Elektryczny maxi skuter

Thorgal8

Nowy na Forum
Dzień dobry,
Od jakiegoś czasu poszukuję maxi skutera, którym mógłbym przemieszczać się z miejsca zamieszkania do pracy w Zielonej Górze. Powiedzmy że odległość minimalna którą bym dziennie pokonywał to 30km. Początkowo zastanawiałem się nad kupnem Yamaha Xmax 300cm3 (posiadam prawko kat. A), ale ostatnio jestem bliżej skutera elektrycznego. Mówię o pojeździe nowym, ale nie upieram się przy tym.

Ponieważ mam 41 lat, 183cm wzrostu, 93 kg wagi, a do pracy chodzę pod krawatem, chciałbym żeby pojazd był wygodny, odpowiednio duży żebym nie wyglądał na nim głupio i miał odpowiedni zapas mocy. Szukam więc czegoś właśnie z kategorii maxi, mogącego poruszać się z prędkością chwilową ok 100-110 km/h i umożliwiającego przejechanie na jednym ładowaniu ok 150-200 km. Skuter będę ładował w garażu (mieszkam w domku)

Dokonując przeglądu rynku niestety szału nie ma... Póki co jednym z niewielu motorów spełniających powyższe jaki znalazłem i jest do kupienia (na zamówienie) w Polsce, jest EFUN Tiger X za cenę ok 20000 zł.. Produkty tej marki sprzedaje warszawski sklep SEW (https://sew.waw.pl/tiger/), ale nie widziałem ich na żywo. Nie znam też tej marki, itp. Jedyne co ma pierwszy rzut oka przekonuje to gwarancja na akumulator 10 lat lub 100000km przebieg.

Kończąc mój wywód, chciałem zapytać Was forumowicze, co sądzicie o tej maszynie, jakie widzicie jej wady, zalety. Ewentualnie co Waszym zdaniem warto jeszcze obejrzeć na naszym rynku. Dodam, że nie mam doświadczenia że skuterami, za to do lat jeżdżę Yamaha Thundercat 600. Tylko nie namawiajcie mnie na auto. Takowe też kupię, ale chcę skuter:)

Z góry dzięki za pomoc.

Hakun

Zadomawiam się
Za 11 tyś zł masz np skuer Velex Egreen III. nowy. Prędkość max 60 km/h Aku 50Ah 60V- zasięg wiadomo zależy od jazdy i terenu. Alu felgi, ładowanie od 0 do 80% w 2 godz 45 min. Montowany na miejscu w kraju choć części z Chin też sprowadzają ( nie wszystkie)
Na obydwu forach spam reklamowy? Masz na to zgodę?