Elon i jego kamery…

Michal

Moderator
Gumofilce kozakami z kożuszkiem :D

Michal

Moderator
Zle nazwalem, nie kupuje tego nazewnictwa bo autopilot powinien miec cos lepiej niz ACC (a wiekszosc ma to wraz z lane assist) a nie ma zwlaszcza w bazowej stad uzywam zamiennie
Ale tak serio:
Inne marki (chyba wszystkie ) używają tego samego kodu i zestawu czujników wśród których znajduje się radar. On nie potrzebuje doświetlania.
Tesla poszła w vision only, więc potrzebuje widoczności, jednak moim zdaniem robią to bez sensu na siłę, bo w większości przypadków kiedy świeciła u mnie ludziom po oczach droga i tak była z latarniami i sam nie włączył bym tam długich nawet na pustej trasie.
Niestety mają tendencję do robienia takich rzeczy na wyrost i później wpadamy w takie bagno :(

Z tego co wiem, to nadchodzi radar projektowany przez Teslę - będzie wysokiej rozdzielczości (prawdopodobnie będzie używał technologii "szyku fazowanego" - z ang. phased arrea) i będzie miał możliwość wykrywania kierunku odbicia sygnały od przeszkody, co w końcu pozwoli odróżniać wiadukt od przeszkody na drodze. Obstawiam 2024.

solik

Pionier e-mobilności
Imo jesli auto i tak wozi radar powinna byc opcja w ustawieniach by go uzywac po potwierdzeniu 10 zgod jak z udostepnianiem nagran z kamery wewnetrznej. W Golfie mi sie zdarzalo ze przy zjezdzie z autostrady byl za czuly radar hamowania jak bylo duzo barierek wokol i krzyczal po niemiecku ale na ACC mi sam nie hamowal na srodku drogi jak Tesla po aktualizacji Vision Only..

Michal

Moderator
Imo jesli auto i tak wozi radar powinna byc opcja w ustawieniach by go uzywac po potwierdzeniu 10 zgod jak z udostepnianiem nagran z kamery wewnetrznej.
A później będziesz narzekał, ze phantom braking masz pod wiaduktami i to niebezpieczne :p Nie zadowolisz wszytskich - moim zdaniem dobrze robią, że pracują nad single-stack (jedną wersją kodu), bo to pozwala na większe moce przerobowe, niestety problem polega na tym, że te moce, które zwolnili w ten sposób zużywają na FSD i podlewanie kwiatów optimusem :p

Tylko, ze ja to zawsze wiedziałem i mówiłem, że wszystkie firmy Musków (nie tylko Elona) mają finalnie jeden cel - baza na Marsie i gdzieś finalnie wszystkie dążą do technologii tam potrzebnych. Ja się z tym zgadzam, bo jeśli będziemy potrafili postawić i utrzymać taką bazę, to będzie oznaczało, ze tutaj na ziemi będziemy potrafili poradzić sobie z większością problemów z którymi się borykamy. To jest po prostu idealne środowisko zmuszające do oszczędzania zasobów i odcięcia się od zależności jakie mamy na ziemi.

gim-kg

Pionier e-mobilności
Ktoś sugerował tutaj że w aktywnym tempomacie używa radaru a dopiero w autopilocie vision only, niestety chyba w obydwu używa vision only.
U mnie w aucie padła jedna kamera (ta na błotniku), do tej pory zarówno autopilot jak aktywny tempomat działały bez problemów z tą nieczynną kamerą. Po update 2022.28.X ani tempomat ani autopilot nie działają.

chewbacca

Posiadacz elektryka
Kolejny krok Tesla Vision - wypieprzenie czujników parkowania :oops:: https://www.tesla.com/support/transitioning-tesla-vision

Swoją drogą to jestem ciekaw czy to nie wiąże się z tym, że może Tesla dostanie jakąś kamerę na zderzaku i będzie widok 360? No bo inaczej to jak to by miał działać asystent parkowania bez czujników, zwłaszcza jeśli chodzi o przód auta...

EDIT: teraz widzę że ten news już się pojawił w innym wątku.. :)

Last edited:

Michal

Moderator

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Dzisiaj pobrudziła mi się szyba. Jechałem Na autopilocie i użyłem kilkukrotnie spryskiwaczy. Nie dość, że auto zwolniło i jakieś 20km/h to jeszcze wycieraczka chodziła Ok 3 minuty po spryskaniu szyby🤦🏻‍♂️🤷🏻‍♂️ masakra

viallos

Pionier e-mobilności
@Zarek1988 nie potrafisz się posługiwać tym samochodem i opowiadasz bajki na forum. Weź go lepiej sprzedaj. Telefonem z androidem też pewnie nie potrafisz się posługiwać. I po co takie głupoty na tym forum piszesz. Ja jechałem autostradą na autopilocie spryskiwałem szybę i nic mi nie zwalniał.

Edit: kurde pod złym nikiem napisałem tego posta ...ehhh 😀