Felgi i opony zimowe

Pabloss

Posiadacz elektryka
Dziękuje z odpowiedź, a możesz doradzić cos na temat felg. Te oryginalne od Tesli to spory wydatek więc rozważam inne na zimę, ale nawet nie wiem jaki rozstaw śrub oraz jakie ET. Może masz, używasz i możesz coś polecić ?

ypl

Pionier e-mobilności
Z mojego drugiego wątku o kołach na zimę, doszukałem się, że 19stki mają takie parametry

Model Y Owner's Manual | Tesla

Zapoznaj się z danymi technicznymi dotyczącymi kół i opon pojazdu.
www.tesla.com

Ja chcę na zimę 18stki, czyli odpowiednik 18 calowy to będzie
Rozstaw śrub:5x114.3
Średnica:18″
Szerokość:7,5″
Odsadzenie ET:45

ale czy ktoś wie jaki otwór centralny? Nigdzie tego nie mogę znaleźć.

Pabloss

Posiadacz elektryka
No właśnie przeglądałem instrukcję i nie mogłem znaleźć tych informacji. Zamierzam kupić same opony więc chcę pozostać przy rozmiarze 19", tak jak teraz letnie.0101.JPG

Mateusz

Zadomawiam się
Jakie zimowki polecacie na podmiankę przy standardowych kołach GEMINI? Czy zwracać uwagę na homologacje?
Jeżdżę mniej więcej 50% po Warszawie i 50% autostrada. Okazjonalnie na narty więc jakieś ekstremalne warunki można pominąć.

1681807118347.png

Michal

Moderator
SottoZero w Pirelli oznacza chyba, że mają mniej niż zero gumy wystającej poza felgę i każde dotknięcie krawężnika rysuje felgi ;)
Widać to nawet na zdjęciu, ale ja nie wiedziałem na co patrzeć :/ Są ciche i oszczędne ale z tego względu drugi raz bym ich nie kupił.

KrzysztofFly

Moderator
Jakie zimowki polecacie na podmiankę przy standardowych kołach GEMINI? Czy zwracać uwagę na homologacje?
Jeżdżę mniej więcej 50% po Warszawie i 50% autostrada. Okazjonalnie na narty więc jakieś ekstremalne warunki można pominąć.

View attachment 10185
Ja akurat wahałem się pomiędzy tymi
Zrzut ekranu 2023-04-18 105631.png
Z Nokianów zrezygnowałem, gdyż większość jest Made in Russia, ostatecznie zakupiłem GoodYear UltraGrip Performance+, mam je zamontowane u siebie w Stelvio, jeździłem na nich ostatnie dwa sezony i jestem z nich bardzo zadowolony.