Dorodne buraki, czyli tak nie wypada

parapsychopatolog

Zadomawiam się
Ładowanie indukcyjne? Stał tak przynajmniej przez godzinę.
20250301_163157.jpg

Last edited:

Makus

Pionier e-mobilności
Stacje ładowania są podłączone do sieci. Jaki problem, żeby zainstalować w nich kamerkę która robi zdjęcie auta parkującego bez podłączenia i ew. potem domagać się uiszczenia opłaty za parkowanie? Może jest to zbyt mały problem nie wart inwestowania środków?

zlp

Pionier e-mobilności
Wprowadzenie opłat za nieładujący się samochód rozwiązałoby problem.

Kszychu

Pionier e-mobilności
Wprowadzenie opłat za nieładujący się samochód rozwiązałoby problem.
Dokładnie, tak samo jak SM albo policja może nałożyć mandat w przypadku kiedy auto blokuje ładowarkę na parkingu publicznym, prywaciarze powinni takie punkty wprowadzić do regulaminów swoich parkingów, zawsze jakiś pieniążek z mandatów by wpadł

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Natomiast zapis w cenniku parkingu marketowego "parkowanie na miejscu EV 100 zł/h, pojazdy ładujace się zwolnione z opłaty" i zamknięty szlaban na wyjeździe byłby skuteczny... ;)
To nie kara, to taryfa.

Kszychu

Pionier e-mobilności
To jest kwestia nieuchronności kary. Ostatnio widzę że dzięki Konfiturze (bo on zaczął prawdziwy boom na to, nie ujmuje tu reszcie chłopaków bo też robią dobrą robote, po prostu Maksym marketingowo rozwalił), świadomość problemu wzrosła, społeczeństwo coraz bardziej burzy się przeciwko parkowaniu na pałę. Widzę to nawet po sobie, samochody zaparkowane na środku chodnika i na pasach od razu są zgłaszane. Jest tendencja w tym kierunku i jeżeli ona się nie zatrzyma w końcu wywarta zostanie jakaś polityczna presja na to żeby coś z tym zrobić, uprościć procedury wystawiania mandatów, umożliwić odholowywanie samochodów czy w przypadku niektórych miast umożliwić zgłaszanie online bez potrzeby stawiania się na posterunku

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Nie tak, nie tak...
Jeśli chcesz ukarać to nie możesz ukarać samochodu, tylko kierowcę. Trzeba komuś udowodnić, że to on jest sprawcą itd.
Natomiast opłatę od zaparkowanego samochodu można pobrać za sam fakt postoju pojazdu, bez tych ceregieli.

Kszychu

Pionier e-mobilności
Karajmy właściciela. Jeżeli właściciel jest w stanie wskazać kierowcę który w tym momencie jechał tym samochodem, niech go wskaże. Jeżeli nie jest w stanie go wskazać, kara za niewskazanie kierowcy powinna być zaostrzona, tak żeby przestała być wytrychem dla cwaniaczków. Parkującemu zgodnie z prawem nie dzieje się krzywda...

Froggy

Posiadacz elektryka
A ja dziś widziałem C-HR na zielonych.
Nie, nie jakieś "wykopalisko" z czasów, gdy w urzędach nie mieli jeszcze świadomości, że PHEV to nie EV - nową (tą drugiej generacji). Była w ruchu, ja szedłem w tą samą stronę i nawet aparatu nie zdążyłem wyciągnąć.