Dywagacje Toyota Corolla vs TM3

bbart79

Zadomawiam się
Parę dni temu odbyłem jazdę próbną i tak się zastanawiałem nad zakupem. TM3 zrobiła na mnie wrażenie taniego elektryka z dużymi brakami ergonomii. Bardzo przeszkadza mi rozwiązanie z kierunkowskazami i taka jakaś nijakość w środku oraz strasznie niewygodne fotele. Dodatkowo bardzo dziwnie czuję się w środku z powodu niskości samej deski rozdzielczej. Nie jeździłem do tej pory autem, w którym z zewnątrz widać moją klatkę piersiową :) ewidentny brak kilku centymetrów w górę. Teraz na dodatek wyszły te problemy z komputerami. Masakra jakaś. Coś Tesla za wszelką cenę chce chyba aby im sprzedaż spadła.

bbart79

Zadomawiam się
PCP lub PCH. Nie jestem zwolennikiem pozostawiania auta na dłużej. Bierzesz, użytkujesz, oddajesz i masz problem z głowy. Nie jestem też zwolennikiem kupna auta za gotówkę, gdyż jak okaże się felerne to sam się z tym musisz bujać po zakończeniu gwarancji :)

nabrU

Moderator
Jeśli jednak Tesla ;): to zerkaj na ich akcje typu 0% APR PCP (moja jest w takim kredytowaniu). Sądzę, że takowa może się pojawić na TM3 jak wszyscy rzucą się na kupowanie Junipera (plus zniżka z polecenia :sneaky:)

Co do PCH (być może znasz):

A o VW myślałeś? Np. taki ID.7? Dobre ceny w PCH bo VW cienko przędzie z kredytami ZEV.

1736712687856.png

nabrU

Moderator
Bezpośredni producenci / dealerzy (niestety) nie mają dobrych ofert na PCH. No może poza Teslą właśnie. Ale jeśli 'legacy manufacturers' to tylko brokerzy, których właśnie masz w np. Leaseloco. Moje 3 poprzednie samochody to było PCH - żaden nie był od dealera ;)

Magnus

Zadomawiam się
Mowisz o HL czy starej 3?

Kolega zamowil nowe Camry full wersja i szumi z szyb, nie sa podwojne czy tam klejone, ma zamiar w ASO przelozyc za 2k / szyba z edycji zagranicznej z podwojnymi szybami jak juz dojedzie

HL jest cichszy
Mówię o Highlandzie, który moim zdaniem jest głośniejszy powyżej 120km/h od nowej Camry 2025. Obiektywnie nie mierzyłem w tych samych warunkach. Do 120 cichsza jest Tesla - tego jestem pewien.

nabrU

Moderator
I ID.7 zbiera (jak na BEV od VW) bardzo dobre opinie. Co śmieszniejsze PCH na kombi jest tańsze niż na liftbacka. Jedyny minus to ID.7 to deczko 'krowa' jest... taki 'statek' na autostrady:

1736762179136.png

1736762225990.png

Co do przebiegu w PCH: czasami lepiej dowiedzieć się ile pensów jest za każdą dodatkową mile (excess mileage) i zakontraktować deczko niższy przebieg i ew. zapłacić na koniec. Bo jak weźmiesz z dużym przebiegiem, którego nie zrobisz to nikt Ci tego nie zwróci.
Dodatkowo VWFS umożliwia też zmianę zakontraktowanego przebiegu w trakcie PCH. Więc opcji jest sporo.

EDYTA: do poczytania o ID.7 na SpeakEV:

Last edited: