Dopłaty dla osób fizycznych, które prowadzą działalność

vwir

Pionier e-mobilności

chewbacca

Posiadacz elektryka
"[...]VAT, który chce wykorzystywać samochód w firmie ORAZ prywatnie ma próg w wysokości 201 793 zł netto / 248 206 zł brutto (choć Artur Lorkowski z NFOŚiGW twierdzi, że jest to 211 tysięcy złotych netto),[...]".
Wszystko rozumiem, wszystko fajnie. Ja też chciałbym, żeby tak było. Ale narazie są to nie potwierdzone informacje (choć wszystkie gwiazdy na to wskazują). Trochę tylko nie widzę jak by to miało wyglądać w przypadku leasingów. Obniżka będzie przy jakiejś deklaracji, że np. rozlicza się 50% VAT? A co jak zmienię zdanie w trakcie trwania leasingu?

ciastek

Pionier e-mobilności
Powiązanie limitu ceny zakupu z kwota amortyzacji jest rzeczywiście bezpodstawne.
Limit ceny zakupu zależy od sposobu rozliczenia VAT. Informacja ta pojawiła się wielokrotnie w wypowiedziach przedstawicieli NFOŚiGW, a ostatnio nawet w oficjalnym FAQ:
11. Podana maksymalna kwota zakupu auta 225 tyś jest netto czy brutto? Jestem przedsiębiorcą i chcę wziąć leasing i zakupić używany samochód elektryczny o wartości 220 tys zł netto. Czy kwalifikuje się do programu "Mój elektryk"?
Kwota netto czy brutto uzależniona jest od tego czy podatek VAT stanowi koszt dla wnioskodawcy czy nie. (…)

ciastek

Pionier e-mobilności
Trochę tylko nie widzę jak by to miało wyglądać w przypadku leasingów. Obniżka będzie przy jakiejś deklaracji, że np. rozlicza się 50% VAT? A co jak zmienię zdanie w trakcie trwania leasingu?
Też się nad tym zastanawiam i wydaje mi się, że taka zmiana będzie możliwa.
Limit ceny pojazdu jest warunkiem przyznania dotacji.
Oddzielnym zapisem jest „trwałość projektu”, z której wynikają obowiązki jak zakaz sprzedaży lub konieczność umieszczenia naklejki. Jednak w obowiązkach tych nie ma zakazu zmiany stawki odliczanego VAT.

WielkiSzuuu

Zadomawiam się
Narazie to chyba jeszcze nic nie wiadomo, do jakiej tej kwoty jest limit (poza tym, że chyba wyraźnie było gdzieś powiedziane że do kwoty 225k pln brutto)... Więc wszystkie takie spekulacje jak "dla vatowców odliczających 50% vat od leasingu to będzie tyle i tyle bo tak jest przy amortyzacji pojazdów" to trochę wróżenie z fusów? ;-)
Dopłata obejmie auta, których cena nie przekracza 225 tys. zł brutto bądź netto (w zależności od tego, czy zakup obejmuje płatnika VAT)

tak wygląda zapis

solik

Pionier e-mobilności
Obniżka będzie przy jakiejś deklaracji, że np. rozlicza się 50% VAT? A co jak zmienię zdanie w trakcie trwania leasingu?
Nie zeby cos ale dlatego w PL jest ustawa na ustawe o ustawie poprawiajaca poprawke, wrodzone kombinatorstwo :D

ciastek

Pionier e-mobilności
Dopłata obejmie auta, których cena nie przekracza 225 tys. zł brutto bądź netto (w zależności od tego, czy zakup obejmuje płatnika VAT)

tak wygląda zapis
Jest tam nawet tabelka.
szacowana cena bruttokomentarz
276 750jeżeli podatnik ma prawną możliwość "odpisania" 100% VAT
248 205jeżeli podatnik ma prawną możliwość "odpisania" 50% VAT
225 000jeżeli podatnik nie ma prawnej możliwości "odpisania" VAT
Jaśniej się chyba nie da. :D

Najnowsze dyskusje