Dynamiczne taryfy vs Tesla

luki

Pionier e-mobilności
Tak to wygląda, jeżeli chodzi o taryfy dynamiczne w ładowarce go-e. Mam oczywiście taryfę G i w zimę nie było niskich stawek, teraz są większe wahania. Sprawdzę jak ładowarka się zachowuje po ustawieniu trybu eco.

1000005004.jpg

Psujek

Zadomawiam się
Moi teściowie w zeszłym tygodniu dostali list z PGE który zachęca do przejścia na taryfę dynamiczną. Maja PV na net-meteringu i sporo nadwyżki niewykorzystanej. Więc absolutnie im się nie opłaca zmieniać.
podali tam jakies ceny energii i opłat ?

zibizz1

Pionier e-mobilności
podali tam jakies ceny energii i opłat ?
Nic nie podali, tylko to że od sierpnia ruszają. Według mnie cena energii będzie niemal taka sama jak na giełdzie. https://tge.pl/energia-elektryczna-rdn tylko ma byc 15 minutowo.
Obecnie mam 0,698 w dzień i w nocy (ta część będzie dynamiczna, obecnie przez dopłaty jest stała niezaleznie od taryfy)
Nie wiem jak z opłata sieciową(w którje prawdopodobnie będzie marża) która obecnie mam 0,4273 w dzień i 0,085 w nocy ( ta część ma być stała, tylko nie wiem jak to ma działać skoro teraz na różnicy właśnie w tej pozycji najwięzej się oszczedzało)
cenny netto

Psujek

Zadomawiam się
czyli dzienna pewnie stanieje ale nocna może wzrosnąć mocno (brak produkcji pv i nadwyżek w nocy)

ja mam jakieś dziwne ceny energii na fakturze z tauronu g12w (energia + opłaty dodatkowe) po przekroczeniu 1500kWh:
- en. szczytowa - 1.512 zł/kWh netto, 1.86 zł/kWh brutto
- en pozaszczytowa - 0.571 zł/kWh netto, 0,703 zł/kWh brutto

nie to żebym się nie cieszył bo na 2giej taryfie jest duża oszczędność a z pierwszej pobieram maksymalnie 5% ogólnego zużycia

zibizz1

Pionier e-mobilności
czyli dzienna pewnie stanieje ale nocna może wzrosnąć mocno (brak produkcji pv i nadwyżek w nocy)

ja mam jakieś dziwne ceny energii na fakturze z tauronu g12w (energia + opłaty dodatkowe) po przekroczeniu 1500kWh:
- en. szczytowa - 1.512 zł/kWh netto, 1.86 zł/kWh brutto
- en pozaszczytowa - 0.571 zł/kWh netto, 0,703 zł/kWh brutto

nie to żebym się nie cieszył bo na 2giej taryfie jest duża oszczędność a z pierwszej pobieram maksymalnie 5% ogólnego zużycia
Biorąc dynamiczną drożej może być w godzinach 6-8 i 18-23. W nocy zuzycie jest bardzo niskie i wiatr wieje więc cena jest niska. Duzo taniej na dynamicznej będzie w słoneczne weekedny w godzinah 9-16

piotrpo

Pionier e-mobilności
Przy PV i net cokolwiek dynamiczne taryfy moim zdaniem nie mają szansy się opłacić. Ceny zależą od popytu i podaży, a PV produkują prąd akurat wtedy jak mało kto go potrzebuje.
Jeżeli ktoś ma EV i może wybrać sobie kiedy je ładować w dowolnym momencie to też się może opłacić. Problem jest jak ktoś ma bardziej popularny tryb życia i potrzebuje energii tak jak wszyscy, to z automatu będzie potrzebował energii wtedy, jak jest droga.