Dostawy Y Juniper - 2025

umcus

Pionier e-mobilności
Mój lanczyk ma się pojawić dopiero w piątek. Jak się do soboty nie wyrobią z odbiorem, to będą go przez tydzień trzymać na placu.

PAIT

Fachowiec
Też nagminnie używam AP, często w mieście. Fajna zabawa. Wczoraj pyknął miesiąc jak jeżdżę Y. Nie będę zachwalać żeby nie zapeszyć.

Ja aktualnie jeżdżę Golfem 8 z Volkswagenowskim autopilotem tj. "Travel Assist" i korzystam z tego jeszcze bardziej niż nagminnie. Dosłownie za bramę wyjeżdżam i pierwsze co robię to włączam to i ściągam nogę z gazu. 😅
Ale mój Golf to 2021r, jeszcze bez odczytywania ograniczeń prędkości etc. Uruchamiam go, ustawiam mu maksymalną prędkość jaka mnie interesuje i tempomat adaptacyjny chwyta od razu, a aktywne utrzymanie po środku pasa ruchu załącza się jak wykryje sobie krawędzie.
Po jazdach testowych Teslą widzę, że Autopilot będzie mnie (przynajmniej na początku) irytować. Będzie zwalniać do ograniczeń, co samo w sobie nie jest złe... ALE (!)
ale.. po pierwsze tragicznie odczytuje ograniczenia, bardzo często się myli i po drugie - sam nie przyśpiesza po zwiększeniu ograniczenia. A PO TRZECIE - nie wie, że skrzyżowanie odwołuje ograniczenie.
W aktualnej formie jest to strasznie męczące, ale wierze i z takim przekonaniem kupiłem Teslę, że ogarną to prędzej czy później.
Za to w VW w każdej chwili utrzymanie w pasie ruchu może się wyłączyć bez ŻADNEGO dosłownie poinformowania kierowcy. Podczas zakrętu, jeśli promień skrętu jest zbyt duży, aby Travel Assist mógł go wykonać to po prostu się wyłączy a my lecimy do rowu, chyba, że zadziała inny system bezpieczeństwa. :D

Cóż.. pożyjemy zobaczymy.

Hermes

Posiadacz elektryka
Ano takie życie - coś dostajesz lepszego, coś gorszego ;)
Ja kupując Y pozbyłem się monitorowania ruchu poprzecznego z poczciwego Leafa podczas cofania, a tutaj ostatnio "cyk" i... aktualizacja wprowadziła tę funkcję. :)
Równie mocno (albo trochę słabiej, ale jednak) mam nadzieję na kolejną rzecz, której się w ten sam sposób pozbyłem - że w końcu za 2 tygodnie/miesiące (czytaj: 3 lata) jakaś aktualizacja sprawi, że "czujniki oparte na kamerach" po prostu zaczną działać. Bo nie działają, umówmy się.
Z drugiej strony - trzeba patrzeć na całokształt :)
No i cieszyć się z kluczowej, ogromnej a jednocześnie bezpłatnej możliwości (jeszcze niedawno tego nie było) aktualizacji, która dała nam Matrixy. :D

inter

Pionier e-mobilności
Ja aktualnie jeżdżę Golfem 8 z Volkswagenowskim autopilotem tj. "Travel Assist" i korzystam z tego jeszcze bardziej niż nagminnie. Dosłownie za bramę wyjeżdżam i pierwsze co robię to włączam to i ściągam nogę z gazu. 😅
Ale mój Golf to 2021r, jeszcze bez odczytywania ograniczeń prędkości etc. Uruchamiam go, ustawiam mu maksymalną prędkość jaka mnie interesuje i tempomat adaptacyjny chwyta od razu, a aktywne utrzymanie po środku pasa ruchu załącza się jak wykryje sobie krawędzie.
Po jazdach testowych Teslą widzę, że Autopilot będzie mnie (przynajmniej na początku) irytować. Będzie zwalniać do ograniczeń, co samo w sobie nie jest złe... ALE (!)
ale.. po pierwsze tragicznie odczytuje ograniczenia, bardzo często się myli i po drugie - sam nie przyśpiesza po zwiększeniu ograniczenia. A PO TRZECIE - nie wie, że skrzyżowanie odwołuje ograniczenie.
W aktualnej formie jest to strasznie męczące, ale wierze i z takim przekonaniem kupiłem Teslę, że ogarną to prędzej czy później.
Za to w VW w każdej chwili utrzymanie w pasie ruchu może się wyłączyć bez ŻADNEGO dosłownie poinformowania kierowcy. Podczas zakrętu, jeśli promień skrętu jest zbyt duży, aby Travel Assist mógł go wykonać to po prostu się wyłączy a my lecimy do rowu, chyba, że zadziała inny system bezpieczeństwa. :D

Cóż.. pożyjemy zobaczymy.
Ale możesz to przełączyć. Nie musi ograniczać się do znaków, tylko do zadanej prędkości.

wajper

Zadomawiam się
Skoro mowa o dostawach to daty jeszcze nie mam ale VIN jest, dogrywam ostatnie szlify z leasingiem i może niebawem zawita.
Ale z innej beczki...Jakie opony przychodzą na Juniperze? Letnie? Jakiej marki? Ja wziąłem AWD LR.
Jeśli letnie to czy dokupujecie drugi komplet zimówek? Same gumy czy też felgi? Jak felgi to oryginał ze strony czy jakieś aftermarkety polecacie? Jak aftermarkety to rozumiem że trzeba też czujniki ciśnienia dokupić?
Thnx

umcus

Pionier e-mobilności
Ale z innej beczki...Jakie opony przychodzą na Juniperze? Letnie? Jakiej marki? Ja wziąłem AWD LR.
19 czy 20"? Bo są różne.
Jeśli letnie to czy dokupujecie drugi komplet zimówek? Same gumy czy też felgi? Jak felgi to oryginał ze strony czy jakieś aftermarkety polecacie? Jak aftermarkety to rozumiem że trzeba też czujniki ciśnienia dokupić?
O panie, tutaj jest wiele wątków i wiele opinii. Jedni tylko wielosezony, drudzy jedne felgi i 2 komplety opon, inni 2 komplety kół. Ja póki co zamówiłem z Tesli komplet zimówek.