Nie wystarczy. Masz hak, więc musisz mieć w dowodzie HAK niezależnie czy i jak go używasz.
Brak wpisu może skutkować mandatem, zatrzymaniem dowodu i negatywnym wynikiem badania technicznego.
Problemy zaczną się przy kontroli lub jakiejkolwiek kolizji. Ryzyko każdy ocenia indywidualnie, ale co do zasady nie można korzystać z haka, jeśli nie jest on wpisany w dowodzie. W przypadku jakiegokolwiek wypadku, może to być argument ubezpieczyciela co do prawidłowości i dopuszczenia do ruchu.
W sklepie Tesli teraz już jest 6500 zł:
link
Ktoś gdzieś na FB pisał, że można jeszcze zamówić podobno hak bezpośrednio u serwisanta mobilnego, wtedy cena podobno też jeszcze około 6 tys zł.
Nawet nie chodzi już o te 500 zł czy o to, że będę musiał zaczekać miesiąc czy dwa na hak (bo nie potrzebuję go natychmiast). Chodzi o to, że sporo wydłużył się czas oczekiwania na Y a można zastanowić się nad zakupem "od ręki" z inventory.
Jeśli są konfiguracje, które Cię interesują z inventory, nie ma się co zastanawiać tylko zamawiać 😜
Ja domawiałem hak poźniej, przez aplikację, wszystko sprawnie i przyjemnie. Jeszcze było taniej o te ~450 zł. Od maja zrobiłem już prawie 5 tys. km - jestem bardzo zadowolony z zakupu i cieszę się każdym przejechanym km ☺️
Jedyna różnica to wartość przedmiotu w leasingu - jeśli będziesz miał od razu zamontowany hak, będziesz miał ten koszt w leasingu i w racie. Jak domówisz później, musisz już wyłożyć ze swoich.
Ja też będę używał tylko bagażnik na rowery. Nie jestem pewien czy jednak to wystarczy (wpis "bagażnik" w dowodzie), przynajmniej pani z Wydziału Komunikacji twierdzi inaczej - powiedziała, że powinienem przejść "procedurę wpisu haka do dowodu rejestracyjnego" (a wcześniej udać się do Stacji Kontroli Pojazdów), ponieważ jeśli tego nie zrobię to będę miał problem w razie kontroli Policji oraz przy kolejnym okresowym badaniu technicznym.
Właśnie to przerabiam u siebie. Najpierw faktycznie wizyta na Stacji Kontroli Pojazdów i zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym (od ręki, 35zł), później wizyta w Wydziale komunikacji z dowodem i tym zaświadczeniem -> wpis do dowodu, wyrobienie 3 tablicy (jeśli potrzebna).
Jeśli samochód w SCM - wysyła się wniosek przez Panel Klienta o czynności w Wydziale Komunikacji, po kilku dniach odzywa się rejestrator z prośbą o dostarczenie dowodu i zaświadczenia z badania.