Fotowoltaika - jaki koszt?

TomRS

Pionier e-mobilności
Na tesle uzywke wydasz 100k, na PV zakładam 25k. Bez PV jeźdżenie elektrykiem mija się z celem. Cała przewaga tych aut jest w tym, byś jeździł za darmo.
Nie zgodzę się. Nie mam fotowoltaiki. Przed Teslą wydawałem na paliwo ca 900 - 1000 pln miesięcznie. Jeżdżąc po tych samych trasach Teslą wydaję 200 - 300 pln na ładowanie auta w domu (cena prądu z dystrybucją 1,02 pln, ilość pobranego do ładowania prądu odczytuję z WC3 - jesli dobrze rozumiem, to jest to, co zostało pobrane z sieci). Więc co miesiąc na wydatkach na "paliwo" oszczędzam 700-800 pln miesięcznie. Kwestia amortyzacji samochodu - na benzynowca który pierwotnie miał być zamiast Tesli wydałbym ca 100 tys więcej niż na Teslę, więc Tesla dodatkowo zyskuje. Jak widać, nawet bez PV jestem sporo do przodu. Wiele zależy, jak auto jest uzytkowane.

Last edited:

Jozin von Bazin

Posiadacz elektryka
Pompa ciepła przy gazie z ulicy, sama czy nawet z PV nie ma uzasadnienia ekonomicznego. I proszę piszmy o tym co jest obecnie, o obecnych zasadach PV. Wiem ile płace za gaz w domu, wiem ile płacą za energię ludzie z pompami.
Podobnie z autem elektrycznym. Przy 30tyś km rocznie przebiegu wydatek na energię miesięcznie to około 500zł. PV zdejmie z tego max 50% autokonsumpcji, uwzględniając miesiące zimowe. Daje to nam 3tyś oszczędności rocznie. Sensowna instalacja z magazynem to netto około 30 tyś. 10 lat zwrotu, optymistycznie, a praktycznie zakładając margines na konserwację itp będzie pewnie 15 lat. Plus prucie dachu i inne przyjemności.

vwir

Pionier e-mobilności
Pompa ciepła przy gazie z ulicy, sama czy nawet z PV nie ma uzasadnienia ekonomicznego. I proszę piszmy o tym co jest obecnie, o obecnych zasadach PV. Wiem ile płace za gaz w domu, wiem ile płacą za energię ludzie z pompami.
Przecież pisałem: mój ojciec ma nowe zasady. Ale rozumiem, że opinia praktyka która nie pokrywa się z Twoją teorią się nie liczy ;)
Ludzie dużo płaca za energię z pompami bo często dom jest kompletnie nieocieplony, pompa chodzi na bardzo wysokich temperaturach, na domyślnych ustawieniach, albo grzeją w środku nocy na nowych zasadach (gdy fotowoltaika nie działa). Zmiennych jest dużo, wszędzie trzeba używać mózgu.

Sensowna instalacja z magazynem to netto około 30 tyś. 10 lat zwrotu,
A biorąc pod uwagę dopłaty i ulgi wychodzi połowę z tego. 5-6 lat zwrotu.

Jozin von Bazin

Posiadacz elektryka
Przecież pisałem: mój ojciec ma nowe zasady. Ale rozumiem, że opinia praktyka która nie pokrywa się z Twoją teorią się nie liczy ;)
Ja jestem praktykiem :)
Rozumiem, że wiesz jaka jest różnica między kosztem pieca gazowego vs pompa ciepła + PV, jakie są koszty serwisu takich rozwiązań, ich trwałość?
Ludzie przeważnie liczą ile płacą obecnie, nie liczą ile ich kosztuje instalacja, serwis, jaki jest czas po którym urządzenie trzeba wymienić na nowe.

Ironeska

Fachowiec
Ostatnio była u teściowej kobitka z propozycją instalacji PV. Z jej wyliczeń wyszło że instalacja 7,65kWp (18 paneli) + magazyn energii 20 kWh + magazyn ciepła z postawieniem na gruncie wyniesie 64 381 zł. Od tego trzeba odjąć dotację 28 tys.

Normalna cena czy przesadziła ??

Anton

Fachowiec
Ja jestem praktykiem :)
Rozumiem, że wiesz jaka jest różnica między kosztem pieca gazowego vs pompa ciepła + PV, jakie są koszty serwisu takich rozwiązań, ich trwałość?
Ludzie przeważnie liczą ile płacą obecnie, nie liczą ile ich kosztuje instalacja, serwis, jaki jest czas po którym urządzenie trzeba wymienić na nowe.
Klima inverter Multi-Split 10kW, cztery splity. Chłodzi i grzeje 15 lat.
PV 10kWp działa 5 lat. Jedno i drugie nie widziało serwisu.
Grzanie używam w okresach przejściowych. Nawet jak coś strzeli to dawno inwestycje się zwróciły.
Obecnie słońce pracuje dla mnie za darmo!
Piece gazowe w ciągu 20 lat zużyłem dwa, a za gaz muszę płacić :devilish:(n)
... bym zapomniał starczy jeszcze na ładowanie elektryka tak w przybliżeniu na 15k km.
(stare zasady jeszcze przez 10 lat).

vwir

Pionier e-mobilności
Oczywiście. Miałem piec gazowy przez 15 lat, pompę mam od 3 lat, fotowoltaikę od 8 lat. Ogólnie z ojcem zajmowaliśmy się montażem i serwisem instalacji centralnego ogrzewania (mój ojciec miał firmę gdy był jeszcze aktywny zawodowo). Swoją fotowoltaikę sam montowałem (u ojca zresztą też). Chcesz się o coś zapytać?

TomRS

Pionier e-mobilności
Oczywiście. Miałem piec gazowy przez 15 lat, pompę mam od 3 lat, fotowoltaikę od 8 lat. Ogólnie z ojcem zajmowaliśmy się montażem i serwisem instalacji centralnego ogrzewania (mój ojciec miał firmę gdy był jeszcze aktywny zawodowo). Swoją fotowoltaikę sam montowałem (u ojca zresztą też). Chcesz się o coś zapytać?
Ja bym chciał o coś zapytać ;) Na forum opisywałem już kiedyś swoje warunki "domowe" Mam do dyspozycji 2 płaskie dachy na domkach jednorodzinnych, nic ich nie zasłania, więc praktycznie cała powierzchnia jest do wykorzystania. Myślałem o założeniu paneli, ale jak mi się wydaje, potencjalny sens ma tylko instalacja z magazynem energii, ponieważ w ciągu dnia mam znikomą autokonsumpcję, bo nie ma mnie w domu - pracuje lodówka, mogę ustawiać pralkę i zmywarkę, żeby pracowały w ciągu dnia, ew uruchamiać klimatyzację w celu chłodzenia (bądź grzania). Zasadnicze ogrzewanie mam gazowe. Od końca czerwca zeszłego roku mam Teslę, ale zazwyczaj "jest w domu" od popołudnia do rana, czyli kiedy produkcja z paneli jest znikoma, stad myśl o magazynie. Ponieważ się na tym nie znam, nie potrafię oszacować wielkości magazynu - najczęściej doładowuję auto o ca 25 kWh, więc ile musiałby mieć ten magazyn - 30 kWh ? I jak w to wszystko wkomponować zużycie "AGD" ? No i pytanie najważniejsze, czy przy założeniu, że na ładowanie w domu auta wydaję 200-300 pln miesięcznie w tej chwili, pozostałe zużycie to ca 200 pln miesięcznie, jak długo taka instalacja off-grid będzie się zwracać ? Mam bardzo ogólne pojęcie, z czego ona musi się składać i nie bardzo potrafię to wszystko wyliczyć, a nie chcę działać "na pałę" i przekonać się po fakcie, że wydałem pieniądze na próżno. Nie znam niestety osobiście żadnej firmy której mógłbym zaufać, że zaproponuje mi rzetelne i sensowne rozwiązanie, bądź stwierdzi jego ekonomiczny bezsens.