Dostałem dziś fakturę od Energi..

nnnnn

Pionier e-mobilności
Odnośnie gazu - takie info, może komuś się przyda. Mnie zaskoczyło. Jako iż wszystko grzałem gazem, to byłem w grupie taryfowej 3 (dokładnie to 3.6). To oznacza, że płacę miesięcznie 50PLN samego abonamentu (czy jak to się to nazywa). Nie mogę tego zmienić i przejść do grupy 1 (tej, która nie zużywa w ogóle gazu). Nie bo nie. Sami mnie kiedyś przeniosą, na koniec mojego okresu rozliczeniowego, gdy zauważą, że zużywam mało gazu. Paranoja jakaś.
Niestety każdy tak ma. U mnie też tak było i przy pewnym poborze gazu w3.6 opłaca się bardziej niż W1.

vwir

Pionier e-mobilności
Niestety każdy tak ma. U mnie też tak było i przy pewnym poborze gazu w3.6 opłaca się bardziej niż W1.
Oczywiscie. Tylko ze już ponad rok mam pompę ciepła. Ale nadal trzymają mnie na w3 i nie mogę zmienić na własny wniosek na w1. Uważam, że to jakieś kuriozum. Wiem dobrze, że nie zużywam gazu, od stycznia mam jeszcze indukcję, więc licznik gazu od 5 miesięcy ani drgnął. Ale przez kolejne 5 miesięcy muszę jeszcze tkwić w w3. Bo tak.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Oczywiscie. Tylko ze już ponad rok mam pompę ciepła. Ale nadal trzymają mnie na w3 i nie mogę zmienić na własny wniosek na w1. Uważam, że to jakieś kuriozum. Wiem dobrze, że nie zużywam gazu, od stycznia mam jeszcze indukcję, więc licznik gazu od 5 miesięcy ani drgnął. Ale przez kolejne 5 miesięcy muszę jeszcze tkwić w w3. Bo tak.
To dla Twojego dobra, żebyś w razie czego szoku cenowego nie przeżył!

vwir

Pionier e-mobilności
Aaaa, to jak z orlenem przy zmianie VATu. Właśnie mi wszystko wyjaśniłeś.
logo.png

kiki111

Fachowiec
U mnie bez słowa wyjaśnienia przesłali korektę, która zminusowała tą różnicę pomiędzy wartością a kwotą do zapłaty. Ja czytam dokładnie ich faktury i analizuję ale niestety potrafię sobie wyobrazić sytuację, że ktoś dostaje FV z takim błędem i płaci tyle ile mu napisali do zapłaty czcionką 72pkt na pierwszej stronie. Jeśli się nie upomni to energa zapewne błędu nie odkryje i nieświadomie jest kilka stówek w plecy.

Cav

Pionier e-mobilności
Tania taryfa około 1 pln, droga 1.3 pln. Nie wiem czy jeszcze warto ładować w taniej czy lepiej ładować w dzień jak świeci słońce.
A masz nadprodukcję?
Bo jeśli nie, to najlepiej w dzień, gdy świeci słońce, ale w taniej taryfie.....

abes99

Posiadacz elektryka
Ja wczoraj odkryłem w BOK'u Tauronu wystawioną w końcu prognozę na ten rok (a raczej pierwsze 10 miesięcy). Kogoś tak nieźle pogrzało, przy taryfie sprzedawcy naliczyli za 2MWh prawie 4k :eek: Poszła wiadomość, że fotowoltaika jest w trakcie rozbudowy i powinna pokryć zużycie, w związku z czym proszę o korektę prognoz na wyłącznie opłaty stałe. Nie mam zamiaru ich kredytować ;)
Częściowy sukces :mad:

Udało się skorygować faktury prognozowane z prawie 4k do niecałych 0,3k :unsure:. Ale w międzyczasie wyszło, że zamiast zmienić nam cennik na sprzedawcy (najniższe opłaty stałe na miesiąc) jak zgłaszaliśmy telefonicznie pod koniec lutego jak się kończył wcześniejszy, wrzucili nam cennik serwisanta z opłatami stałymi ponad 50zł/mc :oops:. Kolejna reklamacja w toku, ale ładnie widać jak próbują wyciągnąć kasę z ludzi, nawet jakby potem w rozliczeniu rocznymi mieli mieć nadwyżkę :devilish:.

nnnnn

Pionier e-mobilności
To na jednym z kanałów o fotowoltaice jest materiał z dziś o rachunku na 18k PLN bo operator zmienił taryfę z G na C. Ciekawe czy to tak naprawdę wygląda jak opisuje właściciel kanału.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ale Bronek co konkretnie?
Przekroczyłeś 2000 kWh i opłaty dystrybucji lecą z nowego cennika. Jedynie cena prądu jest zamrożona, ale jest prawie taka sama w taryfie dziennej jak i nocnej.
Ja dostałem fakturę za 01.01.23 - 30.04.23. Akurat dobrze bo uruchomiana 01.04.23 rozbudowana cześć PV trochę zrobiła górkę.
To samo z godzinami ujemnymi/dodatnimi. Wyszło mi ponad 10 kWh lepiej dla mnie, niż gdyby liczyć to starym sposobem.
Jak to oni liczą? G11 stawka wyzasza więc nie wiem jak to interpretować?
20230524_092841.jpg