Miałem okazję pojeździć 3 LR HL przez pół dnia i zestawiając ją do Y LR, z pewnymi wyjątkami, jest lepszym samochodem.
Plusy HL:
- wyciszenie (przy wyzszych predkosciach jest na prawdę cicho, a przy niższych znać, że lepiej wyciszono nadkola),
- komfortowe zawieszenie,
- jakość wykonania,
- wentylowane fotele,
- matriksy, ale w Y też może będą.
Powyższe punkty to zdecydowana przewaga HL. Oczywiście Y też nie jest głośnym samochodem i źle wykonanym, ale jak się go zestawi z HL to widać tę różnicę. W zasadzie, jak się nie przejeździe 3, to w Y tych rzeczy nie brakuje.
Plusy Y wynikają z gabarytów:
- bagażnik,
- wyższe nadwozie, chociaż HL wydaje mi się wyższy od poprzedniej 3, bo tam gdzie obcieralem kiedyś 3, to HL nie haczył. Może teren mi się wyrównał.
Niektórzy pewnie też dodadzą na plus w Y dźwignie do kierunkowskazów, ale w HL idzie do tego przywyknąć. Uczenie się tego na nowo jest ciekawe.
Plusem Y jest też możliwość wzięcia quicksilvera przez 50% VAT, a ten kolor jest idealny. Ładny i praktyczny bo mniej widać brud.
Recepta dla wahających powinna być taka: jeżeli potrzebujesz większego samochodu, weź Y, jeżeli 3 jest wystarczająca, to lepiej wybrać 3. Można też zaczekać na Junipera bo zapowiada się na prawdę świetnie.