Gdzie i jak sie ladowac ?

FunGous

Nowy na Forum
witam
przymierzam sie do pierwszej jazdy elektrykiem w zyciu.
bede odbieral auto z zabek i potem do szczecina ale musze zahaczyc o radom.

ABRP pokazuje mi trase i ladowanie na superchargerach w radomiu, lodzi i poznaniu.

czy jestem ograniczony tylko do superchargerow czy moze po drodze sa szybkie ladowarki konkurencji zeby w razie potrzeby nie stac w kolejce ?

czy musze sie zaopatrzyc w jakies kable/przewody/adaptery/przejsciowki ?
na razie dla mnie to wszystko czarna magia

z gory dziekuje za pomoc

Michal

Moderator
Możesz używać w zasadzie wszystkich ładowarek z CCS, ale żeby ABRP Ci je proponował, musisz ustawić, że auto ma takie złącze - domyślnie chyba tak nie jest :p
Nic więcej ponad to co masz w aucie nie będzie Ci potrzebne.

Ratt

Posiadacz elektryka
Zainstaluj sobie aplikacje GreenWay na początek bo jak będziesz w Ząbkach i będzie tłok przy ładowarkach na parkingu Tesli to najbliższe AC w okolicy masz koło Ikei żeby się podładować przed podróżą i jest to GW.

FunGous

Nowy na Forum
no wlasnie co jeszcze zainstalowac i skonfigurowac od razu teraz zeby potem sie nie bawic ?
ABRP pokazuje mi jeszcze ladowarke IONITY i ORLEN
rozumiem ze do kazdej potrzebuje osobnej appki ?

STMS

Pionier e-mobilności
apka ORLEN ale uwaga - nie ufaj im bo może się okazać, że nie działa co nie jest rzadkim przypadkiem

apka GreenWay i abo 35 zł - wtedy masz IONITY i GW po tej samej cenie

jeszcze EV Klub - wtedy generujesz kod na rabat do GW - wtedy ładowanie na ładowarkach GW masz 10 % taniej - uwaga nie liczy się na roamingowych typu IONITY itd
kod EV Klub trzeba kopiować co miesiąc na początku miesiąca

Ratt

Posiadacz elektryka
I zarezerwuj sobie troche więcej czasu bo zarówno ładowanie na AC na parkingu Tesli (SC chyba jeszcze nie działa) jak i GW koło Ikei to niestety wolna sprawa. Samochód dostaniesz pewnie z ok 50% naładowania więc do Radomia teoretycznie powinno wystarczyć.

Ratt

Posiadacz elektryka
Oczywiście apka Tesli do odbioru ale to wiadomo :ROFLMAO: Poza tym myślę ze nic więcej na początek nie potrzebujesz.