu plus szumy wiatru i akurat schowek się jeszcze nie domykał. Tak naprawdę to tylko schowek i ta osłona były do zrobienia.