Elektrykiem po Buspasach i nie tylko. Ustawy, regulacje prawne itd

lookash_c

Pionier e-mobilności
Cala droge masz w buspasie ?
Ja sie smieje ze jak jade na google maps… to dobry balagan w statystykach robie jezdzac szybciej bus pasem…
Całą nie, ale zaraz po wjeździe do miasta mam światła, gdzie jazda "prawym dla autobusów" oszczędza ze 2 cykle świateł. A potem też kawałek buspasa, ale tam już nie ma takich wątpliwych skrzyżowań.

chewbacca

Posiadacz elektryka
Znaki poziome są tylko z nakazem skrętu.
O to takich cudów w Poznaniu nie ma. A przynajmniej nie kojarzę. Mocno mi się wydaje, że wszystkie znane mi przypadki poznańskie wyglądają tak jak opisał to @Quba88
Bo razem ze strzałka w prawo masz.prosto z napisem bus
Niemniej jednak dalej będę się trzymał tego, że Art. 148a nie definiuje w jaki sposób ma być wyznaczony ów pas dla autobusów. Jak dla mnie (ale to już moja interpretacja tego przepisu) to nie ma znaczenia czy to „wyznaczenie” będzie przez znaki poziome czy pionowe czy nawet choćby i osobiście przez pana zarządcę drogi, który będzie stał i pokazywał na ten pas palcem. Pas do jazdy dla autobusów jest wyznaczony: jadę i ja. :p

Michal

Moderator
O to takich cudów w Poznaniu nie ma. A przynajmniej nie kojarzę. Mocno mi się wydaje, że wszystkie znane mi przypadki poznańskie wyglądają tak jak opisał to @Quba88

Niemniej jednak dalej będę się trzymał tego, że Art. 148a nie definiuje w jaki sposób ma być wyznaczony ów pas dla autobusów. Jak dla mnie (ale to już moja interpretacja tego przepisu) to nie ma znaczenia czy to „wyznaczenie” będzie przez znaki poziome czy pionowe czy nawet choćby i osobiście przez pana zarządcę drogi, który będzie stał i pokazywał na ten pas palcem. Pas do jazdy dla autobusów jest wyznaczony: jadę i ja. :p
Akurat w Poznaniu rada miasta dopisała EV do DOP i macie DOP na znakach, więc po co to zrobili, skoro niby nie trzeba było?

chewbacca

Posiadacz elektryka
Akurat w Poznaniu rada miasta dopisała EV do DOP i macie DOP na znakach, więc po co to zrobili, skoro niby nie trzeba było?
A nie zrobili tego przypadkiem przed wejściem w życie ustawy o elektromobilnosci (albo dodaniem Art. 148a do PoRD)? Tak generalnie to DOP określa ograniczenia lub rozszerzenia zarządcy drogi (w postaci tabliczki pod tym znakiem) jakie mogą dotyczyć rodzajów pojazdów, które mogą się tym pasem poruszać. Np. Taxi, motocykle… Ruch pojazdów elektrycznych po bus pasach jest określony na mocy ustawy więc akurat DOP nie ma z tym (moim zdaniem) nic wspólnego i nawet jeżeli miasto sobie takie coś wymyśliło to przepisy zarządcy drogi nie stoją ponad ustawą. Jedynym sposobem w jaki zarządca drogi może ograniczyć ruch EV po buspasie jest określenie minimalnej ilości osób znajdujących się w tym pojeździe, wymaganej do poruszania się tym pasem. I to jest jasno określone w przepisach.

Olecki

Pionier e-mobilności
Ustawa o elektromobilności nie ale rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 31 lipca 2002r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych już tak. A jak będziesz pokazywał palcem to wskaż jeszcze znak P-22 bo bez niego nie ma czegoś takiego jak wydzielony pas dla autobusów.

chewbacca

Posiadacz elektryka
Ustawa o elektromobilności nie ale rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 31 lipca 2002r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych już tak. A jak będziesz pokazywał palcem to wskaż jeszcze znak P-22 bo bez niego nie ma czegoś takiego jak wydzielony pas dla autobusów.
Jak da radę to rzucaj poproszę konkretne artykuły/punkty rozporządzenia ;-) znak P-22 ma sens ale czy to jedyny sposób oznaczenia takiego pasa? Jeśli tak, to art. 148a Prawa o Ruchu Drogowym mogliby o nim (tym znaku) po prostu wspomnieć a nie pisać o „pasie wyznaczonym przez zarządcę drogi”…

Olecki

Pionier e-mobilności
Jak da radę to rzucaj poproszę konkretne artykuły/punkty rozporządzenia ;-) znak P-22 ma sens ale czy to jedyny sposób oznaczenia takiego pasa? Jeśli tak, to art. 148a Prawa o Ruchu Drogowym mogliby o nim (tym znaku) po prostu wspomnieć a nie pisać o „pasie wyznaczonym przez zarządcę drogi”…
Paragraf 49 mówi o tym że pas ruchu dla autobusów oznaczony jest znakami pionowymi D-11 (początek) i D-12 (kontynuacja) a par. 91 mówi o znaku poziomym P-22. W przykładzie o którym jest mowa nie ma ani jednego ani drugiego.

pmlody

Pionier e-mobilności
To jest paranoja. Żeby doktoryzować się ze znaków i nikt tak na prawdę nie ma pewności co można a czego nie. Zastanawiam się, czy kiedykolwiek w tym kraju będą takie przepisy (w jakiejkolwiek dziedzinie), które będą po prostu zrozumiałe :/