Wojtek Wawa
Tesla Model 3 LR RWD 2025
To w grudniu tak usłyszałem od przedstawiciela Tesli, gdy pytałem o rabaty na koniec roku na model 3A ktoś jeszcze niedawno twierdził, że sprzedają na bieżąco wszystkie TM3, które do nich dotarły. Może czas na jakieś dodatkowe zachęty![]()
Cieszę się, że nie dali mi tego darmowego SuC na 1 rok, bo na pewno bym 5000 zł (rabat ceny w styczniu) nie wykorzystał. Obecnie wydałem na SuCmniej niż 100 zł, w ten weekend dojdzie kolejne ~70 zł i tyle.
Ogólnie jednak nie pisałbym, że Tesla ma jakieś ogromne inventory. Inni producenci też mają zalegające pojedyńcze samochody. Kolega będzie kupował mazdę cx5, samochód którego od dłuższego czasu nie produkują, a do tego cx5 był hitem sprzedaży. Nie mam pojęcia, jakim cudem wciąż jest dostępny.
Wg mnie to wypadkowa logistyki, polityki rabatowej i ilości dostępnych egzemplarzy. Jeśli koncern ma problem z 10 samochodami, to nawet nie opłaca mu się przeznaczać czasu jego siły roboczej, na wymyślanie rabatów by upłynnić tych kilka wozów. Inna sprawa, że tu jest przewaga sieci dealerskiej. Dealer sprzeda ze stratą, żeby sobie zwolnić plac/odzyskać część środków. Elon, o tej czerwonej tesli z hakiem nawet nie wie.