Efektywność ładowania - jest szansa osiągnąć ponad 85 % ?

nnnnn

Pionier e-mobilności
Problem w tym, że takiego urządzonka u nas nie ma. Albo kupujesz EVSE które dogaduje się z taryfą twojego dostawcy, albo jesteś skazany na taryfę mniej inteligentną (i zazwyczaj droższą). No jeszcze jest możliwość zwykłego 'dumb chargera' (a do takich zasadniczo w tej kwestii bym zaliczył TWC) i sterowania ładowaniem przez operatora bezpośrednio poprzez API samochodu.

No z tego o czym pisze: TWC to prosta ładowarka, dobra w PL na dziś, ale bez przyszłości...
Z ciekawości ile takie smart ładowarki kosztują? Patrząc długofalowo jaka jest żywotność takiej ładowarki licząc w MWh. 30, 50 100MWh? Możemy założyć, ze dożywocie auta? Urządzenie (hipotetyczne) o którym pisze komunikuje się "dumb" ładowarkami i falownikami. W przypadku awarii jednego lub drugiego wymieniamy jedno lub drugie.
Uprzedzając, nie mam urządzenia ani nie będę miał, po prostu jestem zwolennikiem budowania układów z segmentów a nie urządzeń mających wszystko wbudowane. Być może błędne podejście.

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Wszystko fajnie, Michał. Tylko musisz sobie zdawać sprawę, że pewnie 80% osób 'z ulicy' nie wie o czy wyżej napisałeś. Więc przekonaj ich do zakupu TWC

A mimo to i tak nikt TWC nie chce... ;)

Dlaczego nikt TWC nie chce?
Ja chcę (chyba)...

nabrU

Moderator
Dlaczego nikt TWC nie chce?
Ja chcę (chyba)...
Wyrwales zdanie z kontekstu. TWC nikt nie chce w UK bo nie jest wprost kompatybilny z wieloma nowymi taryfami.

PCtank

Zadomawiam się
Czy ładowarka z Zencara (lub obojętnie jaka), która pokazuje "kWh" na wyświetlaczu jest miarodajna jakbym chciał wiedzieć ile całkowicie się pobrał prąd do ładowania samochodu?

np zużycie auta 16 kwh/100 km, przejechane 86 km czyli 16*86/100 daje 13,76 kwh.

ładowarka pokazuje np 15,4 czyli 15,4/13,76 = 12%

Jest to miarodajna strata?

STMS

Pionier e-mobilności
Czy ładowarka z Zencara (lub obojętnie jaka), która pokazuje "kWh" na wyświetlaczu jest miarodajna jakbym chciał wiedzieć ile całkowicie się pobrał prąd do ładowania samochodu?

np zużycie auta 16 kwh/100 km, przejechane 86 km czyli 16*86/100 daje 13,76 kwh.

ładowarka pokazuje np 15,4 czyli 15,4/13,76 = 12%

Jest to miarodajna strata?

samochód pokazuje tylko zużycie na jazdę - dodatkowo zużywa na postoje / bezczynność, podgrzewanie baterii itd itd
ot takie miłe małe oszustwa w stosunku do spalinowego

12 % to rozsądne straty przy AC 3F na 10 A dla całości jazdy a jak dużo używasz podgrzewania pojazdu przed wyjazdem to pewno i sporo więcej wyjdzie

ja liczę energię pobraną z TESSIE i doliczam 10 % i to księguje w koszty

Bronek

Pionier e-mobilności
A może spisać tradycyjnie licznik i kWh na starcie i mecie/czasie jazdy i postojów.
Przeliczyć tak jak to sie robiło lejąc paliwo po korek i spisując licznik.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Tak u mnie wychodzi(kWh/100km). Z energii z sieci do baterii trafia 90-95%. Straty na przewodach i zamiany AC/DC są niskie, więcej się traci na tym co auto zużywa w czasie ładowania, pompki, konwerter DC/DC, komputer ITP

Ja garażuje pod chmurką dlatego duże zużycie na postoju

Attachments

• Screenshot_2024-02-10-13-41-04-376-edit_com.google.android.apps.docs.editors.sheets.jpg
    Screenshot_2024-02-10-13-41-04-376-edit_com.google.android.apps.docs.editors.sheets.jpg
    91,1 KB · Liczba wyświetleń: 19
Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Np Apką pokazuje że w ostatnim ładowaniu przybyło 10,5 kWh do jazdy a Evse Tesli 12,5. Choć to garaż i na zew z 10st C, a w środku auta 12stC.
Pewnie gdybym licznik dał przed też by była różnica?
Ale w lecie były one minimalne. Tylko to hylo z innym evse. Te Teslowskie są lekko pradożerne

PCtank

Zadomawiam się
Dziękuję za odpowiedź.

Ja mam Hyundaia Kona, więc nie mam tam żadnych aplikacji jak w Tesli.
Garażowany oraz sądzę że nie pobiera jakiś mocy na grzanie baterii ani wartownika (Litowo Polimerowa bateria).

Ładuje się z jednej fazy tylko, ale 16A.

Ładowanie odbywa się w nocy. Codziennie do 80%. Pomiary robiłem tak od grudnia do dzisiaj. I właśnie takie straty wychodzą 9 do 12 procent. Dzisiaj w nocy wyszło mi 7 procent wyjątkowo.

Temu mnie zastanawiało czy dane z cegły są miarodajne.

Licznik osobny pewnie najlepszy ale musiałbym go montować.