Gniazdo zapalniczki 12V i max prąd 16A w TM3

tokwi

Pionier e-mobilności
Zbliża się sezon urlopowy i zastanawia mnie jak mocno mogę dociążyć gniazdo 12V zapalniczki w TM3.
Tesla nie posiada chyba skrzynki z topikami, które 'w razie Niemca' można wymienić.

Co się stanie w przypadku przekroczenia max. prądu 16A na gnieździe zapalniczki?

p0li

Pionier e-mobilności
No wlasnie, moge dac rozgaleziacz i podlaczyc dwie lodowki ?
w normalnych samochodach gniazdo zapalniczki zawsze bylo z bezpiecznikiem 30A, a co do lodowek to moja ciagnie 4,5A max wiec czemu sie obraniczac tylko do 2?

tokwi

Pionier e-mobilności
Czasami podłączam przetwornicę 230V do gniazda 12V. Choćby po to aby podładować laptopa, czasami nawet dwa.
Zdarzało się w życiu wymieniać topiki 30A.
Pytanie na tyle istotne, bo w Tesli jest na gnieździe dopuszczalne 16A.

Michal

Moderator
Znalazłem coś takiego, gdzie jest informacja o max 16A (czyli trochę poniżej 200W):
(strona 27)
1622633660429.png

Last edited:

kiljan

Zadomawiam się
Może ktoś będzie wiedział. Potrzebuję ładować laptopa w Modelu S. Czy jest jakaś przetwornica pod zapalniczkę? Kupiłem standardową pod 12v dc i niespodzianka Tesla w instrukcji informuje, że potrzeba napięcia wejściowego 16v dc

Michal

Moderator
Napięcie ładowania akumulatora 12V to 14,4V, więc powinna pociągnąć i te 16V ;)
Jak nie była jakaś super droga, to podłącz i sprawdź skoro już masz. I tak będziesz pewnie korzystał od wielkiego dzwonu, więc parę lat pewnie wytrzyma :)

kiljan

Zadomawiam się
Napięcie ładowania akumulatora 12V to 14,4V, więc powinna pociągnąć i te 16V ;)
Jak nie była jakaś super droga, to podłącz i sprawdź skoro już masz. I tak będziesz pewnie korzystał od wielkiego dzwonu, więc parę lat pewnie wytrzyma :)
No własnie podlaczylem i nie dziala a sprawdziłem w innym samochodzie to smiga...oczywiście Tesla zawsze musi coś innego zrobic...

Michal

Moderator
No własnie podlaczylem i nie dziala a sprawdziłem w innym samochodzie to smiga...oczywiście Tesla zawsze musi coś innego zrobic...
Szukałem chwilę i wygląda na to, że są tylko inwertery 12 albo 24 V, no niestety chcieli dobrze a wygląda na to, że są jakieś przypadki szczególne, gdzie wyszło słabo :/