Dopłaty dla jdg/firm

Piernik

Posiadacz elektryka
Był identyczny, cesja musi być :(
Tylko tam z tego co pisali przed chwilą dopiero zapadły pierwsze uchwały w NFOŚ, no i teraz dopiero do wypłaty dotacji trzeba będzie dopiero tą cesję przedstawić. Na etapie wniosku nie trzeba było.

Ale wracając jeszcze banków.
Przyjmijmy auto kosztuje 200 tys. PLN, Kredyt 50/50 więc bank angażuje 100 tys. PLN, no to niech będzie na tyle elastyczny i "weźmie" cesje z zapasem za 170 tys. niech zostawi zapasu na 30 tys.
Oby któryś to zrozumiał.

A co do irytacji leasingami jeszcze raz.
To nie jest wina firm leasingowych, one są zainteresowane projektem.
Tylko nie chcą na nim poledz.
Klienci nie będą "widzieli" NFOŚ czy BOŚ, dla nich stroną będzie leasing.
I jak coś nie zagra to psy będą wieszane na leasingu właśnie ;(

solik

Pionier e-mobilności
A tu trzeba cześć polisy na 27 tys PLN cesji AC wydzielić na rzecz NFOŚiGW.
nie trzeba jesli firma leasingowa poreczy, tutaj moj wniosek wypelniony przez Arval:

M3mqgX2.png

Piernik

Posiadacz elektryka
nie trzeba jesli firma leasingowa poreczy, tutaj moj wniosek wypelniony przez Arval:

M3mqgX2.png
W umowie jest inaczej.
Arval może Ciebie poręczeniem zwolnić z zabezpieczenia wekslowego.

Chyba że powstał jakiś aneks i nie został opublikowany.
Tak czy inaczej zdecydowanie punkt dla Arval za branie dodatkowych ryzyk na siebie !
Widać nie boją się elektryków jako zabezpieczenie kapitału.
To rzadkość.

"Umowa bank - leasing"
&10 [INNE OBOWIĄZKI FIRMY LEASINGOWEJ]

12. Firma Leasingowa zobowiązana jest przed dokonaniem wypłaty środków z tytułu Dotacji do ustanowienia i przyjęcia następujących zabezpieczeń prawidłowego wykonania Umowy Dotacji:
1) weksel „in blanco” z klauzulą bez protestu wraz z deklaracją wekslową wystawione (podpisane) przez Korzystającego na każde Przedsięwzięcie lub oświadczenie Korzystającego o poddaniu się egzekucji na podstawie art. 777 § 1 pkt 5 Kodeksu postępowania cywilnego, w formie aktu notarialnego lub gwarancję bankową na zabezpieczenie wierzytelności z tytułu Umowy Dotacji lub poręczenie Firmy Leasingowej za zobowiązania Korzystającego z tytułu Umowy Dotacji, do kwoty równej sumie Dotacji wypłacanych na wszystkie Przedsięwzięcia, powiększonej o 25% sumy wypłacanych Dotacji, z terminem odpowiednio nadania klauzuli wykonalności lub upływu terminu gwarancji bankowej lub terminu wygaśnięcia poręczenia, kończącym się 120 dni po upływie ostatniego okresu Trwałości Przedsięwzięcia,
2) cesja praw z polisy ubezpieczeniowej Pojazdu,
3) inne, jeżeli były przewidziane w Umowie Leasingu.

Leszek

Zadomawiam się
Rozkminiam te wszystkie dopłaty/leasingi/najmy i powoli dochodzę do wniosku że chyba kupię za gotówkę. I teraz potrzebuję Waszego wyprowadzenia mnie z błędu albo potwierdzenia.
Dla przykładu:
Kupuję eNIRO ze wszystkimi zniżkami KIA (fotowoltaika, odkup "złomu", jakiś upust, ładowarka itp)
Składam wniosek o dotację z nadzieją ze będzie pozytywnie rozpatrzony i odzyskam 27 tys zł
Odzyskuję "na dzień dobry" 50% VAT, reszta leci do standardowej amortyzacji na 5 lat (20% rocznie)
i po dwóch latach jak skończy się karencja dopłaty sprzedaję samochód oczywiście z pełną fakturą VAT.
Oczywiście muszę zapłacić cały VAT od faktury, ale w sumie to się ładnie kompensuje z upustami KIA i dotacją i w zasadzie +/- 3-5 tys wychodzę "na zero"
Liczył może ktoś z Was podobną kombinację?

usrobo

Posiadacz elektryka
Rozkminiam te wszystkie dopłaty/leasingi/najmy i powoli dochodzę do wniosku że chyba kupię za gotówkę. I teraz potrzebuję Waszego wyprowadzenia mnie z błędu albo potwierdzenia.
Dla przykładu:
Kupuję eNIRO ze wszystkimi zniżkami KIA (fotowoltaika, odkup "złomu", jakiś upust, ładowarka itp)
Składam wniosek o dotację z nadzieją ze będzie pozytywnie rozpatrzony i odzyskam 27 tys zł
Odzyskuję "na dzień dobry" 50% VAT, reszta leci do standardowej amortyzacji na 5 lat (20% rocznie)
i po dwóch latach jak skończy się karencja dopłaty sprzedaję samochód oczywiście z pełną fakturą VAT.
Oczywiście muszę zapłacić cały VAT od faktury, ale w sumie to się ładnie kompensuje z upustami KIA i dotacją i w zasadzie +/- 3-5 tys wychodzę "na zero"
wszystko się zgadza poza jednym, wycena auta za 2 lata

PiotrS

Posiadacz elektryka
A co do irytacji leasingami jeszcze raz.
To nie jest wina firm leasingowych, one są zainteresowane projektem.
Nie. Nie napisałem, że irytują mnie firmy leasingowe, tylko sytuacja z firmami leasingowymi.
Po prostu zbyt długo to trwa.

Dzwoniłem dziś do dealera KIA i powiedziałem, że jestem gotów na kredyt 50/50 i ten po 2 godzinach zadzwonił, że jest szansa, że jednak leasing BNP Paribas ruszy do końca listopada. I że problemem nie jest cesja ubezpieczenia.
Podobno za tydzień handlowcy z KIA mają mieć szkolenia w firmie leasingowej.
No to jest jakaś szansa.

Piernik

Posiadacz elektryka
I że problemem nie jest cesja ubezpieczenia.
Bo tak naprawdę jak się dobrze zastanowić to akurat z tego powodu ryzyko firmy leasingowej nie rośnie.
No bo dzielą się cesją na 27 tys. PLN ale dokładnie tyle samą kwotę dostają opłatę wstępną.
Tyko że to. nowość, do tej pory niespotykana dla instytucji finansowych.
Bardziej raczej chodzi o całą resztę procesów i obowiązków z tego wynikających.
Dużo ręcznej roboty trudnej do zautomatyzowania.
Ale nic to, pierwsi się na szczęście wychylają ;)

Cav

Pionier e-mobilności
Dla przykładu:
A co tu liczyć, jak nie wiesz ile będzie kosztowało dwuletnie auto za dwa lata?
Ale dokładnie tak kupiłem (kredyt na dopłatę z limitu w koncie, bez tych hopek z zewnętrznymi finansowaniem).