Elektrykiem po Buspasach i nie tylko. Ustawy, regulacje prawne itd

chewbacca

Posiadacz elektryka
Akurat to Ty interpretuje aż sobie jak chcesz przepisy. Buspas to jedna sprawa a to kto może z niego zjeżdżać w dany skręt to zupełnie inny temat. Oczywiście o ile sam buspas nie prowadzi w prawo ale generalnie buspasy wytyczane są do jazdy na wprost.
Ja tylko zacytowałem prawo o ruchu drogowym - nic nie interpretuję. Jak możesz to poproszę o źródła tego co piszesz apropos skręcania/wjeżdżania z/na buspasów/buspasy przez EV:)

Michal

Moderator
Ja czytałem gdzieś kiedyś interpretację przepisów właśnie taką, że jeśli jest znak poziomy, to obowiązuje również EV. Nigdzie nie widziałem, żeby DOP zawierały również EV.
Jeśli tak jest to chętnie zobaczę odpowiednie przepisy, bo sam też jeżdżę w takiej sytuacji prosto ale jak mnie kiedyś zatrzymają, to raczej będzie mandat, dlatego przy policji zmieniam pas :p

krzyss

Pionier e-mobilności
Ja czytałem gdzieś kiedyś interpretację przepisów właśnie taką, że jeśli jest znak poziomy, to obowiązuje również EV. Nigdzie nie widziałem, żeby DOP zawierały również EV.
Jeśli tak jest to chętnie zobaczę odpowiednie przepisy, bo sam też jeżdżę w takiej sytuacji prosto ale jak mnie kiedyś zatrzymają, to raczej będzie mandat, dlatego przy policji zmieniam pas :p
A ja jezdze prosto, i jak cos nie przyjme mandatu.
Gdzies byla wyppwiedz policjanta ze nalezy jezdzic tak jak autobus. Tylko policjant tez nie stanowi prawa… dopiero sad moze to chyba okreslic.

Michal

Moderator
A ja jezdze prosto, i jak cos nie przyjme mandatu.
Gdzies byla wyppwiedz policjanta ze nalezy jezdzic tak jak autobus. Tylko policjant tez nie stanowi prawa… dopiero sad moze to chyba okreslic.
Trzymam kciuki, żeby Ciebie złapali przede mną, bo mi by się nie chciało chyba do sądu ;)

krzyss

Pionier e-mobilności
Trzymam kciuki, żeby Ciebie złapali przede mną, bo mi by się nie chciało chyba do sądu ;)
Myślę że do tego nie dojdzie w razie sytuacji to sądzę że policjant odpuści od karania dlatego że dla mnie przepisy są niejednoznaczne

Michal

Moderator
Przykładowo w Poznaniu jest ustawa rady miasta dodającą EV do DOP i tam znak dopuszczający jazdę prosto obowiązuje również EV. Niestety w Warszawie nie znajduję nigdzie takiej informacji, więc jedyne przepisy tutaj obowiązujące to ustawa krajowa, a więc raczej obowiązuje nasz znak poziomy z nakazem skrętu :(

lookash_c

Pionier e-mobilności
Czekajcie, zagubiłem się nieco. Mówicie o sytuacji, gdzie jest np. prawo/lewoskręt tylko dla autobusów i czy EV może jechać tak jak autobus?

Michal

Moderator
Chodzi o taką sytuację:
1670094365250.png

tutaj EV musi skręcić w prawo, ale są też takie znaki z dopiskiem "DOP" i np. w Poznaniu to dopuszcza również EV do jazdy prosto, bo taką mają uchwałę rady miasta, że DOP to również EV. Natomiast w Warszawie nawet znak z dopiskiem DOP nie dopuszcza EV, bo nie widzę nigdzie takiej uchwały.

Quba88

Posiadacz elektryka
Chodzi o taką sytuację:
View attachment 7767

tutaj EV musi skręcić w prawo, ale są też takie znaki z dopiskiem "DOP" i np. w Poznaniu to dopuszcza również EV do jazdy prosto, bo taką mają uchwałę rady miasta, że DOP to również EV. Natomiast w Warszawie nawet znak z dopiskiem DOP nie dopuszcza EV, bo nie widzę nigdzie takiej uchwały.
A dlaczego? Buspas masz oznaczony ze idzie prosto wiec EV tez może jechać prosto chyba ze masz dodatkowo nakaz lub zakaz z dopiskiem dotyczy/nie dotyczy komunikacji publicznej. Z jakiego przepisu wynika ze nie możesz jechać prosto?