Dopłaty dla osób fizycznych, które prowadzą działalność

MiKo

Posiadacz elektryka
Po co Ci te leasingi?
Teraz już się finansowo nie opłacają zbytnio....
Opłacają się.

Przykładowo jeśli nie chcesz sprzedać auta po wykupie, jesteś vatowcem i masz tani leasing (np. dzięki dużemu wkładowi własnemu) to moim zdaniem auto jest po prostu tańsze.

Last edited:

Cav

Pionier e-mobilności
Przykładowo jeśli nie chcesz sprzedać auta po wykupie, jesteś vatowcem i masz tani leading (np. dzięki dużemu wkładowi własnemu)
A faktycznie masz tani leasing, czy tylko kłopoty z kalkulatorem?

Ja właśnie chciałem sfinansować TYLKO DOPŁATĘ, którą za jakiś czas państwo mi odda.
Czyli wkład własny był mega wysoki, bo w okolicach 80%.

Za pożyczenie na rok 30 tys musiałbym leasingowi zapłacić 3 tys zł.
I to nie z oddaniem 30 tys za rok, tylko w ratach, czyli de facto na mniej niż rok.
Wychodzi stopa ponad 10%, banki tak drogich kredytów jeszcze nie mają......

Oferta była od Santandera....

chewbacca

Posiadacz elektryka

Ja właśnie chciałem sfinansować TYLKO DOPŁATĘ, którą za jakiś czas państwo mi odda.

I to nie z oddaniem 30 tys za rok, tylko w ratach, czyli de facto na mniej niż rok.

Leasing na około 5-6 lat ma całkowity koszt rzędu 10%. Tzn. że za pożyczone 100tys, po przykładowo 5-ciu latach spłacisz w sumie 110tys. Inflacja jest obecnie znacznie wyższa...
EDIT: W jaki sposób chciałeś pożyczyć 30 tys od "leasingu" bo nie bardzo to rozumiem? Leasingować to można chyba jakieś dobro materialne?

Piernik

Posiadacz elektryka
Leasing na około 5-6 lat ma całkowity koszt rzędu 10%. Tzn. że za pożyczone 100tys, po przykładowo 5-ciu latach spłacisz w sumie 110tys. Inflacja jest obecnie znacznie wyższa...
No właśnie jak inflacja jest wyższa a tańsze finansowanie to się opłaca ;)

Czyli wkład własny był mega wysoki, bo w okolicach 80%.

W leasingu udział własny maksymalny wynosi 45%. Czy to na pewno była oferta leasingu ?
Dopłata 80% ?
Obecnie oferty leasingowe są znacznie tańsze. Koszt ich jest istotnie mniejszy niż inflacja.
Ale przecież możesz kupić (a nie wyleasingować czy wypożyczyć) i właśnie tak prosto masz.

A w powyższych wypadkach nie kupujesz, to i dopłaty nie możesz dostać, bo nie jesteś właścicielem auta.
Więc dostać ją musi właściciel.
Co za tym idzie - sprawa się komplikuje.
Po co Ci te leasingi?
Teraz już się finansowo nie opłacają zbytnio....
Z tym właścicielem masz racje co nie zmienia faktu że można by to zrobić prościej. - i to mi się nie podoba, bo jak się procesy ubiera w tak skomplikowane procedury to przepala się przez to niepotrzebne kasę, kasę naszych z podatków.
Co do leasingu. Jedyne co zmienił NŁ i tylko w przypadku Os. Fiz. prowadzących działalność to brak możliwości odsprzedania pojazdu po 6 miesiącach od zakończenia leasingu na umowę sprzedaży bez podatku dochodowego od różnicy z wykupu.
Pozostałe zalety się nie zmieniły. Również nic się nie zmieniło w przypadku spółek handlowych.
Zalety - łatwość w uzyskaniu finansowania - szczególne na pojazdy, leasing jest niedrogi, nie trzeba amortyzować, czytelny księgowo, VAT płatny ratalnie. Dlatego coraz więcej inwestycji jest finansowana właśnie w ten sposób.
Może właśnie dlatego najwięcej środków z projektu przeznaczono na finansowanie dotacji poprzez leasing.
Więc ja akurat wole wolne środki zainwestować w bardziej rentowne przedsięwzięcia niż niewielki koszt leasingu na przestrzeni kilku lat.

Ale każdy ma swoje preferencje.
A wiesz jak jesteś przedsiębiorcą i w tym programie mój elektryk chcesz kupić za gotówkę to i tak musisz złożyć do NFOŚ swoje PIT-ty za trzy ostatnie lata żeby mogli zbadać Twoją zdolność to utrzymania projektu....

solik

Pionier e-mobilności
Chyba ze tak jak ja modelem zachodnim, niewielka wplata wlasna (sfinansowania moimi „podatkami” z dotacji), niska rata z ubezpieczeniem i na koniec docelowo zwrot auta z opcja wykupu, taka opcja sie staje coraz popularniejsza a na EV niewielu ja oferuje

Cav

Pionier e-mobilności
Leasing na około 5-6 lat ma całkowity koszt rzędu 10%. Tzn. że za pożyczone 100tys, po przykładowo 5-ciu latach spłacisz w sumie 110tys.
W sensie że 0 wpłaty własnej i 1% wykupu i to wszystko na 110% przez 5-6 lat?
Skąd dostałeś taką ofertę, możesz podać kontakt do osoby?

P.S.
Cały czas mówię o zakupie nowego ev (Kia Soul).
Faktycznie gość coś wspominał o pożyczce leasingowej, może to była ta droższa opcja.

MiKo

Posiadacz elektryka
Potrafię posługiwać się kalkulatorem całkiem dobrze.

Każdy powinien sobie sam policzyć (niekoniecznie tylko aspekt finansowy) co mu się opłaca. Ferowanie ogólnych wyroków, że leasing jest bee, bo tobie coś nie pykło, jest niemądre, ponieważ wprowadza w błąd osoby czytające.

Cav

Pionier e-mobilności
Podobnie jak ferowanie wyroków, że jest super, bo komuś pykło....

Sprawa jest prosta - leasing korzysta z kredytu bankowego i dokłada do tego swój zarobek.
Co za tym idzie - z natury rzeczy jest droższy, skoro opłacasz dodatkowego pośrednika - tak samo to działa w każdej innej dziedzinie życia.
Wyjątkiem są promocje, gdzie koszty leasingu częściowo opłaca sprzedawca, w zamian dając niższe rabaty przy sprzedaży.

Do tej pory leasing opłacał się, bo dla jdg można było wrzucić auto w koszty i sprzedać bez podatku - ale to się skończyło.

Last edited:

MiKo

Posiadacz elektryka
Podobnie jak ferowanie wyroków, że jest super, bo komuś pykło....
Gdzie napisałem, że leasing jest super bo pykło? Wywołany do tablicy stwierdziłem, że się opłaca w podanym niżej przykładzie.

Każda forma pożyczki/finansowania ma swój koszt, ale to nie oznacza, że się nie opłaca.

Cav

Pionier e-mobilności
Każda forma pożyczki/finansowania ma swój koszt, ale to nie oznacza, że się nie opłaca.
j.w.
Jeśli coś jest droższe niż alternatywne formy zakupu, to oznacza że się nie opłaca.
Przynajmniej dla mnie to oznacza.

Wyjaśnienia dlaczego jest droższe, dopisałem w poprzednim poście.

Last edited: