Dopłaty dla osób fizycznych, które prowadzą działalność

Piernik

Posiadacz elektryka
A no widzisz, a już atakowałem ich konsultanta za brak opłaty wstępnej....
No ale OW to musi być na to faktura.
W "tradycyjnym" leasingu by to nie przeszło bo leasing nie zapłaci za samochód przed wniesieniem opłaty wstępnej.
(Chyba że w tym przypadku ktoś się wyrwie, ale zobaczymy.)
A warunkiem wypłaty dotacji jest między innymi przedstawienie protokołu wydania czyli rejestracja itp.

Ale firmy najmowe lepiej oceniają ryzyko związane z samochodem.
Więc chyba zrobią tak:
Wystawią na Korzystającego (Ciebie) FV na OW ale nie będą kazali zapłacić.
Sami zapłacą i zarejestrują samochód biorąc na siebie ryzyko zakupu samochodu bez opłaty wstępnej.
Ciebie poproszę o podpisanie umowy dotacji z wekslem na 27 tys. + 25%.
Poskładają te wszystkie dokumenty i cierpliwie będą czekać za wypłatą dotacji.
No i jak zejdzie kasa z BOŚ to skompensują z OW.

Ale mimo wszystko proś o ofertę z OW, bo musisz fakturę na OW dostać.
Niech będzie czytelnie.
W ścieżce leasing nie ma innej drogi. Dotacja tylko do OW.

Daj koniecznie znać co powiedzą.

Piernik

Posiadacz elektryka
No chyba że poszli jednak ścieżką
I biorą dotacje na "siebie" no to wtedy bez OW.
Tak jak sobie wczoraj dywagowaliśmy.

Ale po cholerę by wtedy umowę z BOŚ podpisywali ;)
No i ten komunikat:
" to Arval składa w Waszym imieniu wniosek o dotację i wszystko załatwiacie w jednym okienku "
- by nie grał jak by brali "na siebie"

Niech przedstawią ostateczną ofertę i najlepiej wzór umowy, będzie wtedy wszystko jasne.
Wtedy zainteresowani będą mogli podjąć decyzje w oparciu o czytelne konkrety.

Ja akurat czekam za leasingiem.

solik

Pionier e-mobilności
Ostateczna oferta jest na ich stronie, auta maja dopisek oferta z dotacja, takie same kwoty rat beda na umowie. Jak dostane umowe na dniach to dam znac, dzis dostalem cynk od opiekuna w tej sprawie, ja wnioskuje o Tesle 3 z dotacja, analize kredytowa mam juz za soba.

Piernik

Posiadacz elektryka
Ostateczna oferta jest na ich stronie, auta maja dopisek oferta z dotacja, takie same kwoty rat beda na umowie. Jak dostane umowe na dniach to dam znac, dzis dostalem cynk od opiekuna w tej sprawie, ja wnioskuje o Tesle 3 z dotacja, analize kredytowa mam juz za soba.
Tak czy inaczej brakuje im dla transparentności informacji o opłacie wstępnej.
JDG może być wszystko jedno. Chociaż też mogą być jakieś powody dla których nie będą chcieli mieć dodatkowych kosztów w tym roku.
Ale jednak niektóre spółki prawa handlowego nie chcą mieć opłaty wstępnej bo: takie mają budżetowanie, bądź podatkowo rozliczają OW w całym okresie trwania umowy itp.
A tu opłacona dotacją ale Faktura VAT jednak będzie i będzie trzeba ją "zaksięgować".

Ale dobrze że masz już pkt 1 masz za sobą, czyli do umowy z "górki".

Jac3k

Posiadacz elektryka
Jak dla mnie za dużo biurokracji z tymi leasingami. Szkoda czasu. Lepiej wziąć sobie kredyt na połowę i zapłacić gotówką. Wyjdzie tak samo, samochód będzie Wasz, bez żadnych dodatkowych opłat. Jak dla mnie to Arval jest niezłą lichwą. Policzcie sobie koszty łączne tych wynajmów czy ich leasingow. Przy zakupie za gotówkę robie wniosek o dopłatę, odliczam połowę VAT-u i wrzucam w amortyzację. Przy 200 tys na 60 miesiecy mamy do odliczenia 19% z 200tys w ciagu 5 lat co daje nam koszt samochodu: 245tys za TM3 LR minus 27tys dotacji minus 22tys VAT i minus 40tys amortyzacji co daje nam 156tys za TM3 LR po 5 latach. Pytanie za ile się go sprzeda? Czy ma ktoś lepszą ofertę?

solik

Pionier e-mobilności
Jak dla mnie to Arval jest niezłą lichwą
Znajdz mi inna oferte za 2k netto za SR+ z pelnym ubezpieczeniem bez wkladu wlasnego (dotacja).. no wlasnie. Uzywam 3 lata, jak bedzie bez przygod to wykupuje, jak nie to oddaje i mam w dupie dbanie o baterie, jej kondycje i mam niskie koszty biezace zamiast raty x2 + ubezpieczenie (tanio nie jest dla osob <30) + GAP.. splacam utrate wartosci + prowizje dla firmy najmujacej i tyle, prosty uklad.

te mityczne rygorystyczne sprawdzania stanu auta, oplaty za wszystko sa przypadkami rzadkimi, cala reszta jezdzi uzytkuje i zyje. Wiem bo mialem.

Last edited:

chewbacca

Posiadacz elektryka
Znajdz mi inna oferte za 2k netto za SR+ z pelnym ubezpieczeniem bez wkladu wlasnego (dotacja).. no wlasnie. Uzywam 3 lata, jak bedzie bez przygod to wykupuje, jak nie to oddaje i mam w dupie dbanie o baterie, jej kondycje i mam niskie koszty biezace zamiast raty x2 + ubezpieczenie (tanio nie jest dla osob <30) + GAP.. splacam utrate wartosci + prowizje dla firmy najmujacej i tyle, prosty uklad.

te mityczne rygorystyczne sprawdzania stanu auta, oplaty za wszystko sa przypadkami rzadkimi, cala reszta jezdzi uzytkuje i zyje. Wiem bo mialem.
Można to auto wykupić po wynajmie (w przypadku Arvala)? Jaka jest kwota wykupu?

solik

Pionier e-mobilności
Mozna, 3 miesiace przed koncem umowy trzeba sie skontaktowac i jest wycena na podstwie m.in przebiegu, w dniu podpisania umowy nie znasz kwoty wykupu, znasz ja np w VW Banku

W moim przypadku wycena wykupu np 3 letniego Golfa byla 7 tys wieksza niz srednia wtedy na otomoto takich aut z PL salonow z podobna specyfikacja. Czy sie oplaca czy nie kazdy sam ocenia.