tenOr
Posiadacz elektryka
Bawiłem sie przez 2 dni EAP. Fajny dodatek, ale moim zdaniem nie warty w tej chwili tych pieniędzy. Chyba, że jeździcie non stop po drogach ekspresowych lub autostradach. Moje szybkie spostrzeżenia:
Reasumując, jeśli będę miał kiedyś sporą nadwyżkę $, a nawigacja będzie działać jak w Stanach, to czemu nie. W tej chwili zamiast polecam boosta (jeśli macie SR albo LR). Warto.
- parkowanie automatyczne: w sumie jedyna rzecz która działa całkiem spoko. pod warunkiem, że jesteście OK jak kręci wam kołami jak stoi w miejscu. ja jestem oldskoolem i uczyli mnie że jak tak będę robił to obleję egzamin na prawko
ale naprawdę daje radę. znajduje właściwie wszystkie miejsca które chciałem. parkuje dobrze (nie idealnie) zarówno prostopadle jak i równolegle.
- summon: przód / tył OK, ale nie widzę większego zastosowania. Smart summon nie jest smart. Przejedzie 3 m i krzyczy że już maksymalną odleglosc pokonal i mam sie walic. Albo sie rozlaczy. Takze teges...
- samodzielna zmiana pasów: gdyby bylo jak w stanach to bym bral (czekaja na @Bronek jak przetestuje?). w tej chwili to wieksze zawracanie głowy niż jest to wszystko warte. patrzysz na ekran --> kierunkowskaz --> ruch kierownica. macie na to 5 (10?) sekund i zakladajac. ze sie wyrobicie w czasie, to w moim przypadku ruch kierownica konczyl sie w duzej ilosci przypadkow wylaczeniem systemu, bo za mocno ruszylem. do tego Tesla nie bierze pod uwage, ze ten samochod co go widzi na lewym pasie daleko (wiec mozna wyprzedzac) cisnie 2 paki i nawet na mad maxie was dogoni i bedzie swiecil po plecach. raczej jazda relaksacyjna to nie jest. to nie jest to glupi mechanizm, ale ja to robie w tej chwili 5x bardziej plynnie i szybciej.
Reasumując, jeśli będę miał kiedyś sporą nadwyżkę $, a nawigacja będzie działać jak w Stanach, to czemu nie. W tej chwili zamiast polecam boosta (jeśli macie SR albo LR). Warto.