Efektywność ładowania - jest szansa osiągnąć ponad 85 % ?

MarcinEV

Posiadacz elektryka

Olecki

Pionier e-mobilności

Khons - co jakiś czas mają promocje i można go wyrwać nawet 100 czy 200 zeta taniej. Ja za zestaw z kilkoma przejściówkami dałem niecałe 900. Wysyłka z Niemiec bez cła, dostawa w kilka dni. Chyba że planujesz ładować tylko w domu wtedy lepiej Wall Connector.

MarcinEV

Posiadacz elektryka

Michal

Moderator
Jeśli masz PV na dachu, to radzę wziąć coś kompatybilnego z evcc ([tutaj]). Ja właśnie wstawiam WC3 z tego powodu, żeby ładować w całości słońcem i nie bawić się we własne kombinacje.

Olecki

Pionier e-mobilności
No cena bardzo atrakcyjna...używasz? polecasz?
Ja kupiłem z myślą o tym żeby mieć ładowarkę na wyjazdy i w tej roli sprawdza się bardzo dobrze. Zestaw z przejściówkami na dużą siłę, kempingowe i Schuko jest w ogóle w rewelacyjnej cenie. W domu i tak zainstalowałem wallboxa.

Michal

Moderator
Udało CI się to skonfigurować?
Jeszcze nie, jutro montaż WC3. Nie mogłem skonfigurować z UMC. Jak zrobię i będzie działało to na pewno napiszę post - mam nadzieję, że w środę.
Nie mam oddzielnego licznika na PV i ogólnie tam nie mam w HA danych o produkcji, bo jeden falownik wywala jakieś krzaki ale powinno działać na samych danych z Shelly 3EM o nadwyżkach... Zobaczymy :)

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Jeszcze nie, jutro montaż WC3. Nie mogłem skonfigurować z UMC. Jak zrobię i będzie działało to na pewno napiszę post - mam nadzieję, że w środę.
Nie mam oddzielnego licznika na PV i ogólnie tam nie mam w HA danych o produkcji, bo jeden falownik wywala jakieś krzaki ale powinno działać na samych danych z Shelly 3EM o nadwyżkach... Zobaczymy :)

Myślałem o optymalizacji pod tym kątem. Chciałem Fronius Watt Pilot. Niestety wiąże sie do z inwestycją w licznik Smartmeter i przeróbkę instalacji. Mam falownik Froniusa oraz Solaredga.
Jestem ciekawy w jaki sposób to skonfigurujesz.
Daj znać.

Michal

Moderator
Chodzi mi głównie o to że jeżeli kupisz WC3 to masz w ogóle opcje myślenia o takim systemie. Jak kupisz tego Khonosa to nic z nim nie zrobisz, albo będziesz musiał samemu kombinować, tak jak ja z UMC. Lub zostanie do wożenia 2 bagażniku.