są rzeczy których wolał bym nie automatyzować. A jedna z nich to - drzwi wejściowe.Nie zrozumiałeś. Ja wiem że to co pisałeś można. Mogą się drzwi ryglować ale akurat nie chcę bo mam imprezę tego dnia i chce żeby jak goście się schodzą to żeby mogli sobie wychodzić a potem mogę zapomnieć. Nie chcę sam wymyślać reguł typu. "Jeśli po północy i drzwi nie były otwierane godzinę to rygluj"
Albo siedzimy sobie na tarasie, jest zachód i roleta się zamyka wchodzę i dodaje warunek że drzwi tarasowe muszą być domknięte ale muszę rozdzielić na osobne grupy że tylko do tej jednej rolety ten warunek. Albo mam że w weekend rano się nie otwierają ale jest poniedziałek Wielkanocny i mi się otwierają i szukam jak uwzględnić polskie święta itd
Taki system automatyki jest tak samo dobry jak pracowity idiota. Ja mu nie daje bardziej skomplikowanych zadań bo bardziej mnie irytuje jak raz odwali głupotę niż kliknięcie w przycisk raz dziennie.
Furtka smietnikowa ma harmonogram, furtka wejsciowa tajny kod otwarcia
Rozumiem Twoje podejscie. Jak bym miał wyciągać telefon i włączać jakąś opcję to... szlag by mnie trafił.
Moje np. rolety są autonomiczne. ALE są sytuacje kiedy to ja chce sobie kliknąć i zrobić tak jak ja tego sobie życzę. Wtedy automatycznie blokuje sie automatyka na kilka godzin. (chyba 4h) .
Uwzględnianie świat to nic specjalnego np. W Loxone. Ogólnie wiele da się przewidzieć, nie wszystko tak jak mówisz warto automatyzować.
ALE z czasem może się okazać, że wtedy nie było warto a teraz to fajna składowa do systemu czegoś tam
Temat jest bardzo prosty i skomplikowany zarazem. Dlatego radzę robić to w 2 poziomach.
1 poziom - dom podstawowy, przycyski na ścianach. Tradycyjne w sumie, lub jakieś nie dotykowe, bo tłumaczenie gościom co do czego służy i jak się to naciska... to dla mnie ujma na honorze. Taka inteligencja specjalnej troski albo dla szpanu. Stąd KNX. Działa zawsze i niezawodnie. Najniższe ryzyko awarii i największe szanse, że po XX latach naprawisz to. Tzn wymienisz na nowe urządzenie. Nie istotny jest producent.
2. poziom. Zaawansowana logika. Tutaj masz już pole do fantazji. Ale musisz to na czymś postawić.
Ja mam Loxone, a Home Assistant też daje radę, ma plusy i minusy każy z nich.