Ford Mustang Mach-E kontra Tesla Model 3

krzyss

Pionier e-mobilności
Ale brednie... wierszowke chyba maja placona. Najbardziej mi sie podoba utrata wartosci... chetnie kupie 3 letnia tesle M3 SR za 57% wartosci nowej.

vwir

Pionier e-mobilności
To jest przedruk z jakiegoś brytyjskiego portalu. Nie wiem jakie są utraty wartości na rynku brytyjskim, ale wiem, że porównywanie zasięgu na podstawie wltp nie ma żadnego sensu.

kARPIU

Fachowiec
a moze chcielibysmy by tak bylo jako uzytkownicy tesli
dlaczego tak piszę? kolejny samochod po e-tron i-pace ma duzo wieksze zuzycie energii niz tesla (dane teoretyczne), a okazuje sie ze wcale tak kolorowo z tesla nie jest (chyba). Gdyby odrzucic dane zasiegu (WLTP) i skupic sie na wielkosci baterii vs. przejechany dystans to ten niby test mialby sens
Mustang: 68kWh/381km = 178Wh/km
Tesla: 50kWh/272km = 184Wh/km
i bateria robi swoje

vwir

Pionier e-mobilności
Dlatego też napisałem, że bez sensu było porównywanie na podstawie WLTP i pisanie rzeczy w stylu: "z uwagi na fakt, że Model 3 jest krótszy i niższy, a do tego także o 168 kg lżejszy od Forda, zapewniają zasięg do 448 km tj o 8 km większy niż konkurent."

Generalnie bardzo chaotyczny jest ten artykuł i co chwilę piszą o innych danych i innych wynikach. Ciężko się to czyta.

cooler

Pionier e-mobilności
Nie śmiej się dziadku z cudzego przypadku:
Że Tesla to rozumiem - nowa marka, brak doświadczenia (ile ja się naczytałem o tych problemach z jakością zanim jednak się sam przejechałem i... kupiłem), ale FORD?
Taaakie doświadczenia, 100 lat na rynku i odpadający dach? Tak jak mam awersję do jakości VW (choć posiadam 2: Passat i Polo) i bardzo lubię moje 2 toyoty (Tercel i Sienna) to jednak Tesla jest lata świetlne z technologią i ja z łatwością pewne drobne niedociągnięcia wybaczam.
Wygląda na to iż w najbliższym czasie jakość to będzie w chińskich i koreańskich samochodach, w japońskich będzie przestarzale ale niezawodnie, VW i inne europejskie będą workiem bez dna (BMW po 3 silniki wymienione na gwarancji?!) i jak ktoś chce coś fajnego i niezawodnego to zostaje mu Tesla, bo te szpary w panelach serwis wyrównuje już perfekcyjnie wedle życzenia a cała reszta jest niezawodna.
A amerykańskie... Sam nie wiem. Jak widać są lata za Teslą jeżeli chodzi o elektryki, bo Tesli dach odpadał jakieś 8 lat temu :)

vwir

Pionier e-mobilności
W tesli Y 8 lat temu...

Już nawet nie wspomnę o tym, że jest ogromna różnica pomiędzy "odpadł nam dach" a "przyjedźcie do serwisu, poprawimy Wam dach, bo istnieje szansa, że odpadnie".

Last edited:

cooler

Pionier e-mobilności
OK, dach w Y, ale pamiętam te śmiechy jak w TMS po wjeździe w wodę odpadł zderzak :)