Dorodne buraki, czyli tak nie wypada

Paweł M.

Posiadacz elektryka
Nie mówię o zajmowaniu stacji DC, tylko o słupku AC.
Inna sprawa obiad, który możesz zjeść w dowolnej porze lub odejść na chwilę od stołu, najwyżej Ci wystygnie, a czym innym oderwanie się od obowiązków służbowych i np. przerwanie spotkania z klientem "Pan wybaczy, muszę wyjść na kilka minut, bo auto skończyło się ładować"...
Przecież tego nie można ze sobą porównywać...
Ja to rozumiem, też tak mam, nie mogę przerwać szkolenia, prezentacji, spotkania i powiedzieć przepraszam, przerwa, muszę odłączyć auto zaparkowane 500m stąd.

Ale mi chodziło o przypadki z innej strony.
Masz 70%, wpinasz się do AC bo jest wolne miejsce i jeszcze blisko wejścia, wpinasz się na 8-12h i masz to w D... bo przecież tak wolno.
Przy obecnej infrastrukturze to generuje problem.
Można sobie jakoś z tym inaczej poradzić jak nie przez opłaty?

Moim zdaniem za zajmowanie miejsc i nie podłączenie do ładowania kary powinny być surowsze. Myślę że tego posiadacza BMW ze zdjęcia 100zl i 1pkt nie odstraszy przed ponowną taką akcją.

Paweł M.

Posiadacz elektryka
A jak podjadę pod dystrybutor, podłączę lanie benzyny i pójdę sobie do sąsiedniej restauracji na obiad. Czyli stałem podpięty do dystrybutora, ale skończyło się lać paliwo, a ja nie mogę odejść od talerza bo mi wystygnie? ;)
Od kiedy tankowanie do pełna trwa kilka godzin?
To takie podkoloryzowanie sytuacji o której rozmawiamy w przypadku zajmowania AC. Moim zdaniem w punkt.

ptoing

Zadomawiam się
U mnie na wsi pod Lidlem wreszcie została uruchomiona ładowarka, ale średnio się z niej korzysta podczas zakupów ponieważ na dwa miejsca z reguły jedno jest zajęte przez auta spalinowe. Naładować udało mi się do tej pory dwa razy i raz nie udało. Zastanawiam się czy zgłaszać to w Lidlu jeśli tak to komu czy straży miejskiej. Póki co skorzystalem z uprzejmiedonosze.net. Widziałem, że były o tym wpisy ale czy znana jest tego skuteczność?

Gandalf

Pionier e-mobilności
Pozdrawiam pana parkującego pod Wydziałem Komunikacji w Katowicach, który nie ładował się, ale miejsca nie zamierzał zwolnić. Twierdził, że tak może. Nawet chciał się o to założyć. Dałem znać Straży Miejskiej żeby wytłumaczyli, że nie ma racji (i ogólnie zwrócili uwagę na patologię zajmowania tych miejsc przez samochody, które się nie ładują - tak, to dotyczy również dzbanów w EV). Deficyt miejsc parkingowych nie oznacza, że nagle można zaparkować zajmując miejsce przy stacji ładowania, lub na zakazie, lub na miejscu dla niepełnosprawnych, na chodniku czy na trawie.

PS
Sorry, jeśli jeszcze strażnicy cię spotkali to uznaj za przegrany zakład. Jeśli udało Ci się odjechać wcześniej bez mandatu, to po tym jak przeczytasz, że jednak nie mogłeś tam parkować - wpłać równowartość na WOŚP.

PS2
Pojechałem na parking dalej - da się, tylko trzeba iść pieszo 🙀 (droga równie trudna jak starego do szkoły, ale przeżyłem)

PS3
Karna wirtualna ebonitowa pałka dla Miasta Katowice za tę patologię z miejscami parkingowymi przy Wydziale Komunikacji i Sądzie Katowice-Wschód. Patodeweloperskie miasto stoi do mieszkańców otworem, ale nie wszyscy jeszcze zorientowali się którym.

Sceptyczny entuzjasta

Posiadacz elektryka
Pozdrawiam pana parkującego pod Wydziałem Komunikacji w Katowicach, który nie ładował się, ale miejsca nie zamierzał zwolnić. Twierdził, że tak może. Nawet chciał się o to założyć. Dałem znać Straży Miejskiej żeby wytłumaczyli, że nie ma racji (i ogólnie zwrócili uwagę na patologię zajmowania tych miejsc przez samochody, które się nie ładują - tak, to dotyczy również dzbanów w EV). Deficyt miejsc parkingowych nie oznacza, że nagle można zaparkować zajmując miejsce przy stacji ładowania, lub na zakazie, lub na miejscu dla niepełnosprawnych, na chodniku czy na trawie.

PS
Sorry, jeśli jeszcze strażnicy cię spotkali to uznaj za przegrany zakład. Jeśli udało Ci się odjechać wcześniej bez mandatu, to po tym jak przeczytasz, że jednak nie mogłeś tam parkować - wpłać równowartość na WOŚP.

PS2
Pojechałem na parking dalej - da się, tylko trzeba iść pieszo 🙀 (droga równie trudna jak starego do szkoły, ale przeżyłem)

PS3
Karna wirtualna ebonitowa pałka dla Miasta Katowice za tę patologię z miejscami parkingowymi przy Wydziale Komunikacji i Sądzie Katowice-Wschód. Patodeweloperskie miasto stoi do mieszkańców otworem, ale nie wszyscy jeszcze zorientowali się którym.
W środę dokładnie tam widziałem takiego dorodnego buraka, ciekawe czy ten sam. Niebieskie i4? Powiela tylko stereotypy o kierowcach tej marki, w wielu wypadkach niestety prawdziwe. Z parkowaniem tam jest naprawdę dramat. Poprzednim razem też kompletny brak miejsc, ładowarka zajęta przez kopciuchy.

Dodatkowo również w tą środę na ładowarce Elocity na Francuskiej jedno z 4 miejsc okupowało spalinowe Audi. Kolejny 'premium' kierowca uważający, że daje mu to jakieś przywileje.

nabrU

Moderator
Z mojego (prawie, bo to Walia) podwórka: Supercharger McArthurGlen Designer Outlet Bridgend praktycznie cały zajęty przez ICE:

SuC Bridgend.jpg

Froggy

Posiadacz elektryka
Ja zaczynam rozważać kupno 7-metrowego kabelka Type-2 (jest w Kauflandzie za 400 ziko z drobnym hakiem), żeby się przed parkującymi ICE na miejscach do ładowania móc ustawić. Ciekawy jestem reakcji SM/Policji na zgłoszenie o zastawieniu takiego pojazdu.
Type 2, żeby móc argumentować, że "jeszcze tylko 3 godzinki i już jadę" w razie czego :D

Kanapa

Zadomawiam się
Benzyniak na miejscu dla EV w Galerii Północnej w Warszawie to norma, ale tutaj mamy do czynienia z osobą której wybitność nie pozwala na zajęcie mniejszej ilości takich miejsc niż 4. Audi obok już pomijam bo zajęło tylko 2 miejsca.
Komuś się chyba pomyliło z niemieckim Frauenparkingiem 🤣
Tam to się dopiero cuda dzieją.
Nie - nie jestem szowinistą w razie czego.

Bronek

Pionier e-mobilności
Bylem świadkiem mało eleganckiej sytuacji z panienką z ustami jak po użądleniu osy która zaparkowała na miejscu dla rodziny z dziećmi..sama będąc solo .
Facet tym wnerwiony krótko jej zaproponował aby wrocila do auta z nim to jej ekspresowo zrobi ...
D..pa byla obeznana z prawem i stwierdziła , że po primo może jej naskoczyć jakby miał czym i jak chce zrobić coś pożytecznego dla innych , to niech jej nosi zakupy.. . ..