Dolphin Surf boost - pierwsze wrażenia

makak

Nowy na Forum
(...) Na miejscu powiedzieli mi że cena bazowa jest sztywna a w modelu Active nie ma opcji nawet na ubezpieczenie w wysokości 1% wartości. Kolejna odstraszająca kwestia to czas oczekiwania na model Active 5 miesięcy, gdzie w mojej ocenie jest bez sensu zamawiać z takim czasem realizacji bo nie wiadomo czy jeszcze będą dostępne dofinansowania. (...)

Trochę offtopując uważasz, że kasa na dopłaty może się skończyć przy takim budżecie? Przecież to by było na 40.000 dopłat w maksymalnej wysokości. No chyba że w przyszłym roku ludzie obudzą się jak żałosny będzie limit amortyzacji spalinówki w działalności i trochę z musu zaczną kupować elektryki.

A żeby nie było całkowitego offtopu - w Białymstoku mówią to samo, cena sztywna, ubezpieczenie 1% chyba (?) było, oferta leasingu bardzo słaba.

MarcinIKS

Fachowiec
Trochę offtopując uważasz, że kasa na dopłaty może się skończyć przy takim budżecie? Przecież to by było na 40.000 dopłat w maksymalnej wysokości. No chyba że w przyszłym roku ludzie obudzą się jak żałosny będzie limit amortyzacji spalinówki w działalności i trochę z musu zaczną kupować elektryki.

A żeby nie było całkowitego offtopu - w Białymstoku mówią to samo, cena sztywna, ubezpieczenie 1% chyba (?) było, oferta leasingu bardzo słaba.
Przede wszystkim przy takim tempie rozpatrywania wniosków jest według mnie ryzyko, że skończy się czas na wydatkowanie pieniędzy z KPO, więc spora część wniosków zostanie nierozparzona.

Ev3

Pionier e-mobilności
W Poznaniu nawet tego 1% nie chcą dać, gdy bierzesz ich najem....

Cudi3

Nowy na Forum

Na ten moment nic na to nie wskazuje, ale w ostatnich miesiącach mieliśmy kilka motoryzacyjnych premier które po otrzymaniu dotacji mają spory sens. Czytaj Renault 5, BYD DS, Citroen E-C3, Nowa Dacia Spring. Wszystkie te samochody nareszcie uwypuklają sens zakupu elektryka jako Daily. Czyli względnie tani zakup i jeszcze niższe koszty utrzymania zakładając PV i serwisy co 2 lata.
Uważam że wniosków w kolejnych miesiącach na auta które wymieniłem będzie przybywać, obniżka cen Modelu 3 Tesli też na pewno wpłynie na zainteresowanie dotacjami.

Kolejna kwestia to ilość odrzuconych wniosków nadających się do poprawy oraz przedawnianie tych wniosków. Nie chciałbym załatwiać takich rzeczy na ostatnia chwilę, bo będzie to raczej stresująca przygoda, a sens zakupu elektryka ma tylko w przypadku dostania dotacji. Dlatego jeżeli okaże się że czas dostawy na wersję Active to 5 miesięcy to albo się wstrzymam albo kupię coś innego.

Cudi3

Nowy na Forum
dzwoń do Bielska, Gliwic i Częstochowy, w Częstochowie powinni coś mieć jeszcze
Z wersją Active jest mega lipna sytuacja, zadzwoniłem do Gliwic i Bielska. Active bardzo powoli spływają, w Gliwicach powiedzieli mi że czas oczekiwania to minimum pół roku, a może być dłużej. Z samochodami ze stock'u też jest problem bo ze względu na ograniczenia konfiguracyjne to samochody zamawiane przez salon są od razu przypisywane do listy zamówień w danym salonie. Szansa na to że znajdzie się model od ręki jest po prostu iluzoryczna. Na wersję Comfort i Boost czas oczekiwania około 2 miesiące i pewnie też będą dostępne od ręki ze stocku.

jigaman

Nowy na Forum
Z wersją Active jest mega lipna sytuacja, zadzwoniłem do Gliwic i Bielska.
Na wersję Comfort i Boost czas oczekiwania około 2 miesiące i pewnie też będą dostępne od ręki ze stocku.
Odbiegamy od głównego tematu, ale kończąc - Dlatego wziąłem Boost'a, przeliczyłem finalną cenę do pojemności baterii i wyszło mi najlepiej :), no ale to zależy od oczekiwań. Dla mnie ważne było nieładowanie co chwilę auta, bo to jest największy minus elektryków.
@jarqu - Możesz już coś skomentować więcej o średnim zużyciu energii? Chyba pisałeś coś na FB o średnim ~12 kAh?

Ev3

Pionier e-mobilności
Odbiegamy od głównego tematu, ale kończąc - Dlatego wziąłem Boost'a, przeliczyłem finalną cenę do pojemności baterii i wyszło mi najlepiej :),
Finalną cenę to będziesz znał gdy już sprzedasz auto....