Dopłaty dla osób fizycznych, które prowadzą działalność

Cav

Pionier e-mobilności
Mogą, bez problemu spółki prawa handlowego też, wtedy sprawozdania za 3 lata.
Nawet związki wyznaniowe mogą i wiele innych podmiotów też.
A jak się wtedy zalogować do tego generatora wniosków?
On nie oferuje wyboru tożsamości w epuap, więc przynajmniej na dziś, wnioskodawcą będzie osoba fizyczna, nawet jak masz w epuap drugi profil na spółkę prawa handlowego (czyli np. z o.o., jak w moim przypadku).

Pytanie czy to przejdzie, czy będą modyfikować generator?

Piernik

Posiadacz elektryka
Leasingi również ruszają 22 listopada?
22-go rusza nabór. Ale do tego czasu jaklaś firma leasingowa musiała by podpisać umowę z BOŚ i sama być przygotowana od strony technicznej i dokumentowej oraz proceduralnej do tego programu. To zaledwie jeszcze 6 dni roboczych.
Mogę się założyć o 100 kWh że żadna do tego czasu tego nie ogarnie.
Ale zobaczymy.
A jak się wtedy zalogować do tego generatora wniosków?
On nie oferuje wyboru tożsamości w epuap, więc przynajmniej na dziś, wnioskodawcą będzie osoba fizyczna, nawet jak masz w epuap drugi profil na spółkę prawa handlowego (czyli np. z o.o., jak w moim przypadku).

Pytanie czy to przejdzie, czy będą modyfikować generator?
Mnie już żadne "sksmpliwoanie" w tym programie nie zdziwi.
Ale na bank wniosek będzie musiał składać beneficjent dotacji. Czyli nie możesz złożyć jako osoba fizyczna a później go zmienić na osobę prawną. To dwa zupełnie inne podmioty.
Ale przytoczę jeszcze raz
Paragraf &3 pkt 4
"Wnioski składa się wyłącznie w wersji elektronicznej przez GWD, przy użyciu podpisu elektronicznego, który wywołuje skutki prawne równoważne podpisowi własnoręcznemu (dalej podpis kwalifikowany)." - nie ma mowy o epuap.

Generator jest tu:

Cav

Pionier e-mobilności
Mnie już żadne "sksmpliwoanie" w tym programie nie zdziwi.
Ale na bank wniosek będzie musiał składać beneficjent dotacji. Czyli nie możesz złożyć jako osoba fizyczna a później go zmienić na osobę prawną.
Nie do końca o to chodzi.
Pytam czy jeśli składającym będzie osoba fizyczna (reprezentująca firmę rzecz jasna), a nabywcą we wniosku już firma, to czy to wyczerpie wymogi formalne tego regulaminu?
Osobiście mam wątpliwości.
"Wnioski składa się wyłącznie w wersji elektronicznej przez GWD, przy użyciu podpisu elektronicznego, który wywołuje skutki prawne równoważne podpisowi własnoręcznemu (dalej podpis kwalifikowany)." - nie ma mowy o epuap.
Ale żeby wejść do generatora już musisz się zidentyfiować i zalogować.
I nie widziałem opcji "firma".
Generator jest tu:
No wiem i właśnie po próbie jego użycia te moje wątpliwości.
Jak się zalogować do niego jako "firma"?
Nawet konta nie da się w ten sposób założyć....

Może ktoś korzystał z gwd przy innych dotacjach, z ramienia spółki prawa handlowego, stowarzyszenia, etc?

Piernik

Posiadacz elektryka
Nie do końca o to chodzi.
Pytam czy jeśli składającym będzie osoba fizyczna (reprezentująca firmę rzecz jasna), a nabywcą we wniosku już firma, to czy to wyczerpie wymogi formalne tego regulaminu?
Osobiście mam wątpliwości.

Ale żeby wejść do generatora już musisz się zidentyfiować i zalogować.
I nie widziałem opcji "firma".

No wiem i właśnie po próbie jego użycia te moje wątpliwości.
Jak się zalogować do niego jako "firma"?

Może ktoś korzystał z gwd przy innych dotacjach, z ramienia spółki prawa handlowego, stowarzyszenia, etc?
Jak firma to firma, wniosek składa firma i one jest beneficjentem. Dziś jesteś reprezentantem juto już możesz nim nie być. Nie wyobrażam sobie żeby mogło być inaczej.

w linku

Piszą tak:
  • Terminy i sposób składania wniosków
  • Wnioski o dofinansowanie w formie dotacji należy składać w okresie od 22.11.2021 r. – 30.09.2025 r., jednak nie dłużej niż do wyczerpania środków alokacji.
W przypadku wyczerpania alokacji środków przed terminem zakończenia naboru wniosków na stronie internetowej NFOŚiGW zostanie umieszczona informacja o braku możliwości składania wniosków.

Przygotowane wnioski o dofinansowanie w formie dotacji należy składać w wersji elektronicznej poprzez Generator Wniosków o Dofinansowanie („GWD”) dostępny pod adresem https://gwd.nfosigw.gov.pl.

Odnośnie:
Czyli burdel chyba jakiś się wkradł :( Albo to ruszy dla firm dopiero po 22 listopada. Pojęcia nie mam, nic więcej nie wyczytałem. Ten program powinien być prosty a nie jest.

Piernik

Posiadacz elektryka
kurcze, ale kanał, zamówiłem TSL3 LongRange, za 245k pln, czyli przekraczam limit. a odbior juz na grudzien mam
przelicz dokladnie, bo jak odliczasz pol vatu to sie zalapiesz
Nie przekraczasz. Jak prowadzisz działalność gospodarczą to na pewno odliczasz 50% VAT.
Czyli brutto auto nie może przekroczyć 248.205 PLN.
A wątek jest o takich co prowadzą ;)

motorolapl

Zadomawiam się
ahaa! no to good news

tak to wychodzi. na STYK

no to wracam do wyboru leasingu.

bruttonettovatpołowa vatcena za auto
244490​
198772,4​
45717,64​
22858,82​
221 631,18 zł

Piernik

Posiadacz elektryka
Obawiam się, że obecnie wybór jest "ograniczony" - nie są znane firmy, które zaoferują leasing z dopłatą "Mój elektryk", ani warunki, na jakich ten leasing zaoferują.
No i o tym właśnie pisze. Natomiast wybór nie jest "ograniczony" bo go nie ma na razie wcale ;)
Program jest trudny do sprostania dla firm leasingowych. Pisałem o tym sporo.