Leasing na około 5-6 lat ma całkowity koszt rzędu 10%. Tzn. że za pożyczone 100tys, po przykładowo 5-ciu latach spłacisz w sumie 110tys. Inflacja jest obecnie znacznie wyższa...
No właśnie jak inflacja jest wyższa a tańsze finansowanie to się opłaca
A faktycznie masz tani leasing, czy tylko kłopoty z kalkulatorem?
Ja właśnie chciałem sfinansować TYLKO DOPŁATĘ, którą za jakiś czas państwo mi odda.
Czyli wkład własny był mega wysoki, bo w okolicach 80%.
Za pożyczenie na rok 30 tys musiałbym leasingowi zapłacić 3 tys zł.
I to nie z oddaniem 30 tys za rok, tylko w ratach, czyli de facto na mniej niż rok.
Wychodzi stopa ponad 10%, banki tak drogich kredytów jeszcze nie mają......
Oferta była od Santandera....
W leasingu udział własny maksymalny wynosi 45%. Czy to na pewno była oferta leasingu ?
Dopłata 80% ?
Obecnie oferty leasingowe są znacznie tańsze. Koszt ich jest istotnie mniejszy niż inflacja.
Ale przecież możesz kupić (a nie wyleasingować czy wypożyczyć) i właśnie tak prosto masz.
A w powyższych wypadkach nie kupujesz, to i dopłaty nie możesz dostać, bo nie jesteś właścicielem auta.
Więc dostać ją musi właściciel.
Co za tym idzie - sprawa się komplikuje.
Po co Ci te leasingi?
Teraz już się finansowo nie opłacają zbytnio....
Z tym właścicielem masz racje co nie zmienia faktu że można by to zrobić prościej. - i to mi się nie podoba, bo jak się procesy ubiera w tak skomplikowane procedury to przepala się przez to niepotrzebne kasę, kasę naszych z podatków.
Co do leasingu. Jedyne co zmienił NŁ i tylko w przypadku Os. Fiz. prowadzących działalność to brak możliwości odsprzedania pojazdu po 6 miesiącach od zakończenia leasingu na umowę sprzedaży bez podatku dochodowego od różnicy z wykupu.
Pozostałe zalety się nie zmieniły. Również nic się nie zmieniło w przypadku spółek handlowych.
Zalety - łatwość w uzyskaniu finansowania - szczególne na pojazdy, leasing jest niedrogi, nie trzeba amortyzować, czytelny księgowo, VAT płatny ratalnie. Dlatego coraz więcej inwestycji jest finansowana właśnie w ten sposób.
Może właśnie dlatego najwięcej środków z projektu przeznaczono na finansowanie dotacji poprzez leasing.
Więc ja akurat wole wolne środki zainwestować w bardziej rentowne przedsięwzięcia niż niewielki koszt leasingu na przestrzeni kilku lat.
Ale każdy ma swoje preferencje.
A wiesz jak jesteś przedsiębiorcą i w tym programie mój elektryk chcesz kupić za gotówkę to i tak musisz złożyć do NFOŚ swoje PIT-ty za trzy ostatnie lata żeby mogli zbadać Twoją zdolność to utrzymania projektu....