Finansowanie 0.99%

Ryszard tesla y

Zadomawiam się
Jak bierzesz auto na 50% Vat to cenę auta do dotacji bierze się netto +50VAT = i jeżeli nie przekroczysz 225k to masz pełną dotację a jak na 100Vat to do dotacji podstawę ceny auta bierzemy tylko netto.
Ja kupiłem w sierpniu 2024 Teslę Y i załapałem się jako ostatni na dopłatę w leasingu. Ale jeszcze BOŚ nie wypłacił. Trochę to trwa. Jest procedura od zgłoszenia po umowę i wypłatę.
Służę radą w zakupie. polecam zakup z mojego linka w stopce a uzyskasz jeszcze 2000 zł rabatu.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Jeżeli zmienisz ze 100% na mieszane to trzeba zgłosić się do skarbówki i zwrócić różnice w VAT, ale jak wspomniał kolega wyżej, czasem może się to opłacić, żeby w dniu zakupu zapłacić jak najmniej i opóźnić (przesunąć w czasie) rozliczenie 50% vatu. Takie zabiegi moim zdaniem to pod ekstremalną optymalizacje finansową.
Przy zakupie za gotówkę zwracasz, przy leasingu nie.

Ryszard tesla y

Zadomawiam się
Już ostatnia chwila na zakup 0,99%. Kupować bez zastanowienia. Leasing poza teslą w innych bankach to ok 10%. policz ile na tym zyskujesz.

zibizz1

Pionier e-mobilności

mm-tesla

Posiadacz elektryka

eimi

Pionier e-mobilności
Już ostatnia chwila na zakup 0,99%. Kupować bez zastanowienia. Leasing poza teslą w innych bankach to ok 10%. policz ile na tym zyskujesz.
Kupiłem bez zastanowienia, a teraz się zastanawiam co przyniesie Juniper 🤣

A tak serio - poczekałbym na Junipera, kupiłbym go drożej, a za kilka miesięcy zrobią upgrade baterii na większą albo inne udoskonalenie. W ten sposób można by sobie czekać w nieskończoność. Cena postępu.

kubens

Zadomawiam się
Jeżeli zmienisz ze 100% na mieszane to trzeba zgłosić się do skarbówki i zwrócić różnice w VAT, ale jak wspomniał kolega wyżej, czasem może się to opłacić, żeby w dniu zakupu zapłacić jak najmniej i opóźnić (przesunąć w czasie) rozliczenie 50% vatu. Takie zabiegi moim zdaniem to pod ekstremalną optymalizacje finansową.
Przy zakupie za gotówkę/kredyt i odliczając VAT w momencie zakupu - tak, musisz oddać jeśli zmieniasz przeznaczenie.
Ale w leasingu VAT od opłaty wstępnej odliczasz w pierwszym miesiącu i nie musisz go zwracać jeśli zmienisz użytkowanie.

Ale nie chce ciągnąć tematu, bo ktoś bez konsultacji z doradcą tak zrobi i będzie miał przypał, ja tak nie robiłem i nie robię. Odradzam

SokolEV

Posiadacz elektryka
Przy takim myku z VATem, bardziej by się opłacało zrobić maksymalnie wysoką wpłatę wstępną. To się trochę gryzie z promocyjnym leasingiem. Przy "standardowej" wpłacie własnej (30k netto dla dotacji), to jest różnica 3450zł, przez pierwszy miesiąc trzeba prowadzić kilometrówkę i ryzko jakichś kontroli. Każdy sobie sam musi ocenić czy gra warta świeczki.

kubens

Zadomawiam się
Przy takim myku z VATem, bardziej by się opłacało zrobić maksymalnie wysoką wpłatę wstępną. To się trochę gryzie z promocyjnym leasingiem. Przy "standardowej" wpłacie własnej (30k netto dla dotacji), to jest różnica 3450zł, przez pierwszy miesiąc trzeba prowadzić kilometrówkę i ryzko jakichś kontroli. Każdy sobie sam musi ocenić czy gra warta świeczki.
Lepiej bym tego nie ujął :) przy tanim leasingu opłaca się maksymalnie opóźniać płatności, czyli niska opłata wstępna (najlepiej 30k pod dotacje) i maksymalny wykup

pmlody

Pionier e-mobilności
W ten sposób można by sobie czekać w nieskończoność
I kto chce niech czeka. Reszta będzie w tym czasie śmigać autem ;)